“Με απάτησε γιατί άφησα τον εαυτό μου”: Ισχύει αυτό;

16.03.2014
“Με απάτησε γιατί άφησα τον εαυτό μου”: Ισχύει αυτό;

Γιατί απατούν οι άντρες; Οι απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα, είναι συνήθως «Είναι στη φύση τους» ή «Γιατί είναι πολυγαμικά όντα» και τρίχες κατσαρές. Οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και δενόμαστε διαφορετικά. Μπορείς να φωνάξεις σε κάποιον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σε ακούσει.

Όπως πολύ εύστοχα είπε και η Sheena Easton «Μπορείς να οδηγήσεις το άλογο στο ποτάμι αλλά δεν μπορείς να το κάνεις να πιεί νερό!».

Μπορεί λοιπόν να δώσεις σε έναν άντρα όλο σου το είναι αλλά δεν μπορείς να τον αποτρέψεις από το να σε απατήσει.

«Γιατί οι άντρες απατούν;» είναι το ερώτημα και η απάντησή μου, είναι «Γιατί όχι;».

Σύμφωνα με άρθρα και μελέτες που διαβάζω κατά καιρούς, ορισμένοι από τους λόγους που οι άντρες απατούν είναι επειδή δεν είναι ευτυχισμένοι ή επειδή είναι ανασφαλείς ή επειδή τους παρουσιάστηκε η ευκαιρία είτε επειδή αναζητούσαν το πάθος ή επειδή παράτησες τον εαυτό σου...ωπ. Εδώ είμαστε! Ας καθίσουμε πάνω στο «παράτησες τον εαυτό σου».

Πολλές γυναίκες, μόλις γίνονται μαμάδες, παρατούν τον εαυτό τους χωρίς φυσικά να το κάνουν συνειδητά. Κάτι το τάισμα, το άλλαγμα και η αυξημένη φροντίδα που απαιτεί ένα μωρό και ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι δεν έχεις χρόνο ούτε για να πλύνεις τα δόντια σου.

Από την άλλη, πιθανόν ο άντρας σου να είναι λίγο τεμπελάκος, να γυρίζει από τη δουλειά και να μην κουνάει το μικρό του δαχτυλάκι με τη λογική ότι «δούλευε όλη μέρα στο γραφείο» (ενώ εσύ όχι) και να κρατάει το παιδί μόνο όταν πρέπει να κάνεις μπάνιο. Πώς να πας γυμναστήριο, πώς να περιποιηθείς τον εαυτό σου και πώς να κάνεις αποτρίχωση όταν έχεις ένα μωρό που διαρκώς ζητάει και έναν άντρα που ξύνεται, 24 ώρες το 24ωρο;

Θυμάμαι έντονα τη περίπτωση μιας γνωστής μου. Πρίν γίνει μαμά, ήταν λίγο παχουλή αλλά αυτό δεν την εμπόδιζε να είναι περιποιημένη. Την είδα ξαφνικά με τον 2 ετών γιό της να τον πηγαίνει βόλτα και «έμεινα». Είχε πάρει άλλα τόσα κιλά, ήταν άλουστη και χλωμή, η μπλούζα της είχε λεκέδες. Η κοπέλα αυτή δεν ήταν απλά απεριποίητη, ήταν πολύ κουρασμένη, θα έλεγε κανείς δυστυχισμένη. Και ήταν.

Μετά από λίγους μήνες, έμαθα ότι ο άντρας της, την απατούσε. Και προφανώς όσο εκείνος την απατούσε, τόσο η γνωστή μου το καταλάβαινε και παραμελούσε τον εαυτό της θεωρώντας ότι δεν είχε νόημα να προσπαθεί. Όσο πιο δυστυχισμένη, τόσο πιο παραιτημένη. Φαύλος κύκλος.

Συνήθως πίσω από μια γυναίκα που παρατάει τον εαυτό της, κρύβεται ένας άντρας που δεν τη βοηθάει ή μια σχέση που κάπου νοσεί. Φυσικά δεν μιλάμε για το μεταβατικό διάστημα όπου έρχεται το μωρό στο σπίτι και εσύ τρέχεις πανικόβλητη. Μιλάμε για πιο μετά, που τα πράγματα έχουν μπεί σε ένα ρυθμό.

Αν ακόμη και μετά από 1-2 χρόνια, συνεχίζεις να είσαι κάτι που δεν ήσουν ποτέ, κι αυτό το κάτι είναι η χειρότερη εκδοχή του εαυτού σου και της θηλυκότητάς σου, πρέπει να κάτσεις να ρωτήσεις τον εαυτό σου, σε ποιο κομμάτι της ζωής σου δεν είσαι ικανοποιημένη.

Γιατί άφησες τον εαυτό σου; Γιατί σταμάτησες να ντύνεσαι καλά; Γιατί δεν βάφεσαι; Γιατί δεν βγαίνεις; Απογοητεύτηκες από κάτι συγκεκριμένο ή απλά βαριέσαι; Μήπως δεν νιώθεις επιθυμητή και σιγά σιγά παραιτήθηκες; Μήπως ο άντρας σου δεν συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού και δεν προλαβαίνεις; Μήπως έχεις στο μυαλό σου το πρότυπο της μητέρας σου που, όπως οι περισσότερες μαμάδες τα προηγούμενα χρόνια, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να μαγειρεύουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους;

Όποια κι αν είναι η απάντηση να θυμάσαι αυτό: «Δεν φταίς εσύ αν σε απάτησε!».

Είναι εύκολο να λέμε «Πω πω πως έγινε έτσι η τάδε; Γι' αυτό την κεράτωσε ο άντρας της» κι ακόμη πιο εύκολο για τον άντρα να το προβάλει ως δικαιολογία.

Το μερίδιο ευθύνης του άντρα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο χώρος που δεν δίνει στη σύντροφό του, όλες τις φορές που ξύνεται-βλέπει τηλεόραση-νυστάζει κι εκείνη έχει παιδί και σπίτι, πακέτο όλη μέρα κι όλη νύχτα.

Το δικό του μερίδιο ευθύνης είναι η κουβέντα που δεν της κάνει με όμορφο τρόπο, παρά σου πετάει ένα «πώς έγινες έτσι» και ξεμπερδεύει. Το δικό του μερίδιο ευθύνης είναι ότι προτιμάει να πάει για ποτό με φίλους και συναδέλφους «για να ξεσκάσει από το παιδί μωρέ» και δεν βγαίνει πρώτα απ' όλους με τη γυναίκα του, που εκείνη κι αν δικαιούται να ξεσκάσει.

Και υπάρχουν δύο πιθανότητες για αυτή τη γυναίκα: Ή να γίνει σαν θείτσα και να της επιρρίψει και ευθύνες όταν τη κερατώσει ή να γίνει καρακουκλάρα και να του το φορέσει οπότε να της επιρρίψει ευθύνες που τον απάτησε. Είτε έτσι είτε αλλιώς δηλαδή, εκείνη φταίει!

Ναι εσύ ευθύνεσαι που άφησες τον εαυτό σου. Εκείνος όμως ευθύνεται που άφησε εσένα.

Σε ένα χωρισμό, σε μια κρίση, φταίνε και οι δυο.

Γιατί όταν ο άντρας σου έκανε φαλάκρα και κοιλιά κι άρχισε να κυκλοφορεί με το τρύπιο μποξεράκι στο σπίτι, εσύ δεν πήγες με άλλον; Γιατί ο άντρας δικαιολογείται να ξενερώνει όταν αφήνεις τρίχα 10 ημερών κι εσύ όχι;

Όταν κάποιος σε αγαπάει, άντρας ή γυναίκα, σε αγαπάει και άλουστη και αχτένιστη και με τον εμετό του παιδιού στη μπλούζα.

Όλα τα άλλα είναι, να΄χαμε να λέγαμε!

Πηγή: singleparent.gr