Τρώτε, μην φωτογραφίζετε!

22.02.2014
Τρώτε, μην φωτογραφίζετε!

Ενας Γάλλος σεφ απαγορεύει στους πελάτες του να φωτογραφίζουν το φαγητό και να το αναρτούν στο ίντερνετ. Μια ματιά στα κοινωνικά δίκτυα θα σας πείσει ότι πλέον λίγα πράγματα φωτογραφίζουμε περισσότερο από το φαγητό (και αστείες γάτες). Κάθε επίσκεψη σε εστιατόριο, κάθε γευστικός πειρασμός στον οποίο υποκύπτουμε γίνεται αντικείμενο φωτογράφισης, περνιέται μέσα από τα διάφορα φίλτρα του Instagram και αναρτάται σε όλους τους λογαριασμούς μας, για να κάνει τους φίλους και γνωστούς να ζηλέψουν, να σχολιάσουν, να λιγουρευτούν.

Συχνά δε με το hashtag#foodporn. Περισσότερες από 84 εκατομμύρια φωτογραφίες με φαγητό έχουν αναρτηθεί στο Instagram αποδεικνύοντας το hype.

Κι αυτό δεν το έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτο οι εστιάτορες. Τα περισσότερα εστιατόρια πλέον διαθέτουν λογαριασμούς στο τουίτερ ή στο facebook, και ανατροφοδοτούν τη μόδα, ενώ σύμφωνα με έρευνα το 18% των ανθρώπων που τρώνε έξω επιλέγουν ένα εστιατόριο επειδή είδαν να το αναρτά στα κοινωνικά του δίκτυα κάποιος φίλος τους. Το φαγητό έξω είναι άλλωστε μια άκρως κοινωνική δραστηριότητα, κι έτσι δεν είναι έκπληξη ότι κυριαρχεί στα online προφίλ των περισσότερων.

Η νέα μανία όμως δεν ευχαριστεί πάντα τους σεφ. Παρότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τη μόδα προς όφελός τους -είναι άλλωστε ένας δωρεάν τρόπος να διαφημιστεί κανείς γρήγορα και εύκολα- υπάρχουν και κάποιοι που δυσανασχετούν. Ενας από αυτούς ο σεφ του τριάστερου εστιατορίου L' Auberge du Vieux Puits στη νότια Γαλλία, Ζιλ Γκουγιόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι πολύ κακή συνήθεια να φωτογραφίζεις το φαγητό σου, ενώ θεωρεί ότι κάθε φορά που κάποια δημιουργία του ποστάρεται σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο «κλέβει κάτι από την έκπληξη αλλά και λίγο από την πνευματική μου ιδιοκτησία».

Ο Αλεξάντρ Γκοτιέ, σεφ στο εστιατόριο La Grenouillère στην πόλη La Madelaine-sous-Montreuil της βόρειας Γαλλίας έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει τις κάμερες εντός του καταστήματος. «Παλιότερα οι άνθρωποι έπαιρναν φωτογραφίες των φίλων και των συγγενών τους με τους οποίους έρχονταν μαζί για φαγητό, τώρα φωτογραφίζουν το ίδιο το φαγητό. Τις τουιτάρουν, τις σχολιάζουν, τις κάνουν like και το φαγητό στο μεταξύ κρυώνει»...

Δεν έχει κι άδικο.

Κείμενο ΜΑΝΙΝΑ ΝΤΑΝΟΥ

Πηγή: gastronomos.gr