Μια κατσαριδούλα! (video)

24.08.2014
Μια κατσαριδούλα! (video)

Ξέρετε αυτή τη μοιραία νυχτερινή συνάντηση, όπου αίφνης ανοίγετε διάπλατα τα μισοκοιμισμένα μάτια σας στη θωριά μιας μαύρης γυαλιστερής κατσαρίδας. Γιατί συνήθως είναι μια μαύρη, γυαλιστερή κατσαρίδα που έχει παραβιάσει τους κωδικούς του σπιτιού σας, έχει ακυρώσει τον συναγερμό και, έλεος, έχει καταργήσει το φράγμα της ιδιωτικότητας του «ιερού» αυτού χώρου, του μπάνιου.

Βλάττη η επίσημη ονομασία της στα ελληνικά, cucaracha στα ισπανικά, με ελαφριά παραφθορά cockroach στα αγγλικά, schabe γερμανικά, τα γαλλικά όμως έχουν την πιο εύστοχη ονομασία cafard, που εκτός από κατσαρίδα σημαίνει και νταούνιασμα, έχω τις μαύρες μου.

Σωστά, πώς να μην τις έχεις μόλις την δεις!

Στο ντοκυμαντέρ του National Geograhic, όπου παρακολουθούμε τον τρόπο πολλαπλασιασμού των κατσαρίδων και τους εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξής τους, απογοητευμένοι ακούμε ότι

Το σύμπαν είναι ο κόσμος τους, εσείς (οι άνθρωποι) απλά ζείτε σ'αυτόν.

Υπάρχουν γύρω στα 3.500 είδη κατσαρίδας παγκοσμίως, έχουν επιζήσει πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια οπότε βλέπω χλωμές τις πιθανότητες να εξαφανιστούν στις μέρες μας. Νοιώθω ευχάριστα που στη ζωή μου έχω συναντήσει μόνο 5-6 από αυτά τα είδη, όλα αντιπαθή, και ουδόλως με μεταπείθει το γεγονός ότι κάποιες κατσαρίδες βοηθούν στην ανακύκλωση μέσω της καταβρόχθισης νεκρών οργανισμών, και κάποιες άλλες τις χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι και οι αρχαίοι Έλληνες για φαρμακευτικούς σκοπούς. Δεν τις θέλω, ούτε στο μπάνιο μου ούτε πουθενά αλλού!

΄Εντομα, παρ'όλο που τα περισσότερα δεν πετάνε, με σύνηθες μήκος κάτω από 10 χιλιοστά, μαύρα, καφετιά ή καστανοκόκκινα, ιδιαίτερα ανθεκτικά στην εξόντωσή τους ζουν παντού, βρίσκονται παντού. Αγαπούν τα σκοτεινά, υγρά μέρη, μπορούν να ζήσουν ένα ολόκληρο μήνα χωρίς φαί και νερό, επίσης μπορούν να επιβιώσουν ακέφαλες!!! μερικές εβδομάδες. Αυτό δεν είναι έντομο , είναι ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες!

Η χαρά τους είναι οι κακές συνθήκες υγιεινής , αλλά δεν ορωδούν μπροστά σε ένα απαστράπτοντα, πεντακάθαρο χώρο τον οποίο διασχίζουν αγέρωχες σε αναζήτηση τροφής. Οι σωληνώσεις της αποχέτευσης πρωτίστως αλλά και οι καλωδιώσεις του σπιτιού αποτελούν τους διαύλους από τους οποίους εισβάλλουν και κυκλοφορούν στο σπίτι μας, νύχτα, γιατί είναι και φωτοφοβικά τα άτιμα.

Εκτός της παραδοσιακής παντοφλιάς, που όμως αποτελεί περιστατικό μεμονομένης αντιμετώπισης του εχθρού- ιδιαιτέρως απεχθούς για τον φέροντα την παντόφλα- η εξόντωσή τους εναπόκειται στη χρήση κατσαριδοκτόνων.

Μια σειρά προιόντων για την καταπολέμησή τους κυκλοφορεί στην αγορά όπως επίσης και μια σειρά διαφημίσεων για την προώθησή τους. Το 1983 η ΤΡΥΛΕΤ με την αρωγή του διαφημιστικού γραφείου του Κ. Γκόμπλια, μας έδωσε μια από τις καλύτερες ελληνικές διαφημίσεις για το κατσαριδοκτόνο ΤΕΖΑ. Ποιός δεν θυμάται την ιστορία της μικρής Τερέζας, την, ομολογώ, μοναδική περίπτωση συμπαθούς κατσαρίδας!

 

Μαριάννα Καραβασίλη

Πηγή: peopleandideas.gr