Αδύνατον μέχρι να συμβεί

20.03.2020
Αδύνατον μέχρι να συμβεί

Η επόμενη ημέρα.Κανένας μας δεν είναι ειδικός αλλά ας δούμε εν συντομία πως τελειώνουν οι επιδημίες.

Πάντα με τρείς τρόπους (βλέπε μαύρος θάνατος στη μεσαιωνική Ευρώπη, ευλογιά, Ισπανική γρίπη το 1918-1920 κ.λ.π)

1ος τρόπος. Ο καθένας μπορεί να μολυνθεί και να αποκτήσει ανοσία.

Το φαινόμενο ''ανοσίας της αγέλης'' δεν λειτουργεί σε όλες τις λοιμώξεις αλλά μόνο σε εκείνες που είναι μεταδοτικές. Ας ξεχάσουμε την ανοσία της αγέλης που διδαχθήκαμε και ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους''

2ος τρόπος.Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν άμεσα δράση

Βρίσκουν όλους τους ασθενείς τους τοποθετούν σε καραντίνα και εμποδίζουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. (βλέπε Wuhan στην Κίνα το 2020 και SARS το 2002 Ebola στη Δυτική Αφρική το 2018 κ.λ.π)

3ος τρόπος. Η μετάδοση σύμφωνα με μελέτες προηγούμενων ετών πιθανόν να επιβραδύνεται με τον ζεστό και ξηρό καιρό.

Βλέπε γρίπη κάθε χρόνο. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία απολύτως βεβαιότητα πως ναι αυτό θα συμβεί ή θα συμβαίνει πάντα. Αν λάβουμε το χειρότερο σενάριο-που είναι δυνατόν να συμβεί-θα πρέπει να θυμηθούμε την ισπανική γρίπη.Ο Covid-19 θα συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη τη διάρκεια του 2020- ίσως με μια πτωτική τάση το καλοκαίρι- και στη συνέχεια μέχρι το 2021 έως ότου ασθενήσει ο καθένας μας.Κάτι παρόμοιο με την ισπανική γρίπη.Το πόσοι θα επιζήσουν είναι άγνωστο

Ποσοστά θνησιμότητας.Τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν και αλλάζουν συχνά.Για παράδειγμα το ποσοστό θνησιμότητας είναι 2% -3.4% ενώ κατ-άλλους 1.3% - 1.7%.Ο ι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν και τέλος:

Ο 4ος τρόπος είναι το εμβόλιο η μια θεραπεία.

Λογικά θα βρεθεί πριν μολυνθεί ο καθένας μας..Καταλαβαίνουμε πόσο διαρκούν οι ιατρικές δοκιμές αλλά αυτόν τον καιρό δεν τηρούνται οι τυπικοί χρόνοι λόγω του γεγονότος.Δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχουν άλλοι τρόποι ίασης για ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ..Οι πληροφορίες όλων μας μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές πηγές αλλά οι μόνες επίσημες πηγές που επιβάλλεται να παρακολουθούμε καθημερινά πρέπει να προέρχονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η παραπληροφόρηση από άλλες πηγές μπορεί να αποβεί μοιραία όχι μόνον για τους ανθρώπους που πιστεύουν σε ανοησίες αλλά και για υπόλοιπους γύρω τους.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν δημιουργούν μόνο φόβο φήμες και προκαταλήψεις αλλά θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία..Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί η κυβέρνηση της χώρας μας θα λάβει και άλλα μέτρα προστασίας σύντομα-πιθανόν από αύριο..Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τα περιπολικά στην Πάτρα να φωνάζουν με μεγάφωνα στους πολίτες τα ευνόητα..ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ..Η παράβαση των κανόνων μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να παρακολουθήσουμε ίδιες σκηνές στην χώρα μας όπως στην Wuhan -όπου άνθρωποι θα σφραγίζονται εντός των κτηρίων..Οι ηλικιωμένοι και γενικότερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες απαιτείται να παραμένουν επιτέλους στο σπίτι τους..Παρακολουθούμε -σχεδόν όλοι μας- πως οι περισσότεροι από αυτούς δεν τηρούν τους κανονισμούς..Το βλέπετε καθημερινά και στις πόλεις σας..

Θα ρωτήσουν μερικοί ''Μα δεν μπορούν να μένουν στο σπίτι'. Αυτό σημαίνει τι; Μήπως θα θέλετε να επιβληθεί νόμος να κλειδώνονται μέσα δια της βίας; Δηλαδή θα πρέπει να φτάσουμε εκεί επειδή ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν;

Τα ΝΕΑ από το CDC είναι πως 160 με 250 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί.Το θετικό -για σήμερα -είναι πως εκτιμούν το ποσοστό της θνησιμότητας στο 1% περίπου με το 80% του πληθυσμού να αναρρώνει..Αλλά τα ποσοστά μπορούν να αλλάξουν σε μια ημέρα.

Σχετικά τώρα με τα στελέχη των κοροναϊών μερικά έχουν αποδειχθεί πιο επικίνδυνα προκαλώντας πνευμονία και θανάτους σε περίπου 2 έως 3% των περιπτώσεων όπως η παρούσα μόλυνση COVID 19.

Η δεξαμενή του κοροναϊού είναι οι νυχτερίδες..Από τις νυχτερίδες τα άγρια ​​ζώα μολύνονται και οι άνθρωποι που χειρίζονται άγρια ​​ζώα παίρνουν τη μόλυνση.Πολλοί φυσικά τα χειρίζονται ανεύθυνα με το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος. Αυτοί οι μολυσμένοι άνθρωποι είναι κυρίως οι υπεύθυνοι για την εισαγωγή της λοίμωξης σε άλλους και εν συνέχεια έρχεται η ταχεία εξάπλωση της νόσου που αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα.Η επόμενη ερώτηση είναι κάτι που απασχολεί όλους τους πολίτες του κόσμου μας.

''Τι συμβαίνει μετά από μια παγκόσμια πανδημία;''

Δυστυχώς - αν κρίνουμε από το παρελθόν-τεράστια ανεργία με τουλάχιστον ύφεση 25% αν το πρόβλημα συνεχίσει για 6 ή 9 μήνες..

Θυμηθείτε πως για το Covid-19: Κανένας μας δεν μπορεί να είναι πιο ειδικός από τους επιστήμονες! 

Επίσης θεωρώ σημαντική αυτήν την σημείωση πριν το τέλος του κειμένου. Ας ξεχνάμε πως στις 24 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης. Η ημερομηνία σηματοδοτεί την ημέρα όταν το έτος 1882 ο Δρ Robert Koch ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει το βακτήριο που προκαλεί την φυματίωση. Αυτή η ανακάλυψη ήταν σημαντική καθώς άνοιξε τον δρόμο για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.Η φυματίωση όμως παραμένει ο πιο θανατηφόρος μολυσματικός δολοφόνος στον κόσμο. Κάθε μέρα πάνω από 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτήν την ασθένεια και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν.

***

Ανδρέας Οικονομόπουλος