Το χαμένο ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ, συνεργάτη του Χίτλερ, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

22.12.2013
Το χαμένο ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ, συνεργάτη του Χίτλερ, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

Το 2013 το ημερολόγιο ανακαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γερμανός Ρόμπερτ Κέμπνερ, ένας από τους εισαγγελείς στη Νυρεμβέργη, το μετέφερε στην Αμερική. Ο Αλφρεντ Ροζενμπεργκ ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Φίρερ και κεντρικό στέλεχος στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εξόντωσης του εβραϊκού γένους. Κατηύθυνε τη συστηματική ναζιστική λεηλασία εβραϊκών έργων τέχνης σε όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα, η ναζιστική μονάδα που είχε δημιουργηθεί για την εκμετάλλευση αυτών των θησαυρών ονομαζόταν Task Force Reichsleiter Rosenberg.
Καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ήταν ένα από τα 12 ανώτερα στελέχη των Ναζί που εκτελέστηκαν τον Οκτώβριο του 1946.

Ενα από τα βασικά ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του ήταν το ημερολόγιό του, το οποίο αριθμούσε 400 σελίδες και εξαφανίστηκε μετά την Δίκη.

00xiltler

Το 2013 το ημερολόγιο ανακαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Γερμανός Ρόμπερτ Κέμπνερ, ένας από τους εισαγγελείς στη Νυρεμβέργη, το μετέφερε στην Αμερική.
 
Όταν πέθανε το 1993, σε ηλικία 93 ετών, τα παιδιά του, ο πρώην γραμματέας του και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ενεπλάκησαν σε μια δικαστική διαμάχη διεκδικώντας την κυριότητα του ημερολογίου. Εν τέλει τα παιδιά του συμφώνησαν, να παραδώσουν το ημερολόγιο του πατέρα τους, αλλά όταν οι υπάλληλοι του Μουσείου πήγαν στο σπίτι του το 1999 για να το πάρουν, ανακάλυψαν ότι έλειπαν πολλές χιλιάδες σελίδες.
 
Πριν από λίγους μήνες, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος εντόπισε τις σελίδες που έλειπαν από το ημερολόγιο σε ένα σπίτι στο Μπάφαλο. Και πριν από λίγες ημέρες απέκτησε και επισήμως την κυριότητα του.  Ετσι κλείνει και επισήμως μια ακόμα αναζήτηση ενός αντικειμένου που σχετίστηκε με τις πιο σκοτεινές ημέρες των Ναζί.
 
Πηγή: news247.gr