Ξανασκέψου την Αθήνα

04.12.2013
Ξανασκέψου την Αθήνα

Αρχιτέκτονες από όλη την Ευρώπη επιστρατεύτηκαν για την ανασυγκρότηση του Κέντρου της Αθήνας, οι ιδέες τους διαγωνίστηκαν και τα σχέδια πλέον είναι προς υλοποίηση. Η έγκριση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου λοιπόν σχετικά με την χρηματοδοτούμενη από το ίδρυμα Ωνάση αρχιτεκτονική μελέτη «Re- think Athens» είναι πλέον γεγονός. 

Το έργο ανάπλασης του κέντρου που κοστολογείται περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί στους πρώτους τρείς μήνες του 2014, αφορά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας αλλά κυρίως την οδό Πανεπιστημίου. Το Ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra φαίνεται να δίνει έμφαση στην ανάδειξη των πολεοδομικών χαρακτηριστικών της οδού. Πεζόδρομοι, νέα (αθόρυβη και τελευταίας τεχνολογίας) γραμμή τραμ, νέες πλατείες και δενδροφυτεύσεις υπόσχονται να αλλάξουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα, στην Πανεπιστημίου πρόκειται να γίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές αφού από δρόμος διέλευσης αυτοκίνητων θα μετατραπεί σε πεζόδρομο ήπιας κυκλοφορίας όπου θα πρωταγωνιστούν τα ποδήλατα, τα τουριστικά λεωφορεία, τα ταξί, οι πεζοί και το τραμ. Επιπλέον, η γύρω περιοχή θα αποκτήσει ένα πιο διασκεδαστικό προφίλ καθώς προγραμματίζεται η τοποθέτηση οριζόντιων πλακών στην οδό Κοραή, την Πλατεία Δικαιοσύνης και έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έτσι, θα δημιουργηθούν λίγο ασυνήθιστες σε σχήμα πλατείες οι οποίες θα περιέχουν νερό και θα δημιουργήσουν τα τέλεια σημεία συνάντησης για όσους θέλουν να δροσιστούν και γιατί όχι, να παίξουν.

Επιπλέον, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας μεγάλος περίπατος που θα συνδέει τις γειτονιές της Αθήνας μέσω των αρχαιολογικών μνημείων και των ιστορικών κτηρίων της πόλης. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, το Οφθαλμιατρείο, το Αρσάκειο και το Εμπειρίκιο Ίδρυμα θα αποτελούν μέρος του περιπάτου μαζί με ακόμα αμέτρητα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Τα ενιαία αυτά μονοπάτια θα ενώσουν την Ακρόπολη, το Σύνταγμα, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και το Ζάππειο περιοχές της πόλης τόσο διαφορετικές και τόσο κοντινές που θα κάνει την περιπλάνηση μας στο κέντρο συναρπαστική. «Η παρέμβαση δίνει ανάσα και ελπίδα για το κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που όλοι στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ίδιων των κατοίκων του κέντρου» υπογράμμισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΣΝΜ, Λίνα Μενδώνη, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Μετά την ολοκλήρωσή του, το έργο θα πρέπει να υποστηριχτεί από τον εκάστοτε δήμο. Η μελέτη προσφέρει πράγματα, αλλά η διαχείριση του έργου θα είναι δύσκολη».

Το έργο «Re-think Athens, Ξανασκέψου την Αθήνα» έχει ήδη εγκριθεί και από Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερο Μνημείων που έκρινε πως μέσω αυτού επιτυγχάνεται η αναβάθμιση και προβολή των νεώτερων μνημείων της πόλης. Επιπλέον, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ήδη εξεταστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενώ και η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος πρόκειται να εξετάσει την ΕΜΠ εκτενώς. Με το πέρας όλων των διαδικασιών, η αρμόδια επιτροπή παραλαβής του έργου θα ξεκινήσει ώστε αυτό να ολοκληρωθεί ως το 2016.

πηγή:pints.gr