Τα τείχη της ντροπής

21.11.2013
Τα τείχη της ντροπής

Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης που τα σύνορα καταργούνται, τα αγαθά και οι ιδέες διακινούνται ελεύθερα και το διαδίκτυο κτίζει γέφυρες, οι λαοί- ένα τέταρτο του αιώνα μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου-ορθώνουν για ακόμη φόρα τείχη. Τα τείχη της ντροπής χωρίζουν κράτη και γείτονες και υψώνονται σήμερα πιο απειλητικά από ποτέ.

Την τελευταία δεκαετία μόνον, οι άνθρωποι δημιούργησαν κατά μέσο όρο 9,656 χιλιόμετρα "τεχνητών συνόρων" σε ολόκληρο τον πλανήτη και μαζί μία ψευδαίσθηση ασφάλειας γράφει ο "Guradian" σε ειδικό αφιέρωμα.

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ταξίδεψαν σε 10 από τα πιο αμφιλεγόμενα σύγχρονα τείχη, από τη μεθόριο των ΗΠΑ με το Μεξικό και τις διαιρεμένες πόλεις Χομς και Μπέλφαστ μέχρι τον Έβρο, το "νέο σύνορο της Ευρώπης που κατασκευάστηκε πέρυσι από την ελληνική κυβέρνηση για τους μετανάστες που παραβιάζουν τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", γράφει.

Τα τείχη-από τη γραμμή Μαζινό μέχρι το Τείχος του Βερολίνου-είναι καταδικασμένα εξ ορισμού να καταρρεύσουν, αποτελούσαν όμως ανέκαθεν κομμάτι της ανθρώπινης ιστοριας. Το ίδιο και η τάση των ανθρώπων να τα γκρεμίζουν...

Πηγή: enikos.gr