Καμερούν: Εκεί που «σιδερώνουν» τη γυναικεία φύση (video)

28.01.2014
Καμερούν: Εκεί που «σιδερώνουν» τη γυναικεία φύση (video)

Η Elizabeth Mbu κράτησε το μυστικό της για 16 χρόνια. Στην ηλικία των 11, η μητέρα της την έγδυνε και τοποθετούσε στο στήθος της μια καυτή πέτρα δυο φορές την εβδομάδα ώστε να το εμποδίσει να μεγαλώσει. «Έκλαιγα κάθε φορά, γιατί ήταν πραγματικά οδυνηρό» υποστηρίζει. «Δεν καταλάβαινα τι συμβαίνει, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να το αποκαλύψω». Η μητέρα της συνέχισε την πρακτική αυτή για πάνω από ένα χρόνο, προκαλώντας της μόνιμη βλάβη.

Σήμερα, σε ηλικία 29 ετών, η Elizabeth είναι μέλος του οργανισμού Came women and girls (Came W&G), που ενθαρρύνει τα κορίτσια να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια στην πρακτική του σιδερώματος του στήθους στο Καμερούν. Έρευνες που διεξάγονται από το 2006, έχουν αποδείξει ότι η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο 24% των κοριτσιών στο Καμερούν, ηλικίας από 9 ετών και πάνω.

0cnn.640x360

 

Μέχρι σήμερα, η πρακτική αυτή είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό μεταξύ μητέρας και κόρης. «Οι μητέρες υποστηρίζουν ότι είναι μια φυσιολογική τεχνική, καθώς αποτρέπει τα κορίτσια από το να μείνουν έγκυες σε μικρή ηλικία και συνεπώς να αποβληθούν από το σχολείο ή να βιαστούν» εξηγεί η Elizabeth. «Όταν βλέπουν το στήθος της κόρης τους να μεγαλώνει, πιστεύουν ότι έτσι θα ελκύονται τα αγόρια, προστατεύουν δηλαδή με αυτόν τον τρόπο τις κόρες τους».

0breast-ironing-victim

Ο οργανισμός Came W&G εστιάζει στο να ενθαρρύνει τα κορίτσια να σπάσουν τη σιωπή τους. Η Elizabeth μαζί με άλλες κοπέλες οργανώνουν κοινοτικές συναντήσεις στην πρωτεύουσα Yaoundé, όπου μοιράζονται τα φυσικά και ψυχικά τους τραύματα. Ο ομάδα παρέχει αρχηγούς και κυβερνητικούς εκπροσώπους και διεξάγει εκστρατείες πόρτα-πόρτα ώστε να πείσει τις μητέρες και τα νεαρά θύματα. «Τα κορίτσια φοβούνται να μιλήσουν γιατί δεν ξέρουν πώς θα τους αντιμετωπίσει ο κόσμος και πώς θα σχολιάσουν τους γονείς τους. Αλλά όταν σε βλέπουν να εξηγείς την κατάστασή σου, παίρνουν θάρρος» υποστηρίζει η Elizabeth.

Η Nchang Kazua, 28 ετών και θύμα του σιδερώματος του στήθους, συμμετέχει στην εκστρατεία της Came W&G στη Bamenda. «Οι μητέρες συχνά αντιτίθενται όταν τους λέμε ότι είναι κακό, γιατί θεωρούν ότι είναι μια παραδοσιακή τεχνική», εξηγεί. «Οι μαρτυρίες των κοριτσιών μπορούν να τις πείσουν για τη μελλοντική βλάβη που προκαλεί η ενέργειά τους». Πέρα από τις ουλές που προκαλεί το κάψιμο με καυτές πέτρες ή έμβολα, οι γυναίκες καταγγέλλουν προβλήματα στο θηλασμό και απώλεια της αυτοπεποίθησής τους.

0breast-ironing2

Η αρχηγός του οργανισμού Came W&G, Margaret Nyuydzewira, υποστηρίζει ότι το κλειδί για το τέλος του καψίματος του στήθους είναι η κινητοποίηση των νέων γενεών. Επιθυμεί να διασπάσει τις ενώσεις που ενθαρρύνουν την πρακτική αυτή και που είναι συχνό φαινόμενο στην κοινωνία του Καμερούν. «Πρέπει να βοηθήσουμε τα νέα κορίτσια να μιλήσουν, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να ευαισθητοποιήσουν τις μητέρες, καθώς και να απαιτήσουμε από τους παραδοσιακούς αρχηγούς να θεσπίσουν νόμους που να απαγορεύουν το σιδέρωμα του στήθους», υποστηρίζει.

0breast-ironing3

Η Nyuydzewira σκοπεύει να ιδρύσει ομάδες σε 10 περιοχές του Καμερούν. Χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την εξάπλωση της τεχνικής του πώς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, αλλά θεωρεί δύσκολο να βρει υποστήριξη. «Κοιτάξτε τους πόρους που παραχωρήθηκαν για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, έχει πολύ δρόμο ακόμα», υποστηρίζει. «Από την άλλη δεν έχουμε καν αρχίσει όσον αφορά το σιδέρωμα του στήθους. Το λέω συνέχεια στα κορίτσια, δεν πρόκειται να δουν τα αποτελέσματα άμεσα, αλλά όσο συνεχίζουν να μιλάνε, τα πράγματα θα αλλάζουν».

Ο Came W&G είναι ένας από τους λίγους οργανισμούς που ασχολούνται με το κάψιμο του στήθους στο Καμερούν. Ο οργανισμός Plan International ασχολείται με άλλα προβλήματα των κοριτσιών που χρήζουν υπεράσπισης. Η τοπική υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και σύμβουλος επικοινωνίας, Jaire Moutcheu, υποστηρίζει ότι τα κορίτσια που μιλούν δημόσια για θέματα όπως ο γάμος σε εφηβική ηλικία και ο βιασμός, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία. «Χάρη στις μαρτυρίες αυτές των κοριτσιών μπορέσαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με το Υπουργείο για την ενίσχυση των γυναικών και την οικογένεια τον περασμένο χρόνο», αναφέρει.

0Breast-ironing

Το Πρόγραμμα Υποστήριξης Νέων εστιάζει επίσης στο να ενθαρρύνει τα κορίτσια στο Καμερούν. Σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό οργανισμό VSO, προσφέρει κοινωνική εκπαίδευση και συμβουλές για τη συμμετοχή των γυναικών. Η διευθύντρια του προγράμματος, Patience Agwenjang, πιστεύει ότι οι γονείς μπορεί να εμποδίσουν τη συμμετοχή των κοριτσιών σε τέτοια προγράμματα. «Τα περισσότερα κορίτσια δέχονται προσβολές ή εκφοβισμό όταν εμπλέκονται με τα κοινά». Ωστόσο, η Agwenjang υποστηρίζει ότι συνεχίζοντας την εκπαίδευση, τα κορίτσια βελτιώνουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες και μπορούν να προβάλουν τον εαυτό τους.

Μια μητέρα εκμυστηρεύεται ότι οι νεαρές υποστηρίκτριες του οργανισμού κατάφεραν να την πείσουν. «Όταν κατάλαβα ότι το κάψιμο του στήθους ήταν λάθος, είπα στην κόρη μου ότι θα προσπαθούσα να κάνω το σωστό», αναφέρει η Magdalen Obi από το Mutengene, που μετά από αυτό έγινε μέλος του οργανισμού. Μητέρα και κόρη μοιράζονται σήμερα την ιστορία τους με άλλες γυναίκες, δίνοντας διαλέξεις σε τοπικούς οργανισμούς και ομάδες. «Τους λέμε πως αυτό που κάνουν είναι λάθος».

 

 

Πηγή: The guardian episkopon.gr