Η ζωή επιστρέφει στο Κέντρο

29.01.2014
Η ζωή επιστρέφει στο Κέντρο

Τα τελευταία χρόνια οι μαζικές προσαγωγές ερήμωσαν δρόμους και έσπασαν πιάτσες ναρκωτικών ή πορνείας. Κάτοικοι που μίλησαν παλαιότερα στα «ΝΕΑ» περιγράφουν τις σημερινές συνθήκες. Η Ελένη Μουρίκη, κάτοικος του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, δεν συναντά πια τα σημάδια της παρακμής. Πριν από δύο χρόνια στο διαμέρισμά της, στην οδό Αριστοφάνους, μας μιλούσε για περιττώματα στους δρόμους, σύριγγες στο κλιμακοστάσιο, έναν ημιθανή άντρα που είχε τρυπώσει στο δωματιάκι του ημιώροφου.

«Υστερα από αρκετό καιρό χάνεις την ευαισθησία σου και την κατανόηση ως άνθρωπος. Σε νοιάζει απλά να μην τους βλέπεις. Θέλεις να φύγουν και να ξεκινάς την ημέρα σου χωρίς αυτές τις εικόνες» μας είχε πει τότε. Σήμερα, τους βλέπει όλο και πιο σπάνια.

Η γειτονιά της, όπως και πολλά ακόμη κομμάτια του αθηναϊκού κέντρου, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Το 2010, λίγα τετράγωνα μακρύτερα από την οδό Αριστοφάνους, είχαμε συναντήσει 40 τοξικομανείς στην Πλατεία Ομονοίας. Προμηθεύονταν τις δόσεις τους από τέσσερις διακινητές και έκαναν χρήση επιτόπου. Τέτοιες εικόνες δεν αντικρίζεις πλέον στο ίδιο σημείο. Οι στοές περιμετρικά της πλατείας κατεβάζουν ρολά τη νύχτα. Ακόμη και το στενό της Ξούθου δεν θυμίζει την πιάτσα του περασμένου Μαρτίου. Είναι πεζοδρομημένο και καθαρό, χωρίς κηλίδες αίματος στα πλακάκια.

Τις αλλαγές παρατηρούν κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής όπως η κυρία Μουρίκη, που τους είχαν επισκεφθεί τα «ΝΕΑ» το 2010 και το 2011 και σήμερα μιλούν ξανά στην εφημερίδα. Δεν μπορούν όμως να ερμηνεύσουν πώς έγιναν. Το 2010 στο πόρισμα της άτυπης ομάδας εργασίας Δράση για την Αθήνα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφερόταν ότι οι χρήστες και οι μικροδιακινητές φτάνουν τους 2.500 ημερησίως στο κέντρο της πόλης. «Είναι καλύτερα στη γειτονιά μας. Τον Οκτώβριο μόνο εμφανίστηκαν λίγοι, στις εσοχές, να τρυπιούνται. Δεν ξέρω πού πήγαν όλοι οι άλλοι» λέει η κυρία Μουρίκη.

0imghandler

Το στενό της Ξούθου, κοντά στην Ομόνοια, το 2011, όταν χρησιμοποιούνταν ως πιάτσα τοξικομανών. Σήμερα έχει πεζοδρομηθεί και σπάνια πλέον συναντά κανείς χρήστες ναρκωτικών

0imghandler

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ. Πέρα από τα ναρκωτικά όμως, επί χρόνια το κέντρο της Αθήνας είχε μετατραπεί σε ιδιότυπο γκέτο λόγω της μαζικής συνάθροισης υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα. Η εφαρμογή της αστυνομικής επιχείρησης Ξένιος Ζευς άλλαξε τις αριθμητικές ισορροπίες. Περισσότεροι από 5.000 μετανάστες που διέμεναν παράνομα στη χώρα συνελήφθησαν. Πίσω τους άφησαν έρημους δρόμους. Ακόμη και όσοι ξένοι βρίσκονται νόμιμα εδώ αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε αυτά τα μέρη. Υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να προσαχθούν για εξακρίβωση στοιχείων.

Κτίρια επί της οδού Μενάνδρου, όπου οι μετανάστες στοιβάζονταν κατά δεκάδες σε κάθε δωμάτιο, έχουν σφραγιστεί. Και ο αριθμός των εκδιδομένων γυναικών έχει περιοριστεί. Παράλληλα με τον έλεγχο των μεταναστών, όμως, οι επιχειρήσεις του Ξένιου Δία στόχευσαν και σε αυτή την ομάδα μαζί με τους τοξικομανείς.
Η Χαρά, 32 ετών και χρήστης ουσιών από τα 15 της, είναι μία από τους λιγοστούς τοξικομανείς που περιφέρονται αυτόν τον καιρό στην Πλατεία Θεάτρου. Εξηγεί πώς οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή έσπασαν τις πιάτσες (ηχητικό αρχείο με τη μαρτυρία της είναι διαθέσιμο στα αριστερά του κειμένου).

«Ολο το καλοκαίρι δεν μας άφηναν σε ησυχία. Δύο φορές την εβδομάδα με έπιαναν. Μας κράταγαν μία ώρα στο Τμήμα της Ομονοίας να γεμίσει η κλούβα και μας πήγαιναν Περιστέρι, Βουλιαγμένη, Ελληνικό. Ολα τα Τμήματα της Αθήνας έχω γυρίσει. Οσα δεν έχω πάει όλη μου τη ζωή τα είδα σε τρεις μήνες» λέει. «Υποθέτω ότι το έκαναν για να μείνει πιο πολλή ώρα το Κέντρο ελεύθερο από χρήστες. Ή το έκαναν από σπάσιμο. Μια, δυο, τρεις, σου λέει δεν θα ξανακατέβουν».

Η τακτική των συνεχών και μαζικών προσαγωγών εξαρτημένων χρηστών δεν είναι καινούργια. Ως έναν βαθμό ακολουθήθηκε από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2004, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. «Εξαντλούσαν τότε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και συλλαμβάνονταν χρήστες ακόμη και για μικροποσότητες. Περνούσαν από Αυτόφωρο, παραπέμπονταν σε νοσοκομεία και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να επιστρέψουν στην πιάτσα μπορεί να μεσολαβούσαν και δέκα ημέρες» λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας Αθηνών.

Σταδιακά το μέτρο αυτό ατόνησε και οι πιάτσες του Κέντρου γέμισαν και πάλι με προσφορά και ζήτηση. Το περασμένο καλοκαίρι όμως, στο πλαίσιο του Ξένιου Δία, τέθηκε σε εφαρμογή από την ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η τακτική των «νυχτερινών μετακινήσεων». Οι χρήστες μεταφέρονται τη νύχτα σε μακρινές περιοχές της Αττικής και αφού ολοκληρωθεί η εξακρίβωση στοιχείων και δεν εκκρεμούν εντάλματα εις βάρος τους αφήνονται ελεύθεροι. Σκοπός είναι να αποθαρρύνονται και να μην επιστρέφουν στις πιάτσες. Ενδεικτική της αστυνομικής τακτικής είναι η σύλληψη άντρα στην Ομόνοια στις 10 Ιανουαρίου, ο οποίος είχε πάνω του 20 παράνομα χάπια και 1,6 γραμμάρια ηρωίνη. «Σε άλλες εποχές θα τον αφήναμε ελεύθερο και θα τον χρησιμοποιούσαμε ως πληροφοριοδότη για να πιάσουμε το πιο μεγάλο ψάρι» λέει ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας.

0ghandler

ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ, ΟΧΙ ΛΥΣΗ. Παρά τις επιχειρήσεις, οι διακινητές δεν έχουν εγκαταλείψει το Κέντρο. «Εχουν κάλυψη στα καφενεία. Κάθονται και πίνουν τον καφέ τους, ξέρουμε ποιοι είναι, τους φωνάζουμε και μας τα δίνουν. Εμάς, τους χρήστες, μας πιάνει η Αστυνομία» λέει η Χαρά. Στα ίδια σημεία συχνάζουν συνήθως και οι εκδιδόμενες γυναίκες, καθώς χρήση και πορνεία σε αυτά τα μέρη είναι συνήθως αλληλένδετα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρίως διακίνηση ουσιών γίνεται πλέον στην οδό Αχαρνών και στην Πλατεία Βικτωρίας. Η Χαρά επιλέγει κυρίως το Μενίδι για τις δόσεις της. «Εκεί ανεβαίνω. Τα βρίσκω πιο φτηνά» λέει.

Την αίσθηση ότι το πρόβλημα δεν λύνεται, αλλά μετατοπίζεται, έχει ο Αδάμ Κωστίκας, αρχιτέκτονας που διατηρεί γραφείο στο αθηναϊκό κέντρο. Το 2010 υπέβαλε μαζί με 14 επαγγελματίες της περιοχής αγωγές κατά του Δημοσίου για παρακώλυση άσκησης επαγγέλματος. «Σκεφτόμαστε να φύγουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας» είχε δηλώσει τότε στα «ΝΕΑ». Ενας πελάτης τού είχε πει πως δεν θα ξαναπατήσει στην εταιρεία του γιατί οι αστυνομικοί του είχαν κάνει σωματικό έλεγχο για ναρκωτικά.

Σήμερα ο κ. Κωστίκας έχει ζητήσει από τον δικηγόρο του να αποσύρει την αγωγή. Παραμένει στο ίδιο γραφείο, εξακολουθεί όμως να είναι απαισιόδοξος. «Εχει βελτιωθεί η κατάσταση. Η χρήση ναρκωτικών ή το εμπόριο δεν γίνονται πλέον μαζικά. Δεν βλέπω όμως και ελπίδα» λέει. «Πλέον πάω εγώ στους πελάτες μου. Δυσανασχετούν ακόμη όταν τους λέω να έρθουν στο γραφείο».

Εμφάνιση νέων αστέγων. «Υπήρξαν περίοδοι, κυρίως προεκλογικά, που το Κέντρο ήταν πιο ήρεμο. Το ζήτημα όμως δεν είναι να κρύβεται το πρόβλημα ή να μετατοπίζεται. Γιατί ακόμα κι αν δεν υπάρχει έξω από το σπίτι μου, μπορεί να μετακομίζει πιο κάτω, σε άλλες διαδρομές που περπατώ» είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2011 στα «ΝΕΑ» η Ελένη Κωστίκα, κάτοικος του αθηναϊκού κέντρου.

Σήμερα έχει την αίσθηση ότι οι μικροκλοπές στη γειτονιά της έχουν εξαλειφθεί. «Ακούω λιγότερες ιστορίες για βίαια περιστατικά» λέει. Ωστόσο παρατηρεί ότι έχουν εμφανιστεί καινούργιοι άστεγοι στα μέρη της. «Εδώ και δέκα ημέρες κοιμάται κάποιος στην είσοδο του σπιτιού μου. Δεν τον είχα ξαναδεί» λέει.

Πηγή: tanea.gr ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ