Κατάθλιψη - Ζήτα βοήθεια!

07.04.2017
Κατάθλιψη - Ζήτα βοήθεια!

" Ήθελα τόσο πολύ αυτό το παιδί, κι όμως όταν γεννήθηκε υπήρχαν μέρες που ήταν σαν να ανήκει σε κάποια άλλη και περίμενα να έρθει επιτέλους να το πάρει. Δε μπορούσα να καταλάβω πως βρέθηκα με ένα παιδί. Τι ήθελε από μένα. Τι κάνει αυτό το πλάσμα στο σπίτι μου.

Πριν γίνουν τόσο άσχημα τα πράγματα, προσπαθούσα να μιλήσω σε φίλους, σε συγγενείς, σχεδόν όλοι μου έλεγαν το ίδιο «θα έπρεπε να είσαι χαρούμενη, ξέρεις πόσες θέλουν ένα παιδί και δε μπορούν να κάνουν;».

Έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη, είχα υποχρέωση να είμαι ευτυχισμένη, κατάλαβες;

Έπρεπε να το ταΐζω και να μην αισθάνομαι ότι με «τρώει», με στεγνώνει, με διαλύει.

Έπρεπε να το ακούω να κλαίει και να μπορώ να το πάρω αγκαλιά και όχι να κλείνω την πόρτα για να γλιτώσω από το κλάμα του.

Έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη, να κάνω ό,τι πρέπει να κάνει μια μάνα που έχει ένα μωρό.

postpartum depression

Κανείς δεν καταλαβαίνει πως είναι η κατάθλιψη. Δεν έχεις ιδέα πως είναι, μέχρι να σου συμβεί. Θέλω να πω, δεν είναι σαν τη γρίπη, δεν κρατά 3-5 μέρες, δεν περνάει από μόνη της, δεν χρειάζεται πολλά υγρά, βιταμίνες και ύπνο.

Είναι κάτι πιο ύπουλο, που αν δεν πάρεις έγκαιρα βοήθεια, μπορεί να σε διαλύσει.

Ούτε ο γυναικολόγος καταλάβαινε. Του έλεγα ότι δεν είμαι καλά, ότι θέλω να φύγω από το σπίτι και να τους αφήσω και μου έλεγε να κάνω υπομονή, είναι ορμονικό, είναι φυσιολογικό, θα περάσει. Δεν πέρασε. Δεν του ξαναμίλησα.

Προσπάθησα να συζητήσω με τον άντρα μου για όλα αυτά. Δεν καταλάβαινε. Νόμιζε ότι περνάω απλά μια δύσκολη φάση μετά τη γέννα. Είχε κι αυτός τα δικά του. Ξέρεις, δουλειές, τα οικονομικά…

Δεν είναι μόνο το να ζητήσεις βοήθεια, είναι όλη αυτή η ταλαιπωρία να πηγαίνεις από γιατρό σε γιατρό και να λες την ίδια ιστορία από την αρχή. Δεν καταλαβαίνει κανείς πόσο κόπο χρειάζεται να ξεστομίσεις μια συλλαβή όταν έχεις κατάθλιψη. Όλοι νομίζουν ότι θες να μιλήσεις. Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι το μόνο που θες, είναι να εξαφανιστείς".

Το 2013, στο πλαίσιο της έρευνας για το διδακτορικό μου, έκανα συνεντεύξεις με μητέρες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, για να καταλάβω λίγο καλύτερα τα εμπόδια που είχαν στο να αναζητήσουν έγκαιρα βοήθεια. Τα παραπάνω, είναι αποσπάσματα από τέτοιες συνεντεύξεις.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι αφιερωμένη στην Κατάθλιψη.

Δεν πρέπει να είσαι χαρούμενη, δεν πρέπει να είσαι δυνατή, δεν πρέπει να είσαι τίποτα.

Το μόνο που μπορείς να είσαι, είναι ο εαυτός σου.

Η κατάθλιψη δεν είναι αδυναμία, δεν είναι τιμωρία, είναι απλά μια διαταραχή που μπορεί να συμβεί στον καθένα, όπως η γρίπη. Ίσως είναι το μόνο κοινό που έχουν αυτές οι δύο ασθένειες.

ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ.

*****

Ειρήνη Αγαπιδάκη