Oι σπηλιές των χορευτών Flamenco της Ανδαλουσίας

02.11.2014
Oι σπηλιές των χορευτών Flamenco της Ανδαλουσίας

Σπάνιες φωτογραφίες από τον Dmitri Kessel τραβηγμένες το 1949, σε μια κοινότητα τσιγγάνων που έχτιζαν τα σπίτια τους σε σπηλιές σκαμμένες σε μαλακό βράχο, στην Ανδαλουσία. Εκεί που η παθιασμένη τέχνη του Flamenco γεννήθηκε ...

Το 1800, οι λόφοι της Sacromonte στην άκρη της Γρανάδα είχαν γίνει το σπίτι για μια σημαντική κοινότητα Gitano, των ισπανών Ρομά. Ο όρος "Gitano" προέρχεται από το "Egiptano", ισπανικός όρος για το «αιγύπτιος», όπως ακριβώς και η αγγλική λέξη "τσιγγάνοι" προέρχεται από το "Αιγύπτιοι", και οφείλεται σε μια μεσαιωνική πεποίθηση ότι οι Ρομά ήρθαν από την Αίγυπτο. Και όμως, αντί να θεωρείται μια ξένη μειονότητα, αυτός ο πολιτισμός των Ρομά έχει εξυψωθεί στη λαογραφία της Ανδαλουσίας και εκλαμβάνεται ως ισπανικός πολιτισμός των τσιγγάνων της Ισπανίας ...

gypsycave.jpg

Με εκπληκτική θέα πάνω από την επαρχία της Γρανάδας, μεγάλες πολυμελείς οικογένειες ζούσαν μέσα σε αυτά τα σπήλαια. Ήταν ασβεστωμένα μέσα - έξω για να αντανακλούν καλύτερα το φως. Ήταν σκαμμένα με τέτοιο τρόπο, με πολλαπλές πόρτες και θαλάμους που χρησιμεύουν ως διαφορετικά δωμάτια και ήταν σαν γραφικά εξοχικά σπίτια στην πλαγιά του λόφου. Η κοινότητα έζησε και δούλεψε εκεί πολύ ευτυχισμένη μέχρι που οι μεγάλες πλημμύρες τους ανάγκασε να τα εκκενώσουν στη δεκαετία του 1960 και ο πληθυσμός των τσιγγάνων στα σπήλαια μειώθηκε δραματικά.

gypsycave15.jpg

Το Flamenco ήταν βυθισμένο μέσα σε ένα πέπλο μυστηρίου για πολλά χρόνια, και μόνο τα τελευταία έχει γίνει γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Η ισπανική λέξη Flamenco μπορεί να σημαίνει «Flamingo» - το πουλί, αλλά και χρωματιστή φλόγα - αλλά επίσης και «Φλαμανδικό". Όπως και να έχει τα σπίτια των τσιγγάνων, στις σπηλιές του Sacromonte ήταν για αιώνες το σπίτι των φλαμανδών μποέμ καλλιτεχνών, γνωστών για τα πολύχρωμα ρούχα τους και την θορυβώδη συμπεριφορά τους. Η λέξη Flamenco χρησιμοποιήθηκε επίσης για να περιγράψει και για την αλαζονική ή επιδεικτική συμπεριφορά.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι η λέξη προέρχεται από τον Ισπανοαραβικό όρο "fellah mengu", που σημαίνει "αγρότες που έχουν απελαθεί".

Όποια θεωρία κι είναι η σωστή, είναι σαφές ότι η τσιγγάνικη κοινότητα της Ανδαλουσίας και πιο συγκεκριμένα, οι σπηλιές, γέννησαν το Flamenco.

gypsycave13.jpg 

gypsycave18.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Images by Dmitri Kessel for LIFE Magazine, 1949.

Πηγή: messynessychic.com

Επιμέλεια Ελένη Λαυρεντάκη