Θυσίες παιδιών στο βωμό της ομορφιάς

21.02.2014
Θυσίες παιδιών στο βωμό της ομορφιάς

Ο μαρμαρυγίας, ή αλλιώς ΜΙΚΑ, είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή κοσμημάτων, κυρίως όσον αφορά τις σκιάσεις. Δίνει έναν τόνο πιο φωτεινό στα κραγιόν, στα μέικ απ και σε πολλά ακόμα είδη μακιγιάζ που πωλούνται καθημερινά. Δεν γνωρίζουμε όμως ποια είναι η προέλευση αυτού του υλικού και τι κρύβεται πίσω από την παραγωγή του.

Η αυστραλέζικη εφημερίδα The Sidney Morning Herlad ξεκίνησε μια έρευνα για την παραγωγή του μαρμαρυγία, ενός μετάλλου πολύ σημαντικού για τη βιομηχανία της ομορφιάς και για τις σχετικές πολυεθνικές εταιρείες.

Παιδιά εκτεθειμένα στα τσιμπήματα φιδιών.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μαρμαρυγία στην Ινδία είναι παράνομο, η παιδική εκμετάλλευση διαδίδεται και γίνεται ανεξέλεγκτη. Παιδιά ηλικίας 12 ετών ή και λιγότερο, δουλεύουν για ολόκληρες μέρες στην εξόρυξη μαρμαρυγία, μια δουλειά σκληρή όσο και δύσκολη, καθώς εκτίθενται άμεσα στις επιθέσεις φιδιών και στα τσιμπήματα σκορπιών. Οι κοιλότητες από τις οποίες προέρχεται το μέταλλο αυτό πολλές φορές καταρρέουν. Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξήγαγε η The Sidney Morning Herlad, οι μικροί εργάτες διατρέχουν τον κίνδυνο καψιμάτων, τραυματισμών και γρατζουνιών του δέρματος, πέρα από τις σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, όπως βρογχίτιδα, πυριτίαση και άσθμα. Οι δημοσιογράφοι μίλησαν με ένα από τα παιδιά αυτά.

Πρόκειται για τον Mohammed Salim Ansari, ο οποίος δουλεύει καθημερινά στην εξόρυξη του μετάλλου, και είναι μόλις 12 ετών. Για κάθε κιλό που βγάζει κερδίζει μόλις 0,05 ευρώ, τιμή σε απόλυτη αντίθεση με τα κέρδη που επιφέρει το εμπόριο μαρμαρυγία στη διεθνή αγορά, τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 1000 δολάρια το κιλό. Γύρω από την παραγωγή του μετάλλου στην Ινδία, και ίσως όχι μόνο, λαμβάνει χώρα μια εγκληματική δράση. Οι ανήλικοι, που θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο, είναι αναγκασμένοι να υφίστανται την εκμετάλλευση.

ZAH mining LN-20140118212322667465-300x0

Μέικ απ, οδοντόκρεμες, βερνίκια νυχιών. 

Η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας είναι το τίμημα που τα παιδιά αυτά πρέπει να πληρώσουν, ώστε ο αναπτυγμένος κόσμος να μπορεί να έχει στη διάθεσή του καλλυντικά τελευταίας μόδας. Το μέταλλο αυτό χρησιμοποιείται στα καλλυντικά λόγω της φωτεινότητας που προσδίδει. Ο λευκός μαρμαρυγίας χρησιμοποιείται και στην παρασκευή οδοντόκρεμας, για την ελαφριά λείανση που προσφέρει στην επιφάνεια των δοντιών. Πρόκειται για ένα υλικό πολύ διαδεδομένο όχι μόνο στα βιομηχανικά καλλυντικά, αλλά και στα φυσικά, ενώ χρησιμοποιείται και στα κραγιόν και τα βερνίκια νυχιών, στα οποία προσδίδει χρώμα και φωτεινότητα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προέρχεται από τις φτωχότερες περιοχές της ανατολικής Ινδίας.

Η παιδική εργασία σε αριθμούς. 

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ο οποίος υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη και ασχολείται με την προώθηση της αξιοπρεπούς και παραγωγικής εργασίας σε συνθήκες ελευθερίας, ισότητας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για άνδρες και γυναίκες, έδειξαν ότι μεταξύ του 2008 και του 2012, η παιδική εργασία μεταξύ 5 και 17 ετών μειώθηκε στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και στην υποσαχάρια Αφρική. Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού συναντάμε τη μεγαλύτερη πτώση, από τα 114 εκατομμύρια το 2008, στα 78 εκατομμύρια το 2012. Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε και στην υποσαχάρια Αφρική (κατά 6 εκατομμύρια) και σε μικρότερο ποσοστό στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται ανέρχεται στα 9,2 εκατομμύρια.

Πηγή: La Repubblica.it episkopon.gr

Επιμέλεια: Βαδικόλια Βιβή