10 Τρόποι να πετύχεις και να διατηρήσεις συναισθηματική αλλαγή

14.04.2014
10 Τρόποι να πετύχεις και να διατηρήσεις συναισθηματική αλλαγή

Ο Mark Twain είχε πει ” Είναι εύκολο να κόψεις το κάπνισμα. Το έχω κάνει χιλιάδες φορές”. Το να κόψουμε το κάπνισμα, να αδυνατίσουμε ή εν τέλει να επιφέρουμε μια Συναισθηματική Αλλαγή δεν είναι αρκετό. Το να την διατηρήσουμε όμως είναι μια άλλη υπόθεση, ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Για κάθε εκατό άτομα που χάνουν 20 κιλά ή και παραπάνω, το 90% ξανακυλά στο αρχικό του βάρος. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ψυχοθεραπεία. Εκατομμύρια άνθρωποι δημιουργούν Συναισθηματική Αλλαγή ή αλλάζουν Συναισθηματικές Συνήθειες, όπως την επίτευξη καλύτερης διαχείρισης συναισθημάτων Άγχους ή Κατάθλιψης.

Όμως, και πάλι, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ξανακυλά. Κάποιες φορές, όταν δουλεύουμε την Διαγραφή κάποιων Συναισθηματικών Συνηθειών που κάνουν την τριβή μας με την καθημερινότητα δυσάρεστη, είναι σαν να κάνουμε δύο βήματα πίσω και ένα μπροστά. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που ενώ μπορεί να ξεπεράσουμε τον Φόβο, για παράδειγμα, δημόσιας ομιλίας, να μεταβούμε στον Φόβο να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ποιότητα στην σχέση μας.

sunaisthmatikhallagh1

Όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη Συναισθηματική Αλλαγή? Παρακάτω παρουσιάζονται 10 απλοί αλλά αποτελεσματικοί τρόποι:

  1. 1. Όταν χάνεσαι σε συναισθήματα Άγχους θυμήσου στιγμές που αισθανόσουν καλά και ήρεμος. Προσπάθησε να μετατοπίσεις την προσοχή σου από τις σκέψεις που σου δημιουργούν το αρνητικό Συναίσθημα και διαιωνίζουν το πρόβλημα, σε σκέψεις ικανές να κατευθύνουν τις σκέψεις σου προς την λύση

 

α. Ρώτησε τον εαυτό σου ” πως θέλω να αισθανθώ ? ”. Αυτή η ερώτηση είναι πολύ σημαντική. Όταν την κάνεις, μπορείς να κατευθυνθείς στο επόμενο επίπεδο. Ρώτησε τον εαυτό σου ” τι χρειάζεται να συμβεί για να αισθανθώ Χ ? ”

β. Σταμάτα να λες στον εαυτό σου ή να του υπενθυμίζεις λόγους που δεν αξίζεις ή αιτίες που δεν θα τα καταφέρεις. Σαμποτάρεις την ίδια σου την επιτυχία και μάλιστα χωρίς λόγο.

γ. Όταν επιτυγχάνεις κάτι, μην ξεχνάς να δίνεις θετικούς πόντους στον εαυτό σου για αυτό που έκανε. Αν συνεχώς λές ότι αυτό που έκανες δεν ήταν αρκετό και απαιτούνται και άλλα βήματα ή επιτυχίες για να φτάσεις εκεί που θέλεις, θέτεις άπιαστους στόχους.

2. Συνέχισε να θυμίζεις στον εαυτό σου θετικές δηλώσεις όπως ” Ήταν πολύ σημαντικό που πέτυχα το Ψ, αλλά μπορώ να αποδεχτώ πλήρως τον εαυτό μου και να απολαύσω την ζωή ακόμα και όταν κάποιες φορές αποτυγχάνω”.

3. Συνέχιζε να ψάχνεις και να εντοπίζειςBeliefs (Αρνητικά Πιστεύω ) με τα οποία ταράζεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Μπορεί να πιστεύεις ότι μια κατάσταση δεν θα πάει καλά. Προσπάθησε να δεις ψύχραιμα τι συμβαίνει μέσα σου, αν τα στοιχεία που έχεις είναι όντως αντικειμενικά ή απλά υποθέσεις που προέρχονται από Φόβο.

4. Να παίρνεις ρίσκα που αντιστοιχούν σε πράξεις ικανές να σβήσουν παράλογους Φόβους. Το να πεις σε κάποιον ότι σε εκνευρίζει ή ότι η συμπεριφορά του σε ενοχλεί, είναι κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο, όμως μπορεί να είναι λυτρωτικό.

5. Κράτησε σημειωματάριο ημέρας και σημείωσε ποιες ώρες τις ημέρας αισθάνεσαι την μεγαλύτερη Συναισθηματική Ένταση αλλά και ποιες καταστάσεις σε έφεραν σε αυτή την θέση.

6. Απόφυγε την Αναβλητικότητα σαν να είναι ζήτημα Ζωής και Θανάτου. Κάνε μη ευχάριστα πράγματα γρήγορα – Σήμερα! Αν συνεχίσεις να αποφεύγεις σημαντικά θέματα, βάλε στον εαυτό σου ποινές, όπως για παράδειγμα να κάψεις ένα 20ευρω!

7. Τοποθέτησε τον εαυτό σου σε προκλήσεις και σε νέες περιπέτειες. Βάλε Στόχο ζωής να βγάλεις την Μιζέρια από την ζωή σου. Απέκτησε πλήρης επίγνωση, ότι ανεξάρτητα των συνθηκών, έχεις Πάντα επιλογή για το πως θα αντιδράσεις.

8. Χρησιμοποίησε τις 3 από τις αποτελεσματικές Εμπνεύσεις, μιας εκ των πιο αποτελεσματικών Ψυχοθεραπειών:

α.Αισθάνεσαι ακριβώς έτσι όπως σκέφτεσαι. Επέλεξες να ταράξεις τον εαυτό σου για συγκεκριμένα γεγονότα στην ζωή σου.

β.Επέλεξες να πιστέψεις τις σκέψεις σου γι’ αυτό τώρα αισθάνεσαι αβοήθητος.

γ.Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να επιφέρεις Συναισθηματική Αλλαγή. Αλλάζεις Μόνο με την σκληρή Δουλειά και την Εξάσκηση.

9. Μην σταματήσεις ποτέ να αναζητάς αυτές τις μικρές αλλά ξεχωριστές απολαύσεις. Διάβασε, υιοθέτησε νέα χόμπι, γνώρισε νέους ανθρώπους, μάθε καινούργια εργαλεία για το πως να δουλεύεις με τον εαυτό σου.

10. Να έχεις κοντά σου ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στην εξέλιξη και την Ανάπτυξη. Τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να σε προκαλούν και να αισθάνεσαι άβολα δίπλα τους, όμως θα μάθεις πολλά.

Πηγή:humanadvanced.com