Αλεξάντερ Πέιν:Αλλάξαμε το όνομά μας για να γλυτώσουμε από το ανθελληνικό μένος στις ΗΠΑ (video)

27.11.2013
Αλεξάντερ Πέιν:Αλλάξαμε το όνομά μας για να γλυτώσουμε από το ανθελληνικό μένος στις ΗΠΑ (video)

Tην αποκάλυψη ότι ο παππούς του αναγκάστηκε να αλλάξει το ελληνικό επώνυμό του προκειμένου να γλυτώσει από το ανθελληνικό μένος που υπήρχε στην Αμερική, στις αρχές του 20ου αιώνα, έκανε ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν.

Μιλώντας στην εκπομπή ενός άλλου ομογενούς, του Τζορτζ Στρουμπουλόπουλος, στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Πέιν είπε: «Λέγομαι Παπαδόπουλος. Είμαι ένας Ελληνας από την Ομάχα. Ο παππούς μου ήρθε στην Ομάχα το 1912-1913 με το όνομα Παπαδόπουλος...Είχε γίνει μια αντιελληνική διαδήλωση το 1909, γίνονταν τότε διαδηλώσεις κατά των Ελλήνων μεταναστών και το 1915 ο παππούς μου άλλαξε το επώνυμό του. Δεν το έκανε “Πούλος” ή "Πάπας", κόβοντάς το, όπως πολλοί Ελληνες, αλλά το αμερικανοποίησε πλήρως...Οι παλιοί δεν θέλουν να μιλούν για αυτά».

Μιλώντας για την ελληνική ταυτότητα του, ο διάσημος σκηνοθέτης σημείωσε ότι “Οι Έλληνες, σε αντίθεση με πολλές άλλες εθνικότητες, προσκολλώνται στην ταυτότητά τους.Όχι πλέον ως Έλληνες αλλά ως Ελληνοαμερικανοί ή Ελληνοκαναδοί.”

«Νιώθω Αμερικανός, νιώθω Ελληνας, νιώθω γήινος», είπε και αποκάλυψε ότι δεν μιλά πολύ καλά τα ελληνικά. 

 Πηγή: lifo.gr