Αγάπη, μαμά. Αγάπη. Εσύ κι εγώ ποτέ δεν είπαμε "σ' αγαπώ".

09.03.2021
Αγάπη, μαμά. Αγάπη.  Εσύ κι εγώ ποτέ δεν είπαμε "σ' αγαπώ".

Αγάπη, μαμά. Αγάπη.

Εσύ κι εγώ ποτέ δεν είπαμε "σ' αγαπώ".

Ακούγαμε τους άλλους γονείς να το λένε στα παιδιά τους, το βλέπαμε στην τηλεόραση και στις ταινίες, ξέραμε πως οι άνθρωποι το έκαναν αυτό, εμείς όμως δεν το κάναμε.

Εμείς το θεωρούσαμε δεδομένο.

Υποθέταμε πως ναι, αγαπιόμασταν, πως αρκούσε που είμαστε μάνα και γιος για να αγαπιόμαστε και πως ήταν περιττό και να το λέμε.

Τώρα όμως καταλαβαίνω ότι δεν είναι έτσι.

Τα λόγια είναι σημαντικά, μαμά.

Χωρίς τα λόγια, τα πράγματα χάνουν τη σημασία τους.

"Γέμισε, λοιπόν, με λόγια την τρέλα μου ή άσε με να ζήσω μες στη γαλήνια νύχτα της ψυχής μου, που μένει πάντα σκοτεινή". Αυτό το έγραψε ο Λόρκα.

Εκείνος ήξερε πως την αγάπη πρέπει να την εκφράζεις με λόγια.

Πρέπει να την εκφράζεις γρήγορα, δυνατά και αληθινά.

Αλλιώς μια μέρα θα έρθει ο θάνατος και τότε όλη η αγάπη θα μείνει γι' αυτόν, και τους υπόλοιπους θα μας αφήσει με την ψυχή γεμάτη τρύπες.

 

Γκιλιέμ Κλούα - Το χελιδόνι - μτφρ.: Μαρία Χατζηεμμανουήλ - Κάπα Εκδοτική

to helidoni giliem kloua

Τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους; Από όλα αυτά που είμαστε και κάνουμε, ποιο νομίζεις ότι είναι αυτό που ορίζει την ανθρωπιά μας;

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 στο gay bar του Ορλάντο, ο Γκιλιέμ Κλούα παραδίδει ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό έργο, ύμνο στην αγάπη και θρίαμβο της ζωής απέναντι στο μίσος και τον θάνατο. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη μητέρα ενός από τα θύματα της επίθεσης και τον σύντροφό του προκαλεί την αναζήτηση των πραγματικών κινήτρων του δράστη και της αληθινής σημασίας της επίθεσης, οδηγώντας σταδιακά τα δύο πρόσωπα του έργου στην αυτογνωσία και την αποδοχή της απώλειας.

Ο βραβευμένος Καταλανός συγγραφέας, μια από τις πλέον καινοτόμες και διεισδυτικές φωνές του σύγχρονου ισπανικού θεάτρου, με το τελευταίο του έργο, που παρουσιάστηκε αμέσως στην Αθήνα και το Λονδίνο, διερευνά τις αντοχές της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη δύναμη της κατανόησης και της αλληλεγγύης.

Ο Γκιλιέμ Κλούα θεωρείται μια από τις πιο καινοτόμες και διεισδυτικές φωνές του σύγχρονου καταλανικού θεάτρου και ανήκει σε μια νέα γενιά δημιουργών γεννημένων τη δεκαετία του εβδομήντα που συμβάλλουν, με τις δημιουργίες τους, στη μεταμόρφωση του θεατρικού στερεώματος της Βαρκελώνης. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Βαρκελώνη και θέατρο στο London Guidhall University. Από το 2000, συνδέεται με τη Sala Beckett κι έχει παρακολουθήσει πολλά εργαστήρια δραματουργικής γραφής.