Τα βιβλία είναι τα όπλα της επανάστασης

Τα βιβλία είναι τα όπλα της επανάστασης

Είχαμε και έχουμε στα χέρια μας τα μεγαλύτερα όπλα. Κομψά έργα τέχνης, λεπτά δουλεμένα, με το ελαφρύ άρωμα του χαρτιού ή του δέρματος, ανάλογα το δέσιμο που τους έχουν κάνει, τα βιβλία είναι το εκλεπτυσμένο μας όπλο. Μπορούν να προκαλέσουν όλα τα αισθήματα, από τον παραλογισμό, μέχρι τη λογική και από τον έρωτα, μέχρι την απάρνηση κάθε επίγειας απόλαυσης.

Μπορούν να τερματίσουν ζωές και να δώσουν ζωές. Να φτιάξουν πολιτισμούς και να καταστρέψουν πολιτισμούς. Τα βιβλία παθιάζουν, μπορεί να θυσιαστείς για αυτά και για τις λέξεις που βγάζουν και σου δίνουν μια παλέτα από σκέψεις. Τα βιβλία σου λένε τις σκιές του παρελθόντος, τις σκέψεις του παρόντος και οραματίζονται την πραγματικότητα του μέλλοντος.

Οι περισσότερες σκέψεις που έχετε είναι από βιβλία, ακόμα και αν νομίζετε πως είναι νέες, η βάση και η ουσία τους διατυπώθηκε από κάποιον συγγραφέα που είχατε διαβάσει. Έτσι ο συγγραφέας μας μιλά, ακόμα και νεκρός. Οι νεκροί με τα βιβλία μπορούν να μας μιλήσουν.

Πολλές φορές ακούμε τη λέξη επανάσταση. Έχει γίνει μόδα, φόβος και ανέκδοτο. Αλλά, τι είναι πραγματικά η επανάσταση;

Η επανάσταση είναι η διαδικασία της αλλαγής. Το πέρασμα από τη μια κατάσταση στην άλλη. Και για να επέλθει αυτή η αλλαγή, πρέπει να αλλάξουν οι ιδέες. Ιδέες που πριν ήταν η πραγματικότητα, να αποτελούν πλέον άχρηστες σελίδες και την θέση τους να πάρουν νέες σελίδες. Πολεμάμε τα βιβλία με βιβλία. Αυτοί που βαριούνται τα βιβλία, μένουν έξω από τη μάχη. Αυτοί που καίνε τα βιβλία, φοβούνται όσο τίποτε άλλο τη μάχη.

Ένας λαός που δεν γράφει νέα βιβλία είναι νεκρός από ιδέες. Ένας λαός που δεν διαβάζει βιβλία είναι απλά νεκρός σε όλα. Όταν θα δείτε να απαγορεύουν τα βιβλία, να ξέρετε πως θα έχετε ελάχιστο χρόνο για να αντιδράσετε. Δεν θα το κάνουν απότομα. Σιγά σιγά θα σας στερούν τα βιβλία, πνίγοντας τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες. Πνίγοντας τις εκδόσεις και τους συγγραφείς. Απαγορεύσεις, κανόνες, διατάξεις, φόροι θα είναι τα όπλα τους. Πλέον, δεν χρειάζεται να τα καίνε, απλά θα τα εμποδίζουν να τυπωθούν, να πουληθούν, να υπάρχουν σε ένα μέρος, θα τα κάνουν είδος προς εξαφάνιση.

Ότι βιβλία έχετε στο σπίτι σας, να ξέρετε πως θα είναι τα μόνα πολύτιμα πράγματα που θα έχετε.

Τα μόνα επικίνδυνα πράγματα. Γιατί οι σελίδες τους προκαλούν σκέψεις, οι σκέψεις προκαλούν πράξεις και οι πράξεις επιφέρουν αλλαγές.

Φυσικά, υπάρχει και ο υπολογιστής. Μπορείτε να έχετε όλα τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή. Αλλά, αυτό επιφέρει και τον κίνδυνο να τα χάσετε όλα, αν σας στερήσουν το ρεύμα. Όσο οι συσκευές σας χρειάζονται ενέργεια, θα σας δεσμεύουν. Ενώ το βιβλίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, δίχως να εξαρτάται από άλλες πηγές.

Οι ομάδες ανάγνωσης θα είναι οι νέοι πυρήνες επανάστασης. Αυθόρμητες ομάδες ανθρώπων, διψασμένων για μελέτη, μπουχτισμένων από τη καθημερινή ρηχότητα, θα συνασπίζονται γύρω από βιβλία. Οι γραφειοκρατικές οργανώσεις των κομμάτων, των συνδικάτων και των θρησκειών θα ξεπεραστούν. Εκεί οι ιδέες θάβονται κάτω από το βάρος των διαδικασιών. Εκεί τα βιβλία είναι τσελεμεντέδες και οι συγγραφείς στρατευμένα ανθρωπάκια.

Δεν χρειάζεστε καθοδηγητές, δεν χρειάζεστε αρχηγίσκους, δεν χρειάζεστε μαγαζάκια με σπασμένες τζαμαρίες και κούφιο εσωτερικό.

Μόνο η θέληση σας μπορεί να δώσει ζωή στο βιβλίο. Μόνο η θέληση σας μπορεί να ζωντανέψει τις σκέψεις του συγγραφέα.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το ανοίξετε και να το διαβάσετε...

 

anthonyfountoulis.blogspot.gr

Facebook: Anthony Fountoulis

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.