Ένα μήνυμα για το φεγγάρι

22.04.2017
Ένα μήνυμα για το φεγγάρι

Στην ανθρώπινη εξέλιξη, από τα πρώτα βήματα του homo πάντα υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ γνώσης, ιμπεριαλισμού, κατάκτησης και επιστήμης. Μερικές φορές δε είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους που εάν βγάλεις μία μεταβλητή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο sapiens θα καθόταν σήμερα μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή.Απ' αυτήν την εξίσωση έχουν δημιουργηθεί ιδεολογίες, μύθοι, και ισχυρά σύμβολα.

Ίσως μία αδρή ματιά για την πορεία αυτής της εξέλιξης δίνει ένα μικρό κείμενο που αναφέρεται στο βιβλίο "Sapiens. A Brief History of Humankind" του Yuval Noah Harari διδάκτορα στο τμήμα Ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

"Στις 20 Ιουλίου 1969, ο Νίλ Άρμστονγκ και ο Μπαζ Όλντριν προσεδαφίστηκαν στην επιφάνεια της σελήνης. Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της αποστολής τους, οι αστροναύτες του Apollo 11 εκπαιδεύτηκαν σε μια απομονωμένη, σεληνόμορφη έρημο στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η περιοχή αυτή είναι η πατρίδα διαφόρων κοινοτήτων αυτόχθονων Αμερικανών και υπάρχει μια ιστορία ή θρύλος, που περιγράφει τη συνάντηση των αστροναυτών με κάποιον από τους ντόπιους…

Μια μέρα, καθώς έκαναν την εκπαίδευσή τους, οι αστροναύτες συνάντησαν έναν ηλικιωμένο Ινδιάνο. Εκείνος τους ρώτησε τι έκαναν εκεί. Του απάντησαν ότι είναι μέλη μιας ερευνητικής αποστολής που θα έφευγε σύντομα με σκοπό να εξερευνήσει τη σελήνη. Όταν ο γέροντας το άκουσε αυτό, έμεινε σιωπηλός για λίγα λεπτά και μετά ρώτησε τους αστροναύτες αν θα μπορούσαν να του κάνουν μια χάρη.

-Τι θέλεις; Τον ρώτησαν εκείνοι.

-Ξέρετε, είπε ο γέροντας, οι άνθρωποι της φυλής μου πιστεύουν ότι στο φεγγάρι ζουν ιερά πνεύματα. Σκεφτόμουν αν θα μπορούσατε να τους δώσετε ένα σημαντικό μήνυμα εκ μέρους του λαού μου.

-Τι μήνυμα; Ρώτησαν οι αστροναύτες.

Ο άνδρας μουρμούρισε κάτι στη γλώσσα του και στη συνέχεια ζήτησε από τους αστροναύτες να το επαναλάβουν μέχρι να το απομνημονεύσουν σωστά.

indiansspirit

-Τι σημαίνει; Τον ρώτησαν οι αστροναύτες.

-Α, δεν μπορώ να σας πω. Είναι ένα μυστικό που μπορούν να το γνωρίζουν μόνο η φυλή μας και τα πνεύματα.

Όταν γύρισαν στη βάση τους, οι αστροναύτες έψαξαν μέχρι που βρήκαν κάποιον που γνώριζε τη γλώσσα της φυλής και του ζήτησαν να τους μεταφράσει το μυστικό μήνυμα. Όταν επανέλαβαν αυτά που είχαν απομνημονεύσει ο μεταφραστής άρχισε να γελάει ασυγκράτητα. Όταν ηρέμησε, οι αστροναύτες τον ρώτησαν τι σήμαινε το μήνυμα. Εκείνος τους εξήγησε ότι η πρόταση που είχαν απομνημονεύσει τόσο προσεκτικά έλεγε

«Μην πιστέψετε ούτε λέξη απ ότι σας πουν αυτοί άνθρωποι. Έχουν έρθει για να κλέψουν τη γη σας»!

****

Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος