Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε τη μουσική που μας αρέσει;

05.08.2019
Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε τη μουσική που μας αρέσει;

Έχετε νιώσει ποτέ τις τρίχες σας να σηκώνονται όταν ακούτε ένα τραγούδι που σας αρέσει πολύ; Η εμπειρία αυτή, εάν και όποτε συμβεί όταν ακούς μουσική, είναι αρκετά σπάνια και μοναδική.

Ο Matthew Sachs, πρώην προπτυχιακός φοιτητής στο Χάρβαρντ, έκανε την έρευνά του πάνω σε άτομα που πάσχουν από ρίγη καθώς ακούνε μουσική για να δουν πώς προκλήθηκε αυτό το συναίσθημα.

anatrixiazo.jpg

Στην έρευνα πήραν μέρος 20 φοιτητές, δέκα από τους οποίους παραδέχτηκαν πως βιώσαν τα προαναφερθέντα συναισθήματα σε σχέση με τη μουσική και δέκα που δεν ένιωσαν κάτι όμως παρ΄όλα αυτά δέχτηκαν και έλαβαν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ο Sachs παρατήρησε ότι όσοι είχαν καταφέρει να κάνουν τη συναισθηματική και σωματική προσκόλληση στη μουσική, είχαν διαφορετικές δομές του εγκεφάλου από τους υπόλοιπους.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτά τα άτομα τείνουν να έχουν έναν πυκνότερο όγκο ινών που συνδέουν τον ακουστικό φλοιό τους και τις περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα, που σημαίνει ότι μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αν ανατριχιάζετε από τη μουσική είναι πιο πιθανό να έχετε πιο ισχυρά και πιο έντονα συναισθήματα.

Επιπλέον, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σχετίζονται με αναμνήσεις που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Παρόλο που η μελέτη ήταν μικρού μεγέθους, ο Sachs διεξάγει επί του παρόντος περαιτέρω έρευνα, η οποία θα εξετάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν ακούει τραγούδια που καταγράφουν ορισμένες αντιδράσεις.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να μάθει τι προκαλεί νευρολογικά αυτές τις αντιδράσεις και θα μπορούσε πραγματικά να αξιοποιήσει τη θεραπεία για ψυχολογικές διαταραχές.

"Η κατάθλιψη δυσκολεύει τους ανθρώπους να χαρούν τα καθημερινά απλά πράγματα. Έτσι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική με ένα θεραπευτή για να εξερευνήσουν τα συναισθήματα", τόνισε ο Sachs.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έχει δημοσιευθεί στην Oxford Academic.

 

Πηγή: tvxs.gr  • Το The Clown χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.

    Πατήστε "Συμφωνώ" για να μην εμφανίζεται αυτό το μήνυμα.