Γιατί το Μπαλί είναι πρότυπο πολυπολιτισμικότητας

Γιατί το Μπαλί είναι πρότυπο πολυπολιτισμικότητας

Σήμερα το μεσημέρι έτρωγα στο κέντρο του Μπαλί, σε ένα μαγαζί ανάμεσα σε ανθρώπους που μπορεί να ήταν από περισσότερες από δέκα διαφορετικές εθνικότητες και πολιτισμούς και σκεφτόμουν γιατί δουλεύει τόσο καλά ένα πολυπολιτισμικό μοντέλο στην καρδιά ενός ισλαμικού κράτους.

Το Μπαλί είναι το μοναδικό νησί από τα περίπου 17.000 άλλα νησιά της Ινδονησίας που η επικρατούσα θρησκεία δεν είναι η ισλαμική αλλά η ινδουιστική. Ζούνε μόνιμα τρία εκατομμύρια μπαλινέζοι ινδουιστές, άλλα δύο εκατομμύρια το λιγότερο μουσουλμάνοι Ινδονήσιοι από άλλα νησιά, περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες ξένοι χριστιανοί όλων των δογμάτων, άθεοι, αγνωστικιστές, βουδιστές κ.α. Ακόμα κάθε χρόνο το επισκέπτονται κάποια εκατομμύρια μουσουλμάνοι από την υπόλοιπη Ινδονησία και άλλα τέσσερα εκατομμύρια ξένοι όλων των θρησκευμάτων, άθεοι κα.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλες αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες συνυπάρχουν μια χαρά μεταξύ τους, όλοι σέβονται την διαφορετικότητα του άλλου και κανένας δεν ενοχλεί τον άλλον. Aκόμα και πριν δεκατρία χρόνια περίπου που έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις με δεκάδες θύματα από φανατικούς εξτρεμιστές τζιχαντιστές, ήτανε από άλλα νησιά, καμία σχέση με το Μπαλί και συλληφθήκανε, δικαστήκανε και εκτελεστήκανε.

Όσοι βιαστείτε να πείτε ότι ο λόγος που συνυπάρχουνε όλοι αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους είναι οι φυσικές ομορφιές του νησιού και ο τουρισμός, να σας πω εκ των προτέρων ότι κάνετε μεγάλο λάθος, γιατί η Ινδονησία έχει και άλλα πολύ όμορφα νησιά που έχουνε κάνει άνοιγμα στον τουρισμό, αλλά κανένα δεν μπορεί να γίνει Μπαλί και το μυστικό είναι η επικρατούσα εδώ θρησκεία, που είναι η ινδουιστική.

Μια θρησκεία που ούτε οι γραφές της, ούτε οι εκπρόσωποι της χρησιμοποιούνε ρητορική μίσους, δεν βλέπουν εχθρούς πουθενά, μια θρησκεία που πραγματικά προτρέπει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν μεταξύ τους, παρά τις διαφορετικότητες τους. Μια θρησκεία που δεν φυτεύει το μίσος στις ψυχές των παιδιών για τους άλλους, τους ξένους, τους διαφορετικούς από αυτούς, μια θρησκεία που δεν φοβάται το ξένο και το διαφορετικό.

Κάντε τις συγκρίσεις, πως αντιμετωπίζουνε το διαφορετικό αρκετοί ισλαμιστές μουλάδες και τι λένε στις θρησκευτικές τους τελετές για τους αλλόθρησκους, την δύση, την γυναίκα, κάντε την σύγκριση τι λένε οι δικοί μας ορθόδοξοι παπάδες για τους ομοφυλόφιλους, τους Τούρκους, τους ξένους ακόμα και για τους ευρωπαίους, τους καθολικούς, τους διαφορετικούς γενικότερα και θα φτάσετε στην απάντηση του γιατί ένα νησί ανάμεσα σε 17.000 άλλα, έχει καταφέρει να γίνει πρότυπο πολυπολιτισμικότητας.

Οι μονοθεϊστικές θρησκείες είναι το μεγαλύτερο καρκίνωμα της ανθρωπότητας, θα μπορούσαμε να ζούσαμε τόσο όμορφα όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη μεταξύ μας χωρίς αυτές.

 

Βρείτε τον Κλόουν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, εδώ