Από τους γονείς σου..

Από τους γονείς σου..

Αγαπημένο μας παιδί,

Ήρθες σε αυτή τη ζωή από εμάς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θα ζήσουμε τη ζωή σου αντί για σένα.

Έχουμε την ηθική ευθύνη να σε νουθετούμε, να σου παρέχουμε τα απαραίτητα για την επιβίωσή σου, να σε αγαπάμε, αλλά στη ζωή σου θα χαράξεις τη δική σου πορεία, θα κάνεις τα δικά σου λάθη, θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της ζωής και μόνος σου για να μπορέσεις να ζυμωθείς και να γίνεις ένας υπεύθυνος και ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Θα θέλαμε να ξέρεις ότι από την αγάπη της καρδιάς μας και της ευθύνης που απορρέει από το καθήκον μας ως γονείς, σε ντύσαμε με όμορφα ρούχα, για να είσαι όμορφος εξωτερικά. Θα θέλαμε όμως να γνωρίζεις ότι το να γίνεις και ένας εσωτερικά όμορφος και αξιαγάπητος άνθρωπος, είναι και δική σου επιλογή και ευθύνη.

Εμείς προσπαθήσαμε με όλες τις δυνάμεις μας να σου μεταγγίσουμε αξίες, αλλά το τι άνθρωπος θα γίνεις στην πορεία της ενήλικης ζωής σου, επαφίεται και σε εσένα.

Να γνωρίζεις ότι είσαι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο δημιούργημα, όπως ακριβώς είσαι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματα, με τα πάνω σου και τα κάτω σου. Μην κρίνεις την αξία σου ποτέ από τους ανθρώπους εκείνους που δε θα μπορέσουν να τη δουν.

Να ξέρεις ότι εκείνες τις φορές που σου θυμώναμε επειδή αργούσες να επιστρέψεις σπίτι και δεν μας ενημέρωνες, εκείνες τις φορές που φωνάζαμε επειδή η αλαζονεία και η απολυτότητα της εφηβείας σου μας τρόμαζαν, εκείνες τις φορές που χτύπαγες την πόρτα του δωματίου σου με δύναμη και έκλαιγες και εμείς είχαμε ακόμη το σκληρό μας ύφος, να γνωρίζεις ότι δε σταματήσαμε λεπτό να σε αγαπάμε, να είμαστε υπερήφανοι για σένα, να θαυμάζουμε τα μικρά επιτεύγματα σου μέσα στη ζωή και το άνοιγμα των φτερών σου για να χαράξεις τη δική σου πορεία μέσα σε αυτή. Να ξέρεις ότι και τότε σε αγαπούσαμε ...

Θα θέλαμε να ξέρεις ότι η ζωή είναι δύσκολη και πολλοί κίνδυνοι θα ελλοχεύουν για σένα μέσα στην πορεία σου σε αυτή. Κάναμε ότι μπορούσαμε, σου μιλήσαμε για τους ανθρώπους, για τους φίλους, αλλά εσύ θα επιλέξεις ποιοι θα είναι αυτοί με τους οποίους θα μοιραστείς τη ζωή σου. Και, ειλικρινά, ευχόμαστε να είναι οι σωστοί.

Θα θέλαμε να ξέρεις ότι πολλές φορές ακόμη και για πράγματα τα οποία νόμιζες ότι αγνοούσαμε ότι εμείς τα είχαμε καταλάβει, απλώς δε θέλαμε εκείνη τη στιγμή να σου μιλήσουμε για αυτά. Γιατί ο καλός γονιός που αγαπά το παιδί του καταλαβαίνει τα πάντα, αντιλαμβάνεται τα πάντα, νοιώθει τα πάντα. Κι εμείς νοιώσαμε και καταλάβαμε μυστικά κρυμμένα στην ψυχή σου τα οποία φοβόσουν και δείλιαζες να συζητήσεις μαζί μας... να ξέρεις ότι στην αληθινή αγάπη φόβος δε χωρά.. και τίποτα δε θα στερήσει τη δική μας αγάπη από εσένα...

Θα θέλαμε επίσης να σου πούμε ότι η ζωή αλλάζει διαρκώς. Να είσαι δυνατός και να μην επιτρέψεις τίποτα και κανένα να σε προσβάλλει όταν η αλήθεια του δε σε εκφράζει.

Να ζήσεις, να χαρείς και ανοιχτείς με ζωντάνια σε όλες τις χαρές της ζωής, χωρίς να σε τρομάζουν τα σκαμπανεβάσματα και οι μικρές μεγάλες δυσκολίες της, γιατί όλα έχουν τη μικρή, γλυκιά ομορφιά και νοστιμιά τους. Τίποτα δεν έρχεται για να μείνει μουσαφίρης παντοτινός σε αυτή τη ζωή.

Και να μάθεις να αγαπάς τους Ανθρώπους, να γελάς με τα ελαττώματά τους και να μην τους παρεξηγείς.. και να ακούς για πάντα τους ήχους της εσωτερικής σου φωνής!!!

Σε αγαπάμε,

Η μητέρα και ο πατέρας σου

 

GustavKlimtMotherandChild.jpg

(Gustav Klimt, Mother and Child)

 

Facebook: Μαρία Σκαμπαρδώνη