Οι 10 Δολοφόνοι της Ευτυχίας

31.07.2017
Οι 10 Δολοφόνοι της Ευτυχίας

Τι είναι αυτό που σας φρενάρει από το να είστε ευχαριστημένοι;

Πιθανόν κάποιες καταστάσεις στη ζωή σας, ίσως κάποια πρόσωπα, κάποια πράγματα που έγιναν ή δεν έγιναν...

Όλα αυτά δημιουργούν στρες και το στρες είναι εχθρός της ευτυχίας και της προσωπικής ισορροπίας.

Σας παρουσιάζω 10 κακές συνήθειες που αποτελούν παγίδα για την ευτυχία του ανθρώπου.

Αυτά τα 10 πράγματα δολοφονούν την ευτυχία σε καθημερινή βάση.

1. Εχθροφίλοι και Τοξικές Σχέσεις

Μέσα από τις σελίδες του blog μου αλλά και του Facebook με την επικοινωνία μας, έχει φανεί ξεκάθαρα ότι αυτό που λένε οι έρευνες είναι 100% πραγματικό στις ζωές των ανθρώπων: οι τοξικές σχέσεις χαλάνε την ποιότητα της ζωής μας. Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν «εχθροφίλους», τα άτομα που παριστάνουν το φίλο αλλά τελικά δεν είναι, μπορεί να είναι συγγενείς ή συνάδελφοι από τη δουλειά, άρα άνθρωποι που δε μπορείτε να απαλλαγείτε εύκολα από αυτούς. Άλλες φορές πάλι, πολλοί άνθρωποι βγαίνουν με παρέες άσχετες ή βασίζονται σε ακατάλληλα άτομα μόνο και μόνο για να μη νιώθουν μοναξιά και να μειώσουν το στρες τους. Τέτοιες σχέσεις όμως προκαλούν στρες και μειώνουν τα επίπεδα της ευτυχίας σας.

2. Έλλειψη Ρουτίνας

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους και στρεσάρονται τείνουν να χάνουν την καθημερινή τους ρουτίνα: δεν τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα, δε κοιμούνται αρκετά, πίνουν πολύ καφέ, δεν έχουν χρόνο ηρεμίας, κλπ. Το αποτέλεσμα είναι ότι το πρόγραμμά τους είναι κατακερματισμένο και αυτό έχει σωματικές και ψυχικές συνέπειες: χρόνια κούραση, στρες και εκνευρισμό, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι ευτυχισμένοι.

3. Αναμηρυκασμός σκέψεων.

Μήπως «κολλάτε» στις ίδιες σκέψεις, ξανασκέφτεστε τα ίδια και τα ίδια, τι έγινε/γιατί έγινε/πώς έγινε και τι είπατε/τι δεν είπατε/τι θα θέλατε να είχατε πει, κλπ; Αν ναι, θα σας υπενθυμίσω κάτι που ήδη το ξέρετε από την εμπειρία σας: αυτές οι σκέψεις δεν είναι παραγωγικές, επειδή δε σας επιτρέπουν να πάτε παρακάτω στη ζωή σας. Αν τις αφήσετε πίσω και επικεντρωθείτε σε ρεαλιστικές σκέψεις, όπως τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε και πώς θα το καταφέρετε, σίγουρα θα μειωθεί το στρες σας και θα ανεβεί το επίπεδο της ευτυχίας σας.

4. Γνωστικές Διαστρεβλώσεις

Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε! Παρατηρήστε λοιπόν τον τρόπο που σκέφτεστε. Μήπως τα βλέπετε συνήθως όλα στραβά και ανάποδα; Μήπως κάνετε καταστροφικά σενάρια κάθε φορά, μόνο για να αποδειχτεί ότι τα πράγματα δεν είναι τελικά έτσι; Μήπως σκέφτεστε ότι τα πράγματα είναι είτε μόνο μαύρα είτε μόνο άσπρα και δε διακρίνετε τις ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρι; Προσπαθήστε να σκέφτεστε με ρεαλιστικό τρόπο και να βλέπετε τα πράγματα στις αληθινές διαστάσεις τους. Επικεντρωθείτε στο να βρίσκετε λύσεις και όχι μόνο προβλήματα. Θα διαπιστώσετε ότι με αυτό τον τρόπο σκέψης θα έχετε λιγότερο στρες και περισσότερη χαρά στη ζωή σας.

5. Αρνητισμός

Μήπως για κάθε τι έχετε να πείτε ή να σχολιάσετε κάτι αρνητικό; Μήπως βλέπετε κάθε φορά την αρνητική πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων; Αν ναι, να ξέρετε ότι αυτό σας στρεσάρει περισσότερο. Με την αρνητική στάση ζωής μειώνεται σημαντικά τις πιθανότητες να δείτε όμορφα και θετικά πράγματα γύρω σας και έτσι δεν είστε ευτυχισμένοι.

6. Έλλειψη Ελεύθερου Χρόνου

Μπορεί να μην έχετε ελεύθερο χρόνο επειδή εργάζεστε πολλές ώρες, έχετε άπειρες υποχρεώσεις και πράγματα να διεκπεραιώσετε, αλλά μπορεί να μην έχετε ελεύθερο χρόνο επειδή η ατζέντα σας είναι γεμάτη ακόμα και από ευχάριστες δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά δεν έχετε ελεύθερο χρόνο, είστε διαρκώς σε τρεχάματα και αυτό είναι πιεστικό.

7. Αυτό που βάζετε στο ποτήρι σας

Το τι πίνετε επηρεάζει το πώς νιώθετε! Οι περισσότεροι άνθρωποι γεμίζουν το ποτήρι τους με καφέ ή αλκοόλ πιστεύοντας ότι έτσι είτε θα πάρουν δυνάμεις είτε θα χαλαρώσουν. Το πρόβλημα και με τις δύο αυτές ουσίες είναι ότι για λίγο μπορεί να φαίνεται ότι προσφέρουν κάτι θετικό, αλλά στη συνέχεια όχι μόνο δεν κάνουν καλό στον οργανισμό, αλλά του προκαλούν μια πρόσθετη πηγή στρεσαρίσματος και κακής διάθεσης. Δοκιμάστε λοιπόν να γεμίζετε το ποτήρι σας συχνά με δροσερό νερό (μία φέτα λεμόνι μέσα το κάνει εύγεστο!) και κατά καιρούς με φρέσκο χυμό φρούτων ή λαχανικών.

8. Έλλειψη Κίνησης και Άσκησης

Συνήθως οι στρεσαρισμένοι και συναισθηματικά πιεσμένοι άνθρωποι αράζουν στον καναπέ για να «ξεκουραστούν», χωρίς να ξέρουν ότι αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούν να κάνουν για την κατάστασή τους! Όταν έχετε στρες ή νιώθετε ντάουν, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βγείτε για περπάτημα ή για γυμναστική και θα δείτε το στρες να μειώνεται και τη διάθεση να βελτιώνεται!

9. Ψυχική Αδράνεια

Οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι αισθάνονται σωματική και ψυχική κούραση, με αποτέλεσμα να χάνουν ευκαιρίες να αναλάβουν δράση, είτε για να αλλάξουν κάποιο αρνητικό στη ζωή τους είτε για να ‘χτίσουν’ κάτι θετικό. Η ψυχική αυτή αδράνεια, όμως, οδηγεί σε αδιέξοδο! Ο άνθρωπος δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που εμφανίζονται για να αλλάξει τη ζωή του και, ακόμα χειρότερα, δεν αντιλαμβάνεται καν ότι υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεται ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του και ότι δε μπορεί να κάνει τίποτα, και έτσι να αισθάνεται ακόμα χειρότερα.

10. Έλλειψη Στρατηγικών Αντιμετώπισης του Στρες

Σας έχω δύο βασικές ερωτήσεις: (Α) γνωρίζετε τι σας στρεσάρει; Και (Β) γνωρίζετε τι σας ξε-στρεσάρει;

Αν δε γνωρίζετε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε πράγματι πρέπει να ξεκινήσετε από τα βασικά!

Όταν κανείς γνωρίζει ποιες είναι οι πηγές στρες και πίεσης στη ζωή του, ενώ παράλληλα γνωρίζει και ασκεί τεχνικές για να αντιμετωπίσει το στρες που βιώνει (ακόμα και αν δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που του προκαλεί πίεση), τότε μειώνεται το στρες και αυξάνεται η ευτυχία του.

 

Δρ. Λίζα ΒάρβογληΨυχολόγος

Πηγή: greekpsychologypages