Οι λαϊκιστές έπεισαν το λαό ότι για όλα φταίει το μνημόνιο

19.02.2014
Οι λαϊκιστές έπεισαν το λαό ότι για όλα φταίει το μνημόνιο

Στην αριστερή και τη δεξιά τρομοκρατία στην Ελλάδα αναφέρεται σήμερα η γερμανική SZ, ενώ η ελβετική NZZ διαπιστώνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αφήνει παγερά αδιάφορο τον ελληνικό λαό. «Η τρομοκρατία από αριστερά και από δεξιά κλονίζει την Ελλάδα», αναφέρει σε ρεπορτάζ της με τίτλο "η αυγή της βίας" η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη δράση ομάδων και κομμάτων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στην επίθεση της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η οποία φέρεται να αντιμετωπίζεται από τις ελληνικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση.

«Για την ελληνική κυβέρνηση η νέα αναζωπύρωση της δράσης των ακροαριστερών ανταρτών πόλεων συνιστά σοβαρή πρόκληση, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σημειώθηκαν παραλείψεις κατά την ποινική δίωξη γνωστών δραστών από τον εν λόγω χώρο», παρατηρεί το ρεπορτάζ, παραπέμποντας στις υποθέσεις Μαζιώτη και Σακκά και στη δραπέτευση του Ξηρού. Ωστόσο, «δεν είναι μόνο οι εξτρεμιστές της Αριστεράς που προκαλούν πονοκέφαλο στις υπηρεσίες ασφαλείας», υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής. Το δημοσίευμα παραπέμπει στις επιχειρήσεις κάθαρσης της αστυνομίας. «Μέρος των δυνάμεων ασφαλείας αντιμετώπιζε με συμπάθεια τα αυτοαποκαλούμενα τάγματα εφόδου των νεοναζί και έκλεινε τα μάτια στα κατ` επανάληψη ανθρωποκυνηγητά σε βάρος αλλοδαπών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αφήνει το λαό παγερά αδιάφορο

«Ζοφερό κλίμα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά από χρόνια περικοπών και λιτότητας. «Η Ελλάδα αναμένει „πρωτογενές πλεόνασμα“ ενώ φαίνεται πιθανή και μικρή οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο το κλίμα παραμένει αρνητικό» παρατηρεί η ελβετική εφημερίδα, διευκρινίζοντας: «Η διάθεση του λαού έναντι του „μνημονίου“ παραμένει αρνητική. Τα τελευταία τρία χρόνια, λαϊκιστές πολιτικοί και δημοσιογράφοι κατάφεραν να πείσουν τους Έλληνες ότι το πρόγραμμα διάσωσης ευθύνεται για τη διαρκή ύφεση και την εξαθλίωση της χώρας. Το ίδιο επιφυλακτικοί είναι οι Έλληνες και έναντι κάθε μηνύματος επιτυχίας. Το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια η Ελλάδα κατόρθωσε να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα αφήνει το λαό παγερά αδιάφορο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «υπάρχουν ενδείξεις πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα» (σ.σ. Deutsche Welle: "Η Ελλάδα ξέφυγε από τον πάτο"). Αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα που θεωρούνται μικρά ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων, των αδειών οικοδόμησης και του τζίρου στο πεδίο της λιανικής πώλησης μετά από χρόνια κατακόρυφης μείωσης. Πάντως η ελβετική εφημερίδα αποφαίνεται ότι «δεν μπορεί να γίνει λόγος για success story, καθώς στα έξι χρόνια της κρίσης η Ελλάδα δεν βρήκε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο».

«Ακόμη και η Ελλάδα ελπίζει σε επιστροφή στις αγορές»

«Η επιστροφή της Ευρώπης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία αναφέρεται στη βελτίωση των συνθηκών δανεισμού στις αγορές ακόμη και για τις προβληματικές χώρες. «Το επιτόκιο που καλούνται να καταβάλουν οι Ιταλοί για το χρέος τους στις κεφαλαιαγορές μειώθηκε τις περασμένες εβδομάδες. Είναι τόσο χαμηλό όσο και πριν από οκτώ χρόνια, ενώ παράλληλα μειώνεται και το καπέλο επικινδυνότητας των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα. Η Ιταλία υποχρεώνεται να καταβάλλει μόνο 2% μεγαλύτερο επιτόκιο από τη Γερμανία.

Για πολύ καιρό η κατάσταση ήταν διαφορετική», γράφει η εφημερίδα παραπέμποντας και στις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης: «Και άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία διαπιστώνουν υψηλή ζήτηση των ομολόγων τους από τους επενδυτές. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί. Ακόμη και η Ελλάδα ελπίζει σε επιστροφή στις αγορές. Σημαίνει αυτό ότι η «ευρωκρίση» ξεπεράστηκε; Αυτό τουλάχιστον θέλουν να υπονοούν οι ευρωπαίοι πολιτικοί», επισημαίνει το ρεπορτάζ, καταλήγοντας ωστόσο στο συμπέρασμα ότι «η ησυχία είναι απατηλή».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγη: dw