Τα άλογα θυμούνται τα ανθρώπινα συναισθήματα

01.05.2018
Τα άλογα θυμούνται τα ανθρώπινα συναισθήματα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άλογα ανταποκρίνονται πιο θετικά σε ανθρώπους που έχουν δει στο παρελθόν να χαμογελούν και αντιθέτως, επιφυλάσσονται απέναντι σε εκείνους που θυμούνται με συνοφρυωμένο πρόσωπο!

Τα καινούργια ευρήματα στηρίζονται σε μια προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα άλογα μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα ενός ατόμου.

Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι έχουν βρει πως τα ζώα όχι μόνο «διαβάζουν» την ανθρώπινη διάθεση, αλλά διαθέτουν και «μνήμη για το συναίσθημα», η οποία καθοδηγεί τις μελλοντικές τους αντιδράσεις.

Η Karen McComb, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμο του Σάσσεξ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι «τα άλογα όχι μόνο μπορούν να διαβάσουν τις ανθρώπινες εκφράσεις, αλλά θυμούνται και την προηγούμενη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, όταν το συναντήσουν αργότερα μέσα στη μέρα».

«Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τα άλογα έχουν μνήμη για το συναίσθημα».

horse1.jpg

Οι ερευνητές έδειξαν σε 21 άλογα μια φωτογραφία ενός ανθρώπινου προσώπου άλλοτε θυμωμένο κι άλλοτε ευτυχισμένο. Λίγες ώρες αργότερα, παρουσίασαν ζωντανά μπροστά τους το άτομο, με ουδέτερη συναισθηματική έκφραση.

Τα άλογα που είχαν δει την εικόνα του θυμωμένου προσώπου, στάθηκαν μακρύτερα από το άτομο, κοιτάζοντας με το αριστερό τους μάτι, το οποίο στέλνει πληροφορίες στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, όπου αντιμετωπίζονται πιθανές απειλές.

Τα άλογα που είχαν δει το ευτυχισμένο πρόσωπο, παρατηρούσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το άτομο με το δεξί τους μάτι, το οποίο συνδέεται με το τμήμα του εγκεφάλου που εξειδικεύεται στις πιο θετικές αντιδράσεις.

«Γνωρίζουμε ότι τα άλογα είναι κοινωνικά και ευφυή ζώα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το θηλαστικό έχει αυτή τη συγκεκριμένη ικανότητα», επισήμανε από την πλευρά της η Leanne Proops, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology, μπορούν να βοηθήσουν στη σχέση του ανθρώπου με το άλογα και στην αποφυγή επιθετικής συμπεριφοράς από το ζώο.

 

Πηγή: snoopit24.com