Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα το 2013

31.12.2013
Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα το 2013

Σε έλεγχο της αστυνομίας σε καταυλισμό, η ξανθιά Μαρία απασχόλησε τις Αρχές. Οι θετοί γονείς μπήκαν φυλακή, ενώ το μικρό παιδάκι πήγε στο Χαμόγελο του Παιδιού, που προσωρινά πήρε την επιμέλειά του. Η Μαρία ήταν το παιδί ενός πάμφτωχου ζευγαριού τσιγγάνων από τη Βουλγαρία, της Σάσας και του Ατανά.  -Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος παραμένει κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού, μαζί και η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη.


Σάλο προκάλεσε επίσης και η είδηση πως ένα 13χρονο κορίτσι, η Σάρα, πέθανε από τις αναθυμιάσεις ενός μαγκαλιού σε ένα σπίτι με κομμένο ρεύμα και χωρίς άλλη πηγή θέρμανσης εκτός από το μαγκάλι, στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης.

Ο Κων/νος Πολυχρονόπουλος, πρώην διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες και έπειτα άνεργος, ίδρυσε την «Κοινωνική Κουζίνα» και κάθε μέρα μαγειρεύει για όσους έχουν ανάγκη.

Η ιστορία του Δημήτρη Σακατζή, εκπαιδευτικού από τη Λάρισα, έγινε γνωστή όταν ο ίδιος βραβεύτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσμός Αριστείας και Καλών Πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και απολύθηκε! Είπε: «Δεν είμαι συνδικαλιστής. Δεν είμαι πολιτευτής. Δεν διεκδικώ ψήφο. Είμαι απλώς ένας καθηγητής σε διαθεσιμότητα, που μέχρι σήμερα εργαζόμουν με ζήλο και με πάθος στην τάξη και στο σχολείο. Ίσως να πείτε ότι είμαι μια παράπλευρη απώλεια. Υπάρχει όμως μια απώλεια πολύ βαριά για την κοινωνία. Αυτή είναι η δωρεάν παιδεία».

Οι φράουλες της Μανωλάδας προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων, όταν μαθεύτηκε πως οι αλλοδαπό εργάτες της περιοχής εργάζονταν υπό καθεστώς δουλείας και πυροβολούνταν από τα αφεντικά τους. Τα γεγονότα οδήγησαν σε εμπάργκο της φράουλας πανελλαδικώς.

Ακόμα, στις 17 Φεβρουαρίου σημειώθηκε καταδρομική επίθεση σε εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Ακολούθησαν διαδηλώσεις, αστυνομικές επιχειρήσεις σε σπίτια και συλλήψεις.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 και ώρα 23:15 μμ, το σήμα της ΕΡΤ έπεσε, προκαλώντας οργή στους εργαζομένους και σε χιλιάδες κόσμου που κάθε μέρα πήγαιναν στο Ραδιομέγαρο. Το λουκέτο στην ΕΡΤ απασχόλησε τότε και τον διεθνή Τύπο.

Η δολοφονία του νεαρού ράπερ Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, συγκλόνισε την Ελλάδα και απασχόλησε επίσης τα διεθνή Μέσα. Από τότε ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για τη Χρυσή Αυγή, η οποία κατέληξε στη σύλληψη του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων στελεχών.

Τον Νοέμβρη, δύο νεαροί άνδρες, μέλη της Χρυσής Αυγής, έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Ηρακλείου.
Τον Δεκέμβρη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων με αναστολή από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον πρώην υπουργό Μιχάλη Λιάπη, που συνελήφθη να οδηγεί ανασφάλιστο όχημα με πλαστές πινακίδες.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρης Τομπούλογλου, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 24/12, εμφανίστηκε να λαμβάνει το φάκελο που φέρεται να περιέχει τη μίζα των 25.000 ευρώ, χρήματα που κατηγορείται ότι ζήτησε εκβιαστικά από διαφημιστική εταιρεία που είχε αναλάβει πρόγραμμα από το νοσοκομείο. Ο ίδιος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ με την αρχή του νέου έτους θα ελεγχθούν όλες οι ενέργειες της διοίκησης του Χάρη Τομπούλογλου στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».