Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που έχουν στηρίξει τη ΧΑ

25.11.2013
Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που έχουν στηρίξει τη ΧΑ

Από τον θαυμασμό του Πέτρου Γαϊτάνου για τον «τσαμπουκά» της ΧΑ, στην ψήφο του Γιάννη Πλούταρχου σε «ακραία κόμματα αν διαχειριστούν τα προβλήματα του λαού», στις νουθεσίες του Σταμάτη Γονίδη με αφορμή το ναζιστικό χαιρετισμό του Κατίδη. 

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η κόντρα στον καλλιτεχνικό κόσμο για τη Χρυσή Αυγή να έχει περιοριστεί στο δίπολο Σφακιανάκης-Βανδή μετά τις προκλητικές δηλώσεις του πρώτου και την απόφαση της δεύτερης να προχωρήσει σε καλλιτεχνικό «διαζύγιο» εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της με τις αναφορές του Notis, αλλά ο Σφακιανάκης δεν είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που έχει εκφραστεί υπέρ της ΧΑ.

Πέτρος Γαϊτάνος, Σταμάτης Γονίδης και Γιάννης Πλούταρχος, είναι τρία από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα δημόσιων δηλώσεων υπερ της ΧΑ, προκαλώντας την αποδοκιμασία τόσο απλών πολιτών μέσω των social media όσο και άλλων συναδέλφων τους που εξέφρασαν τη διαφωνία τους.

Πρώτος είχε εκφραστεί δημόσια υπερ της Χρυσής Αυγής ο Πέτρος Γαϊτάνος με αφορμή την οργή του, όπως είπε, για το γεγονός ότι μαύροι πουλάνε τα cd του.

«Ξέρετε πόσες φορές μου έρχεται να σπάσω στο κεφάλι των μαύρων τα cd που πουλάνε;» αναρωτήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι και πρόσθεσε ότι προτιμά να ξεφεύγει η Χρυσή Αυγή, παρά «να λούζομαι από τη χαζοευγένεια των ΜΜΕ και των πολιτικών».

Αποκάλυψε, δε, πως κάποιες φορές θα ήθελε και ο ίδιος να κάνει αυτό που κάνουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής γιατί, όπως είπε, «μου αρέσει ο τσαμπουκάς της Χρυσής Αυγής».

Το επόμενο «χτύπημα» ήρθε από τον Σταμάτη Γονίδη, ο οποίος αν και δεν εκφράστηκε ανοιχτά υπέρ της Χρυσής Αυγής με αφορμή το ναζιστικό χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργου Κατίδη, προσπάθησε να εξηγήσει για ποιο λόγο «ο λαός που δεν μασάει κουτόχορτο ψηφίζει Χρυσή Αυγή». «Δυστυχώς μετά λύπης μου διαπιστώνω ακόμα μια φορά ότι ζούμε την εποχή που κυβερνούν τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης. Μιλάω για τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Γιώργο Κατίδη που ενώ το παιδί τούς λέει ότι ήταν μια αυθόρμητη κίνηση αυτοί επιμένουν στην ''πυρά''. Κάθε φορά κάποιον πρέπει να κάψουν για να αποδεικνύουν ότι είναι δημοκράτες. Να λοιπόν γιατί ο λαός που δεν μασάει κουτόχορτο ψηφίζει Χρυσή Αυγή» έγραψε τον φετινό Μάρτιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο τραγουδιστής.

To τρίτο δημόσιο «χτύπημα» υπέρ της Χρυσής Αυγής ήρθε από τον Γιάννη Πλούταρχο τον φετινό Μάιο σε δηλώσεις του στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» όπου κληθείς να σχολιάσει την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «εάν πραγματικά τα ακραία αυτά κόμματα διαχειριστούν με σωστό τρόπο και σεβασμό τα προβλήματα των Ελλήνων, θα είμαι ο πρώτος που θα τα ψηφίσει».

Ολόκληρη η απάντηση του τραγουδιστή έχει ως εξής:

«Η Χρυσή Αυγή είναι το αποτέλεσμα μιας γενικότερης αγανάκτησης, μιας τεράστιας αδικίας. Παρότι δεν είμαι άνθρωπος των άκρων, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι χειρότερο μπορεί να κάνει ένα ακραίο αριστερό ή ένα ακραίο δεξιό κόμμα από αυτούς που μας κυβερνούν. Τα δημοκρατικά κόμματα δεν είναι αυτά που λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τους πολίτες υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν για 400 ευρώ και να λένε κι ευχαριστώ; Μιλάμε για τη φασιστική Χρυσή Αυγή, αλλά δεν λέμε κουβέντα για τον φασισμό τού να σου παίρνουν με το έτσι θέλω τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής! Αυτό τι είναι; Δεν είναι χούντα ή, ακριβέστερα, καπιταλιστική χούντα; Ο κόσμος είναι τόσο αποπροσανατολισμένος και τόσο φοβισμένος που θέλει να δώσει ευκαιρία στα άκρα. Εγώ προσωπικά τα σλογκανάκια του στυλ «ακραία δεξιά» και «ακραία αριστερά», που τα χρησιμοποιούν κάποιοι έξυπνοι για να εκφοβίζουν τον κόσμο, τα ακούω βερεσέ. Κι εγώ, εάν πραγματικά τα ακραία αυτά κόμματα διαχειριστούν με σωστό τρόπο και σεβασμό τα προβλήματα των Ελλήνων, θα είμαι ο πρώτος που θα τα ψηφίσει. Σήμερα, κρίνω τις πράξεις των κομμάτων και δεν με ενδιαφέρουν οι χαρακτηρισμοί του τύπου «τραμπούκοι ή «κουκουλοφόροι». Ας είναι ό,τι θέλουν. Φτάνει να βγάλουν τους Ελληνες από το αδιέξοδο... Μετά λύπης μου, στα 43 μου χρόνια, διαπιστώνω ότι η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα μη εφαρμόσιμο από τον άνθρωπο. Ενα έξυπνα στημένο ψέμα που καλύπτει με τρόπο αριστοτεχνικό τη διαφθορά των πολιτικών...».

Τελευταίος τον Ιούλιο ήρθε ο Νίκος Βέρτης ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ποτέ δεν πήρα θέση σε κόμματα και δεν συμφωνώ ή διαφωνώ με κανέναν. Η Χρυσή Αυγή από τα 100 που θα πει μπορεί τα 10 να είναι καλά, ο Συνασπισμός το ίδιο, ο καθένας έχει κάτι, εμένα δεν με αντιπροσωπεύει κανείς από όλους αυτούς στο σύνολο»

Πηγή: protothema.gr