×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 45

Απλή αναλογική με μπόνους τη Χρυσή Αυγή - by To Skouliki Tom

Απλή αναλογική με μπόνους τη Χρυσή Αυγή - by To Skouliki Tom

Επειδή μου αρέσουν πολύ τα παιχνίδια με τους αριθμούς και τα ποσοστά, αποφάσισα να συμμετάσχω κι εγώ στο παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από τη σκέψη της Κυβέρνησης να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα των εκλογών.

Η αλητεία και το θράσος της συμμορίας Σαμαρά-Βενιζέλου να αλλάξουν τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τον εκλογικό νόμο, τον οποίο επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να αλλάξει εδώ και χρόνια, είναι δεδομένα. Εγώ θα ήθελα να εξετάσω το ζήτημα από μία άλλη οπτική. Την οπτική που έχει να κάνει με την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε απόλυτο ρυθμιστή των ισορροπιών μέσα στη Βουλή.

Καταρχάς, να θυμίσω ότι, σε περίπτωση που από σκέψη, η αλλαγή του εκλογικού νόμου γίνει επίσημη πρόταση, για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής - πράγμα δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Αν υπερψηφιστεί με απλή πλειοψηφία θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες, οπότε ο πολιτικός χάρτης δε θα έχει καμιά σχέση με τον σημερινό, ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλείς προβλέψεις.

Ας υποθέσουμε όμως ότι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ισχύσει από τις επόμενες εκλογές - που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν πολύ σύντομα - κι ας πάμε πίσω στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Εφαρμόζοντας στα τότε αποτελέσματα την απλή αναλογική έχουμε την παρακάτω εικόνα:

ΝΔ: 95 - ΣΥΡΙΖΑ: 86 - ΠΑΣΟΚ: 39 - ΑΝΕΛ: 24 - ΧΑ: 22 - ΔΗΜΑΡ: 20 - ΚΚΕ: 14 έδρες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συγκέντρωναν μαζί 154 έδρες. Επομένως, σχημάτιζαν Κυβέρνηση, έστω κι αδύναμη και χωρίς το μπόνους, με το ΣΥΡΙΖΑ φυσικά να έχει σαφώς ισχυρότερη θέση μέσα στη Βουλή από τη σημερινή. Φυσικά, μια τέτοια Βουλή θα ήταν πολύ δύσκολο να κρατηθεί, χωρίς να διαλυθεί, αν σκεφτεί κανείς τις απώλειες που είχε η Κυβέρνηση σε βουλευτές και τα δύσκολα μέτρα που ψηφίστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Αλλά τέλος πάντων δε θα ήταν απολύτως απαραίτητο το μπόνους για να σχηματιστεί Κυβέρνηση σε πρώτη φάση και κυρίως δε θα χρειαζόταν να μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής.

Ας έρθουμε τώρα στο σήμερα κι ας θεωρήσουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ως αποτελέσματα εθνικών εκλογών. Εφαρμόζοντας την απλή αναλογική έχουμε:

ΣΥΡΙΖΑ: 96 - ΝΔ: 82 - ΧΑ: 34 - ΕΛΙΑ: 29 - ΠΟΤΑΜΙ: 24 - ΚΚΕ: 22 - ΑΝΕΛ: 13 έδρες.

Όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να σχηματίσει Κυβέρνηση, με ποιον θα το έκανε; Σίγουρα με ΑΝΕΛ, ενώ θα αναγκαζόταν να στραφεί και στο Ποτάμι αλλά και πάλι θα είχε μόλις 133 έδρες. Θα έπρεπε να συνεργαστεί οπωσδήποτε μαζί του και το ΚΚΕ για να φτάσει τις 155 έδρες που φυσικά δε θα του εξασφάλιζαν καμία σταθερότητα, αφού θα μιλούσαμε πλέον για μια τετρακομματική κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία.

Μάλιστα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερνε να σχηματίσει Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγκαζόταν να καλέσει τη ΝΔ να το κάνει. Νέα Δημοκρατία, Ελιά και Ποτάμι - το χρησιμοποιώ ως μπαλαντέρ, όπως και είναι - θα συγκέντρωναν μαζί 135 έδρες. Ακόμα κι αν οι αντιμνημονιακοί ΑΝΕΛ υπέκυπταν στον πειρασμό της εξουσίας, δε θα μπορούσε να εξασφαλιστεί πλειοψηφία μέσα στη Βουλή.

Κι εδώ ακριβώς έρχεται το ζοφερό ενδεχόμενο. Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Χρυσής Αυγής σε κάποια μελλοντική κυβέρνηση.

Και τώρα αναρωτιέμαι, αφού όλα τα παραπάνω τα σκέφτηκα εγώ, είναι δυνατόν να μην τα έχουν σκεφτεί οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος; Ή μήπως τα έχουν σκεφτεί και είναι πανέτοιμοι να συγκυβερνήσουν στο μέλλον με αυτό που σήμερα αποκαλούν φασιστικό μόρφωμα;

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Πιο ανήθικο δίδαγμα από το να βγουν αληθινές οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά που ανεβάσαμε στο μπλογκ μας, δεν υπάρχει.)

Το τρολάρισμα κυβερνάει χωρίς μπόνους στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges