Οσκαρ με την πρώτη;

06.03.2014
Οσκαρ με την πρώτη;

Πριν από δέκα χρόνια η Λουπίτα Νιόνγκο συμμετείχε ως βοηθός παραγωγής στα γυρίσματα του «Επίμονου κηπουρού» (2005) στην πατρίδα της, Κένυα, όταν γνώρισε τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Ρέιφ Φάινς. Η Νιόνγκο είχε ήδη σπουδάσει κινηματογράφο στις ΗΠΑ αλλά, όπως εκμυστηρεύτηκε στον Φάινς, ήθελε να ασχοληθεί με την ηθοποιΐα. «Λουπίτα, σου το συνιστώ μόνο αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτήν», της απάντησε.

Τελικά η Νιόνγκο πήρε την απόφαση και γράφτηκε στη Σχολή Υποκριτικής του Γέιλ, γιατί «σκέφτηκα ότι όταν θα έκανα έναν απολογισμό της ζωής μου στα εξήντα μου, αν η ηθοποιΐα δεν ήταν κομμάτι της θα μισούσα τον εαυτό μου» (Telegraph). Σωστά έπραξε. Δεν πέρασαν παρά μερικοί μόνο μήνες από την αποφοίτησή της από το Γέιλ, όταν επιλέχθηκε για τον ρόλο της Πάτσι στην ταινία του Στιβ ΜακΚουίν «12 χρόνια σκλάβος» (2013).

Η Πάτσι, παρότι δευτερεύων χαρακτήρας, ίσως εντυπώνεται πιο βαθιά στη μνήμη του θεατή του έργου κι από τον κεντρικό ήρωα, Σόλομον Νόρθορπ, ο οποίος ζούσε ελεύθερος με τη γυναίκα και τα παιδιά του στη Νέα Υόρκη προτού απαχθεί, μεταφερθεί στα βάθη του αμερικανικού Νότου και πουληθεί ως σκλάβος στις φυτείες. Δεν είναι μόνο η προσωπική ιστορία της που καθηλώνει, αυτή της νεαρής σκλάβας-έρμαιο των σεξουαλικών ορέξεων του αφέντη, αλλά και η ερμηνεία της Νιόνγκο, η οποία προσδίδει στην ηρωίδα της υποδόρια ένταση και αξιοπρέπεια. Μεγάλη η πρόκληση για μια πρωτάρα της υποκριτικής, δεδομένου μάλιστα ότι η Πάτσι ήταν, όπως και ο Σόλομον, υπαρκτό πρόσωπο (στην αυτοβιογραφία του τελευταίου έχει βασιστεί η ταινία).

Η Λουπίτα Νιόνγκο γεννήθηκε πριν από τριάντα χρόνια στο Μεξικό, όπου πήρε το ισπανικό όνομά της. Προτού κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής της επέστρεψε με την οικογένειά της στον τόπο καταγωγής τους, την Κένυα, όταν ο πατέρας της, επισκέπτης λέκτορας τότε στην Πόλη του Μεξικό, πήρε μετάθεση για το Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι.

Η καλλιτεχνική καταξίωση ήρθε το 2009, όταν ένα ντοκιμαντέρ που έγραψε και σκηνοθέτησε με θέμα την αντιμετώπιση των αλμπίνων στην Κένυα («In my genes») ταξίδεψε σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ακολούθησε ο ρόλος της Πάτσι, που την επιβράβευσε με δεκάδες διακρίσεις και με τις υποψηφιότητες για τη Χρυσή Σφαίρα και το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου. Της χάρισε επίσης αρκετή αναγνωρισιμότητα, βοηθούσης και της εμφάνισής της, για να γίνει ένα από τα νέα πρόσωπα της καμπάνιας του οίκου μόδας Miu Miu. Ολα δείχνουν ότι από τώρα και στο εξής θα ακούμε συχνά το παράξενο όνομά της.

Η επόμενη κινηματογραφική εμφάνιση της Λουπίτα Νιόνγκο είναι στο θρίλερ «Non-stop» (2014), με τους Λίαμ Νίσον και Τζούλιαν Μουρ, που αναμένεται τέλος Φεβρουαρίου στις ελληνικές αίθουσες.

Γράφει η Γωγώ Καρκάνη

ΠΗΓΗ: kathimerini