Kelly Thomas: Μια συγκλονιστική ιστορία αστυνομικής βίας (video)

17.11.2013
Kelly Thomas: Μια συγκλονιστική ιστορία αστυνομικής βίας (video)

Ένα περιστατικό που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, αλλά προκαλεί σοκ και μας αφορά όλους. Μια ιστορία αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας, τον Ιούλιο του 2011, στην κομητεία Orange της Καλιφόρνια, η οποία φτάνει στα δικαστήρια αυτές τις μέρες και έχει προκαλέσει μεγάλη ευαισθητοποίηση στις ΗΠΑ.

Στα μέσα Νοεμβρίου ξεκινάει η επιλογή ενόρκων για την προκαταρκτική εξέταση και τον καθορισμό της δίκης δύο πρώην αστυνομικών του Gullerton, οι οποίοι κατηγορούνται για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό ενός αστέγου, τον Ιούλιο του 2011, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο της Κομητείας Orange.

Οι εναρκτήριες καταθέσεις σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει 5 εβδομάδες για τους Manuel Ramos, 39 ετών και Jay Cicinelli, 41, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 18 Νοεμβρίου και η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δίκη στα μέσα Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τον Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, William Froeberg. Ο Ramos κατηγορείται με φόνο εξ’ αμελείας για το θάνατο του Kelly Thomas, ενός ψυχικά άρρωστου άστεγου άνδρα, ο οποίος πέθανε πέντε ημέρες μετά τη βίαιη αντιμετώπισή του από την αστυνομία του Fullerton, στο χώρο στάθμευση τους Κέντρου Μεταφορών του Fullerton. Ο Thomas, 37 ετών, ρίχθηκε στο έδαφος, σφυροκοπήθηκε με ένα ραβδί και ένα όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης και δέθηκε με χειροπέδες, κατά τη διάρκεια μιας 30λεπτης συμπλοκής, αρχικά με δύο και στη συνέχεια με έξι αστυνομικούς του Fullerton. Αφορμή ήταν η αναφορά ότι κάποιος προσπαθούσε να ανοίξει τις πόρτες σταθμευμένων αυτοκινήτων.

kelly-3

Η συμπλοκή καταγράφηκε από κάμερες παρακολούθησης.

Ο Ramos είναι ο πρώτος αστυνομικός στην ιστορία της Κομητείας Orange, ο οποίος διώκεται για φόνο σε περιστατικό που συνέβη εν ώρα υπηρεσίας. Αντιμετωπίζει ποινή από 15 χρόνια ως ισόβια, αν καταδικαστεί για φόνο ή 4 χρόνια αν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας. Ο Cincineli, ο τρίτος αστυνομικός στη σκηνή, ο οποίος χρησιμοποίησε το όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης για να ακινητοποιήσει τον Thomas και στη συνέχεια το χρησιμοποίησε ως όπλο για να τον χτυπήσει στο πρόσωπο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και κατάχρηση εξουσίας. Αντιμετωπίζει ποινή 4 ετών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης John Barnett και Michael Schwartz θα υποστηρίξουν ότι οι Ramos και Cincinelli και ότι ο Thomas προκάλεσε τον ξυλοδαρμό, αρνούμενος να υπακούσει σε νόμιμη εντολή.

kelly-4

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν πως ο Kelly Thomas ήταν ψυχικά ασθενής.

Ένας τρίτος αστυνομικός, ο Joseph Wolfe, 37 ετών, από το ανώτερο δικαστήριο της Κομητείας Orange με κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και υπερβολική βία, έναν χρόνο μετά την κατηγορία των Ramos και Cincinelli.

Εκατοντάδες ένορκοι πρόκειται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την γνώση τους για την υπόθεση, ώστε να γίνει αξιολόγησή τους από τους δικηγόρους. Οι υποψήφιοι θα ελεγχθούν ώστε να βρεθεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός πολιτών που μπορούν να παρακολουθήσουν μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες.

«Οι τροχοί της δικαιοσύνης κινούνται αργά, αλλά για μας ξεκίνησαν να κινούνται», δήλωσε ο πατέρας του Kelly, Ton Thomas, έξω από το δικαστήριο.

«Είμαστε η μόνη οικογένεια στην ιστορία της Κομητείας Orange, που οδηγεί στο δικαστήριο εν ενεργεία αστυνομικούς για φόνο», είπε. «Αισθανόμαστε καλά γι’ αυτό», και πρόσθεσε: « Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος παράγοντα ς που θα μας βοηθήσεις είναι ο ίδιος ο Kelly. Το video, ο ήχος, είναι όλα εκεί».

Η μητέρα του Kelly, Cathy Thomas, στεκόταν δίπλα στο σύζυγό της φορώντας μια κονκάρδα με τη φωτογραφία του, καρφιτσωμένη στη μια πλευρά του φορέματός της, ενώ στην άλλη μια μπλε κορδέλα έγραφε: «Ο Kelly έχει σημασία. Χθες, σήμερα & αύριο».

 

Πηγή: universalfreepress.com

Μετάφραση - επιμέλεια: Η ομάδα του Κλόουν  • Το The Clown χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.

    Πατήστε "Συμφωνώ" για να μην εμφανίζεται αυτό το μήνυμα.