Εναλλακτικές σχολές ξεματιάσματος

21.07.2017
Εναλλακτικές σχολές ξεματιάσματος

Το τάδε βότανο θεραπεύει τα πάντα…το μυστικό που τρέμουν οι φαρμακοβιομηχανίες…ολιστική ενεργειακή θεραπεία. Κβαντο-διάφορα, νανο-διάφορα, βιο-διάφορα, νερό με μνήμη, νερό Καματερού, φραπελιές, κρυσταλλοθεραπείες…η λίστα είναι ατελείωτη.

Κάθε τρεις και λίγο ένα ΞΥΠΝΗΣΤΕ ή ΔΙΑΔΩΣΤΕ (όχι πάντα με σωστή ορθογραφία) από διάφορους που ‘’ξύπνησαν’’ και ξέφυγαν από τη ‘’δικτατορία των πολυεθνικών’’ και της κλασικής δυτικής ιατρικής, η οποία σύμφωνα με αυτούς έχει στόχο να μας πάρει τα λεφτά δίχως νοιάξιμο για την υγεία μας. Κάποιοι μάλιστα το τερματίζουν διακηρύσσοντας πως όλες οι αρρώστιες, από τις λιγότερο έως τις περισσότερο σοβαρές, είναι αποτελέσματα της συναισθηματικής μας κατάστασης και τίποτε άλλο.

Από τα σκευάσματα για τη νεότητα που έχουν οι διαφημίσεις στην τηλεόραση συνέχεια και τις τροφές που αποτρέπουν καρκίνους μέχρι κάθε λογής ανατολίτικη χειροπρακτική, η μπίζνα όλων των εναλλακτικών μαζί ανταγωνίζεται αυτή της συμβατικής ιατρικής (αλλά είναι καλή μπίζνα αυτή φαντάζομαι για ξύπνιους). Τα φαρμακεία είναι από τα πιο αντιφατικά μέρη…ναοί γνώσης και έρευνας από τη μία και κέντρα ψευδοεπιστήμης και τσαρλατανισμού από την άλλη με διάφορα προϊόντα που υπόσχονται πολλά και διάφορα δίχως επαρκή τεκμηρίωση (για κάποια έπεσαν πρόστιμα αλλά είναι τόσα ακόμα).

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις εναλλακτικές οδούς και τους ακόλουθούς της είναι πως αρνούνται τη σημασία των επιστημονικών ερευνών ως μέτρο για την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας ή της τεκμηρίωσης της δράσης. Αυτό φυσικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Κάθε φορά που κάποιος εναλλακτικός προτείνει κάτι που υποτίθεται βοηθά κάποιους, θα πρέπει να ελέγχουμε επιστημονικά το αν πράγματι δουλεύει. Αλλιώς σε τι διαφέρει μια εναλλακτική πρόταση από το ξεμάτιασμα;

Με το να αρνούνται την ισχύ της επιστημονικής μεθόδου (επειδή ως τώρα καμιά εναλλακτική δεν έχει επιστημονική εγκυρότητα πέραν της μπαλαντέρ placebo δράσης για λίγες μη σοβαρές περιπτώσεις μάλιστα) απομακρύνονται από κάθε είδους έλεγχο και λογοδοσία. Τόσο απλά!

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι γενικότερα καλλιεργείται μια αντιεπιστημονική στάση που οδηγεί τον κόσμο σε αυθαίρετους ισχυρισμούς και πιστεύω που ξεκινούν από γραφικότητες όπως κινήματα κατά των υποτιθέμενων ψεκασμών και φτάνουν σε επικίνδυνα κοινωνικά φαινόμενα όπως η εμβολιοφοβία. Παρ' όλη την προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, η επιστήμη συνεχώς απαξιώνεται από διάφορους και στην πρώτη γραμμή αυτής της καλλιέργειας αντιεπιστημονικότητας (δίπλα στους αστρολόγους και διάφορους μεταφυσικιστές) βρίσκονται οι εναλλακτικοί.

Η επιστήμη ψάχνει και στη φύση για λύσεις αλλά ας μην ξεχνάμε ότι απαιτούνται τεράστιοι πόροι και επιστημονικό προσωπικό για κάθε ανακάλυψη ουσίας, μελέτη δράσης και ανάπτυξη κατάλληλων φαρμάκων.

Και, τελικά, ας θυμόμαστε πως την εναλλακτική ιατρική που αποδείχτηκε ότι δουλεύει την λέμε…Ιατρική!

***

Spiros Kitsinelis

(από το βιβλίο Lab Story --- www. the-nightlab.com)