Το πέταγμα με το μικρότερο δυνατό κόστος

Το πέταγμα με το μικρότερο δυνατό κόστος

Τα περισσότερα αποδημητικά πουλιά κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους μας χαρίζουν ένα όμορφο θέαμα πετώντας στον ουρανό σε σχηματισμό V.

Αυτό το «σήμα της νίκης» των πτηνών δεν είναι τυχαίο και σίγουρα δεν υφίσταται προς τέρψη των ανθρώπων.

Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η πτήση πολλών αποδημητικών πτηνών σε σχηματισμό V τους δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομούν πολύτιμη ενέργεια «δαμάζοντας» τα ρεύματα του αέρα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους τα πουλιά αλλάζουν συχνά τη θέση τους και τον ρυθμό της κίνησης των φτερών τους. Αυτά που βρίσκονται στα σκέλη του V – λίγο πιο πίσω από το πουλί που πετάει μπροστά – κινούν τα φτερά τους συγχρονισμένα ώστε να επιτρέπουν σε εκείνα που πετούν τελευταία να παίρνουν περισσότερη ώθηση, ενώ εκείνα που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τον «οδηγό» κινούν τα φτερά τους εκτός χρόνου ώστε να ελαχιστοποιούν την επίδραση της καθοδικής φοράς που δημιουργούν οι στρόβιλοι από τα φτερά του πρώτου πουλιού. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μάλιστα τα μέλη της ομάδας εναλλάσσονται στις διάφορες θέσεις στο V ώστε να ξεκουράζονται.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 70% της ενέργειας που καταναλώνουν κατά την πτήση. Όχι όμως όλα. Ο αρχηγός του κοπαδιού δεν κερδίζει άνωση, έτσι τα πουλιά εναλλάσσονται τακτικά στην κορυφή του V. Αυτή η μικρή αεροδυναμική ανυψωτική δύναμη πίσω από το κάθε πουλί διευκολύνει τις πτητικές επιδόσεις, γι’ αυτό κάθε πουλί πετά ελαφρώς ψηλότερα από αυτό που προηγείται. Ένα πουλί που θα απομακρυνθεί από το σχηματισμό, θα υποστεί μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα γι’ αυτό και ξαναγυρίζει σε αυτόν. Ο ενδιάμεσος χώρος που βρίσκεται στα δύο σκέλη του V θεωρείται πλεονεκτική θέση, αλλά το σμήνος δεν ανέχεται τα πουλιά που θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν εκεί.

Όταν ένα πουλί κουραστεί, πάει στο πίσω μέρος του σχηματισμού και ένα άλλο παίρνει τη μπροστινή θέση. Όταν κάποιο αρρωστήσει ή τραυματιστεί, δύο άλλα αφήνουν τον σχηματισμό και το ακολουθούν προς τα κάτω για το βοηθήσουν και να το προστατέψουν. Παραμένουν με το άρρωστο μέλος του σμήνους μέχρι να μπορέσει να πετάξει ξανά ή να πεθάνει.

Κάθε φτερούγισμα και κάθε πέταγμα είναι καλά οργανωμένο εξυπηρετώντας έναν κοινό σκοπό. Το πέταγμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Οι άνεμοι είναι ισχυροί, ο ουρανός δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος και το ταξίδι των πουλιών είναι μεγάλο. Με το σχήμα αυτό καταφέρνουν να ξεπερνούν τα εμπόδια πιο ομαλά και να φτάνει το μεγάλο ταξίδι τους στο τέλος του.

Έχουμε πει πολλές φορές πως πρέπει να μάθουμε από τη φύση και ο σχηματισμός αυτός των πουλιών δε θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερο παράδειγμα. Μήπως και εμείς στη ζωή μας θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε έτσι, ώστε με το δικό μας φτερούγισμα να κάνουμε πιο εύκολο το φτερούγισμα του διπλανού μας;

Τα πουλιά αντιλαμβάνονται ότι το ένα χρειάζεται το άλλο και ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους συλλογικά ώστε να ωφεληθούν και ατομικά οδεύοντας προς ένα κοινό σκοπό. Οι αρχηγοί εναλλάσσονται γιατί το φορτίο του να ηγείσαι είναι βαρύ. Αν κάποιο πουλί τραυματιστεί κάποια μένουν πίσω μαζί του σεβόμενα την αξία του και προστατεύοντάς το.

Πόσο όμορφο θα ήταν η κοινωνία μας και οι σχέσεις που αναπτύσσουμε να λειτουργούσαν έτσι. Μια εναέρια ευγενής άμιλλα και σύμπνοια ώστε να εξασφαλιστεί ένα ξεκούραστο και ασφαλές ταξίδι.

Κινηθείτε σε σχηματισμούς V, μιμηθείτε τα πουλιά, εξοικονομήστε ενέργεια και φορτίστε την ψυχή σας με αποθέματα που θα σας δώσουν το πιο όμορφο ταξίδι, εκείνο που δε θα χρειαστεί να το κουβαλήσετε στις πλάτες σας μόνοι σας...

 

Facebook: Xara Koulopoulou