Αν το παιδί, σας πιάσει να κάνετε σεξ

02.02.2014
Αν το παιδί, σας πιάσει να κάνετε σεξ

Ένα ρίγος εξακολουθεί να με διαπερνάει, κάθε φορά που σκέφτομαι εκείνη τη νύχτα, πριν 31 χρόνια, όταν άκουσα τους γονείς μου να το κάνουν. Ήμουν εννιά. Δεν είδα ποτέ τίποτα, αλλά ο ήχος των βογκητών τους με στοιχειώνει μέχρι και σήμερα. Πέρυσι, η οχτάχρονη κόρη μου μας έπιασε να το κάνουμε με την μνηστή μου. Μπήκε απλά στην κρεβατοκάμαρα ένα βράδυ λίγο πριν πέσει για ύπνο.

"Τι κάνετε εκεί;" ρώτησε και η μνηστή μου πετάχτηκε πανικόβλητη τρέχοντας προς το μπάνιο και φωνάζοντας "πάω για ντούζ τώρααα!", ενώ εμένα το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό να πω ήταν " Παλεύαμε!".

Η απάντηση φάνηκε να την ικανοποίησε (όχι όμως εμένα που είχα τρομοκρατηθεί). Πως το χειριστήκαμε; Την πήγα στο δωμάτιό της και της διάβασα ένα παραμύθι. Δεν αναφέραμε το συμβάν ποτέ ξανά.

Κάποια παιδάκια σε αυτήν την ηλικία, είναι αρκετά ώριμα ώστε να ξέρουν ότι δεν πρέπει να εισβάλουν στην κρεβατοκάμαρα χωρίς πρώτα να χτυπήσουν την πόρτα. Η Ματίνα, μητέρα τεσσάρων παιδιών λέει, «Όλα τα παιδιά μου έχουν χτυπήσει την πόρτα, όταν κάνουμε σεξ με τον άντρα μου. Κάθε φορά απαντάμε με την ίδια δικαιολογία και πλέον έχει καθιερωθεί ως κώδικας για τις "ενήλικες" στιγμές μας. "Τοκ-τοκ" – "έχουμε δουλίτσα, φτιάχνουμε τις φορολογικές δηλώσεις». Όταν και αν τα παιδιά μας συνειδητοποιήσουν ότι οι μεγάλοι δεν χρειάζεται να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις κάποιες μέρες κάθε βδομάδα, τότε την "πατήσαμε".

Τα παιδιά της Ιωάννας ήταν έξι και οκτώ ετών, όταν την έπιασαν πάνω στην "πράξη" με τον σύζυγό της. Η απάντηση πανικού του άντρα της; «Η μαμάκα κι εγώ παίζουμε αλογάκια!!»

«Το αστείο,λέει η Ιωάννα, είναι ότι τα παιδιά πήδηξαν στο κρεβάτι πάνω μας και θέλανε να παίξουν κι αυτά!». Η Ιωάννα δεν πιστεύει ότι τα παιδιά της κατάλαβαν τι συνέβαινε, αφού δεν τους είχαν κάνει και ποτέ μέχρι τότε την γνωστή συζήτηση με «την μελισσούλα και τη γύρη» λεπτομερώς. Για να εμποδίσουν να ξανασυμβεί ένα παρόμοιο γεγονός, κλείδωναν την πόρτα της κρεβατοκάμαρας.

Για ποιο λόγο οι περισσότεροι γονείς δεν κλειδώνουμε την πόρτα του δωματίου μας; Προφανώς γιατί θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση σε μας . Η ψυχοθεραπεύτρια Hanna McDonough, που ασχολείται με οικογενειακά θέματα και ζευγάρια, λέει πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι γονείς δεν εξασφαλίζουν τις ιδιωτικές τους στιγμές. «Είναι πια πολύ αργά όταν τα παιδιά μπούνε στο δωμάτιο. Οι ενήλικες θα πρέπει να χειρίζονται με κατάλληλους τρόπους την σεξουαλική τους ζωή ξεκινώντας από το βασικό, το οποίο είναι να κλειδώνουν την πόρτα».

Τι κάνετε λοιπόν αν συμβεί και σε σας; Μην κάνετε τους ανίδεους και μην συμπεριφέρεστε σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Όσο περίεργο και αν είναι θα πρέπει να το συζητήσετε. Η Hanna McDonough πιστεύει ακράδαντα στην ειλικρίνεια. «Δεν θα έπρεπε κανείς να αισθάνεται ντροπή για το σεξ. Οι γονείς έχουν την αντίληψη ότι δεν πρέπει να το κάνουν. Αν εξαφανίζεστε και δεν λέτε τίποτα, τότε το σεξ γίνεται ένα μυστικό. Και στα παιδιά δεν αρέσουν τα μυστικά!».

Η σύμβουλος γάμου και οικογένειας, Anna Toth, υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά να αποκτούν τραύματα όταν πιάνουν τους γονείς τους να κάνουν σεξ. «Μπορεί να σοκαριστούν ή μπορεί να νομίζουν ότι παλεύετε. Τα παιδιά μπορούν να βγάλουν κάθε είδους συμπεράσματα» λέει.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξηγήσετε στα παιδιά, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους και την ηλικία τους. «Στην παιδική ηλικία υπάρχει κάποια αντίληψη για το σεξ», λέει η Dr. Torth. «Δοκιμάστε να πείτε κάτι του τύπου "Γι'αυτό κλειδώνουμε την πόρτα μας. Έτσι δείχνουν οι γονείς πως αγαπιούνται, αυτό συμβαίνει στις σχέσεις των ενηλίκων"».

Έτσι όπως συμβουλεύω πάντα τους γονείς να ελέγχουν ότι έχουν κλειδώσει την πόρτα, το ίδιο τους συμβουλεύω και για τον πανικό, δηλαδή να μην πανικοβάλλονται με μια επίσκεψη «έκπληξη». Δεν κάνει κανένα κακό στα παιδιά να καταλάβουν ότι οι γονείς μοιράζονται έναν ιδιαίτερο τρόπο συνεύρεσης μεταξύ τους (στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ υγιές) .

Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να προκαλέσει αμηχανία αλλά το παν είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Σαν γονείς μπορείτε απλά να πείτε στα παιδιά σας «Έχουμε τις ιδιωτικές μας στιγμές τώρα και θα θέλαμε να μας αφήσετε λίγο μόνους. Σας παρακαλούμε κλείστε την πόρτα».

Οι γονείς πρέπει επίσης να ρωτάνε το παιδί τους τι είδε – ή τι πιστεύει ότι είδε- και να το κάνουν να εκφράσει τις απορίες του ή να το καθησυχάσουν για αυτό που έγινε.

Ένα παιδάκι 3 ετών μπορεί να αναρωτηθεί αν χτύπησε κανένας (βάσει των ήχων και των πράξεων), οπότε καλό είναι να το καθησυχάσετε. Ένα παιδάκι 5 ετών είναι πιο πολύ σε φάση «μικρού εξερευνητή» και τείνει να θέλει να ανακαλύψει περισσότερα ώστε να μάθει ακριβώς τι συμβαίνει επομένως καλό είναι να του δώσετε κάποιες πληροφορίες και μέχρι εκεί.

Ένα παιδάκι 8 ετών, που είναι σε στάδιο «κοροϊδεύω τα κοριτσάκια στο σχολείο», θα αναρωτιέται γιατί κάποιος να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο (δηλ. σεξ) ενώ ένα παιδί 12 ετών, πιθανόν να αηδιάσει και να κλείσει τα αυτιά του αν ακούσει κάποιον ύποπτο ήχο. Αναλυτικές εξηγήσεις ανά ηλικία είναι οι εξής:

Βρεφική ηλικία
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι οι γονείς μπορούν να είναι τρυφεροί μεταξύ τους δίπλα στο μωρό τους. Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Naparstek Klein «πολλοί γονείς επιλέγουν να κοιμούνται μαζί με τα μωρά ή να τα έχουν στην κρεβατοκάμαρά τους. Αυτό δε φαίνεται κακό, με την έννοια ότι τα μωρά δεν μπορούν να αντιληφθούν τι κάνουν οι γονείς και επομένως δεν έχει γι αυτά ιδιαίτερη σημασία».

Παιδιά ηλικίας 1-2 ετών
Μερικά παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να απεχθάνονται το σεξ, ενώ άλλα νιώθουν απλά την ανάγκη να καθησυχαστούν. Όπως αναφέρει η Margie Nichols, θεραπεύτρια σεξ, « συχνά τα παιδιά αισθάνονται ότι κάτι βίαιο συμβαίνει». Εξηγήστε στο παιδί σας ότι είχατε μία προσωπική στιγμή με τον σύντροφό σας και ότι δεν πληγώνατε ο ένας τον άλλο. Αφήστε το εκεί, εκτός και αν το παιδί έχει περισσότερες απορίες.

Παιδιά του δημοτικού
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν περιέργεια για το σεξ αλλά, ταυτόχρονα, συνήθως αποφεύγουν να αναφερθούν στο ζήτημα. « Το παιδί θα σας δείξει τι μπορεί να «αντέξει». Αν νιώσουν υπερβολικά άβολα με τη συζήτηση, αφήστε τη για αργότερα», συμβουλεύει η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Naparstek Klein.

Παιδιά 9-13 ετών
Μέχρι την πρόωρη εφηβεία, πολλά παιδιά είναι υποψιασμένα γύρω από το σεξ και μάλιστα φθάνουν στο σημείο να εκφράζουν ρητά και δυνατά την αηδία τους αν σας πιάσουν στα πράσα. Όπως τονίζει η Nichols «είναι μία καλή ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά ότι το σεξ είναι μία ιδιωτική και ευχάριστη δραστηριότητα μεταξύ ενηλίκων».

Έφηβοι
Όπως αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Naparstek Klein «Τα μεγαλύτερα παιδιά μερικές φορές διασκεδάζουν όταν υποψιάζονται ότι οι γονείς τους έχουν πιο προσωπικές στιγμές. Ωστόσο, αν αυτές οι προσωπικές στιγμές γίνονται πολύ συχνά αντιληπτές, οι έφηβοι μπορεί να νιώσουν αμηχανία και άγχος». Όπως προσθέτει η ειδικός « Οι έφηβοι μπορούν να χειριστούν καλύτερα την ιδέα ότι οι γονείς τους είναι σεξουαλικά όντα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται και να το βλέπουν».

Οι γονείς που γίνονται αντιληπτοί από τα παιδιά τους όταν ερωτοτροπούν, θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά επεξεργάζονται τις πληροφορίες γύρω από το σεξ, βαθμιαία και σταδιακά.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένα παιδί τύχει να δει τον γονιό ή τους γονείς του, να κάνουν σεξ, πιθανόν να εκπλαγεί. Ωστόσο δεν θα εκπλαγεί τόσο πολύ αν γνωρίζει ήδη ότι οι γονείς του και γενικότερα τα ζευγάρια που αγαπιούνται, κάποιες φορές εκφράζουν την μεταξύ τους αγάπη με το να φιλιούνται και να αγκαλιάζονται γυμνοί στο κρεβάτι.

Τροφοδοτήστε το παιδί σας με μια σταθερή ροή πληροφοριών γύρω από το σεξ και αν τύχει να σας δεί επάνω στη πράξη, χειριστείτε το ανάλογα με την ηλικία του και με τη δόση της ειλικρίνειας που απαιτείται.

Πηγές: webmd, http://www.todaysparent.com, cnn singleparent.gr