Βρέθηκε η λύση για το κακό μεθύσι - Επιστήμονας μιλάει στη Guardian

12.11.2013
Βρέθηκε η λύση για το κακό μεθύσι - Επιστήμονας μιλάει στη Guardian

Ο ψυχίατρος και νευροψυχοφαρμακολόγος Ντέιβιντ Νατ υποστηρίζει ότι είναι δυνατή η δημιουργία αφενός υποκατάστατου του αλκοόλ το οποίο να μπορεί στοχευμένα να επηρεάζει το Gaba στον εγκέφαλο χωρίς την τοξικότητα του αλκοόλ για το συκώτι, την καρδιά και άλλα όργανα.


Ο κύριος στόχος του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι το σύστημα Γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ (Gaba), ένας νευροδιαβιβαστής που ελέγχει τη ροή των νευρικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο, παρεμποδίζοντας την έκκριση άλλων νευροδιαβιβαστών όπως είναι η ντοπαμίνη. Το Gaba διατηρεί την ηρεμία μας και το αλκοόλ βοηθά στη χαλάρωση του καταναλωτή με αύξηση της λειτουργίας αυτής.

Οπως λέει o επιστήμονας, έχει επιτευχθεί ήδη η απομόνωση πέντε τέτοιων στοιχείων που προκαλούν ευφορία αντίστοιχη με του αλκοόλ. Οπως λέει, η πρόκληση πλέον είναι να ενσωματωθούν αυτά τα στοιχεία σε κοκτέιλ με διάφορες γεύσεις ώστε να φτάσουν ως τελικά προϊόντα στον καταναλωτή.
Το καλύτερο όμως αφορά αυτούς που ήδη έχουν «βαρύ κεφάλι» μετά από κατανάλωση αλκοόλ. «Εάν στοχεύσουμε τα στοιχεία που επηρεάζουν το Gaba, είναι εφικτό να φτιάξουμε και προϊόντα που θα πωλούνται ως αντίδοτα ... Εχω ήδη φτιάξει δείγματα. Με το ένα χαλάρωσα για μία ώρα περίπου και μόλις πήρα το αντίδοτο πήγα αμέσως να μιλήσω σε διάλεξη χωρίς καμία δυσχέρεια», υποστηρίζει ο Νατ.
Φυσικά, ο ίδιος ζητά χρηματοδότηση και «κλείνει το μάτι» στη βιομηχανία του αλκοόλ. Από την άλλη, δύσκολα οι υπουργοί Οικονομικών θα χάσουν τους υπέρογκους φόρους που εισπράτουν τα κράτη, ούτε οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές τους επιλογές ανά την υφήλιο..

Πηγή: iefimerida.gr