Τραγουδάτε στο μπάνιο;

30.11.2020
Τραγουδάτε στο μπάνιο;

Εάν τρώτε και πίνετε καθημερινά, τότε θα πρέπει να αποδεχτείτε και το γεγονός ότι η επίσκεψη στην τουαλέτα είναι αναγκαία. Κάντε ό,τι είναι να κάνετε. Ελπίζω να μην ξεχάσατε τη βαθιά αναπνοή. Σας προειδοποίησα: θα σας χρειαστεί. Εάν, πάλι κάνετε πρωινό ντους, μη ξεχνάτε να τραγουδάτε στο μπάνιο. Αναλογιστείτε πόσο τυχεροί είστε που μπορείτε να κάνετε το πρωινό σας ντουζάκι. Ο Λουδοβίκος ο 14ος της Γαλλίας έκανε μπάνιο μόνο μια φορά το χρόνο! Είστε καλύτεροι από βασιλιάδες και δεν το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη!

ro1.jpg

Κάντε οικονομία στο νερό. Κάντε μπάνιο με έναν φίλο.

Την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα χέρια σας και η θερμοκρασία του νερού δεν είναι όπως την προτιμάτε, σκεφτείτε πώς ήταν τα πράγματα παλαιότερα. Ιδού ορισμένα δεδομένα… προσωπικής υγιεινής εκεί γύρω στο 1500μ.Χ.:

Οι περισσότεροι άνθρωποι παντρεύονταν τον Ιούνιο, επειδή είχαν μόλις κάνει το ετήσιο λουτρό τους –τον Μάιο– και μύριζαν ακόμη «σχετικά» όμορφα. Εξαιτίας όμως αυτού του… «σχετικά» κι επειδή η μπόχα άρχιζε να… «σκάει μύτη», οι νύφες κρατούσαν καλού κακού και μια ανθοδέσμη, ως φυσικό αποσμητικό, για να καλύψουν τις δυσάρεστες οσμές. Τα λουτρά –στη Δύση– αποτελούνταν από μια μεγάλη σκάφη την οποία γέμιζαν με ζεστό νερό. Ο κύρης του σπιτιού είχε το προνόμιο του ωραίου καθαρού νερού ως πρώτος, έπειτα, στο ίδιο νερό, ακολουθούσαν και όλοι οι άλλοι: πρώτα γιοι και άντρες, έπειτα τα γυναικόπαιδα και τέλος τα μωρά. Κι ώσπου να ’ρθει η σειρά των μωρών, το νερό ήταν τόσο βρώμικο, που θα μπορούσε κάποιος να χαθεί μέσα σ’ αυτό. Από εκεί βγήκε και η αγγλική έκφραση «μαζί με το νερό από το λουτρό, μην πετάξεις και το μωρό». Στην πραγματικότητα, έχει την έννοια του να μην καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Αλλά σε κάθε παροιμία υπάρχει και μια δόση αληθείας· στη συγκεκριμένη, ίσως και μια δόση… δυσωδίας.

Ματς-μουτς!

Πριν αποχωριστείτε τη φατσούλα του εαυτού σας στον καθρέφτη, δώστε του ραντεβού για αύριο πρωί, κοιτάξτε τον τρυφερά στα μάτια και πείτε του:

«Εαυτούλη μου, σ’ αγαπώ. Θα φροντίσω να περάσεις μια πολύ όμορφη μέρα σήμερα».

Στη συνέχεια της ημέρας και σε τακτά χρονικά διαστήματα θυμηθείτε να του δίνετε ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο και ένα δυο νοερά φιλάκια:

«Αγαπητέ μου εαυτέ, σε ασπάζομαι γλυκά! Μάτσα και Μούτσα!».

Κερατάδες…

Και ανοίγοντας την πόρτα του μπάνιου για να βγείτε, τι να δείτε; Μία έκφραση αγωνίας ζωγραφισμένη σαφώς στα μάτια του επόμενου! Ίσως επειδή περίμενε αρκετή ώρα, ίσως επειδή πρόκειται να εισέλθει σε περιβάλλον που εμπεριέχει πιθανούς κινδύνους για τα όργανα όσφρησης; Δε θα μάθει κανείς, ποτέ! Εσείς πάντως δηλώστε του/της με στόμφο, μεγαλοπρέπεια και προτείνοντας τον δείκτη του δεξιού σας χεριού:

«Δε θα αφήσω τίποτα και κανέναν (κερατά) να μου χαλάσει την ημέρα. Αυτή η ημέρα είναι δική μου!».

Εσείς, βέβαια, γνωρίζετε ότι κάποιος –το αφεντικό σας, ένας «συνεργάτης» που δεν είναι πολύ «συνεργάσιμος», ο δάσκαλός σας, ο υπάλληλος της εφορίας, ένας άγνωστος– σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης, σηκώνεται αυτήν ακριβώς τη στιγμή και σχεδιάζει, μονολογώντας με τη σειρά του:

ro2.png

«Λοιπόν, είμαι αποφασισμένος: σήμερα θα χαλάσω τη μέρα του Ροδαφηνού. Του τη χάλασα χθες! Για να δω λοιπόν τι μπορώ να καταφέρω και σήμερα, για να τον κάνω να αισθανθεί πραγματικά απαίσια!».

Κάθε πρωί, οι «κερατάδες» σχεδιάζουν πώς θα χαλάσουν την ημέρα του Ροδαφηνού!

Πώς το ξέρετε αυτό; Το ξέρετε, γιατί κάθε μέρα κάποιος σας αντιμιλά, κάποιος σας φέρεται άσχημα, κάποιος σας παίρνει την προτεραιότητα.[1] Σήμερα όμως κάτι είναι διαφορετικό: έχετε αποφασίσει και έχετε δεσμευτεί, δηλώνοντάς το και δημοσίως –στο άτομο που περίμενε τη σειρά του έξω από το μπάνιο– ότι δε θα αφήσετε κανέναν να σας χαλάσει την ημέρα. Αυτή η μέρα είναι δική σας! Και επειδή είναι η μόνη ημέρα που θα έχετε σήμερα στη διάθεσή σας, κοιτάξτε να την απολαύσετε.

***

Απόσπασμα από το βιβλίο του Α. Ροδαφηνού:

Οι Ηλίθιοι είναι Ανίκητοι ...και καταφέρνουν πάντα να σου χαλάν την ημέρα!

Η Μέθοδος «Ρο»* για την αντιμετώπισή τους και την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων.

 1. Από ηχογράφηση ομιλίας του W. Dyer.