Ψεύτικες σχέσεις σε εικονικό κόσμο

27.12.2013
Ψεύτικες σχέσεις σε εικονικό κόσμο

Η 24χρονη Σοφία είναι όμορφη, έξυπνη και τελειώνει το πανεπιστήμιο. Και για ένα πολύ μικρό χρηματικό αντίτιμο δέχεται να γίνει το... εικονικό κορίτσι σου. Η Σοφία είναι μία από τις πολλές γυναίκες (οι άνδρες είναι λιγότεροι) που έχουν φέρει τη δουλειά της... συνοδού ονλάιν. «Είναι η πραγματικότητα της νέας εποχής. Αντί να πληρώνεις κάποια ή κάποιον για να σε συνοδεύει σε επίσημες εκδηλώσεις, τώρα πληρώνεις για να έχεις "σχέση" και να ενισχύεις το προφίλ σου στα κοινωνικά δίκτυα», λέει η Σοφία.

Η ίδια χρεώνει περίπου 25 δολάρια την εβδομάδα και χρησιμοποιεί πραγματικές φωτογραφίες αλλά διαφορετικά ονόματα κάθε φορά. Και υποστηρίζει ότι συνήθως οι νέοι άνδρες που ζητούν τις υπηρεσίες τους (γιατί πλέον το Facebook girlfriend έχει γίνει βιομηχανία) θέλουν να κάνουν κάποια (στην πραγματική και όχι στην εικονική ζωή τους) να ζηλέψει ή θέλουν να δείξουν στους φίλους τους ότι έχουν κατακτήσεις.

Παραδέχεται πάντως ότι εάν η δράση της γίνει αντιληπτή, ας πούμε από το Facebook, τότε θα πρέπει να «κλείσει» το λογαριασμό της, διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες εξαπάτησης.

Μία από τις ιστοσελίδες, ίσως η πρώτη λένε όσοι παρακολουθούν το φαινόμενο, λέγεται Namoro Fake, και η ηλεκτρονική της διεύθυνση υποδεικνύει ότι έχει στηθεί στη Βραζιλία. «Ποιος δεν έχει σκεφτεί να εντυπωσιάσει τους φίλους του βγαίνοντας φωτογραφία με μια όμορφη γυναίκα; Μπορείτε κι εσείς... Είστε μόνο μερικά κλικ μακριά», γράφει στο εισαγωγικό της μήνυμα. Η Namoro Fake δεν είναι πλέον η μόνη, αντίστοιχες ιστοσελίδες ξεφυτρώνουν σε όλες τις χώρες σαν τα μανιτάρια, ώστε οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι να ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες των χρηστών.

«Μου άρεσε πολύ ένα κορίτσι από γερμανική ιστοσελίδα» λέει στο BBC ένας Βρετανός που πειραματίστηκε, «όμως αυτή δεν μιλούσε αγγλικά, εγώ δεν μιλώ γερμανικά και έτσι στράφηκα σε μια Αγγλίδα για να πετύχω το σκοπό μου - να πείσω τα αγόρια της παρέας ότι μπορώ να βγάλω κορίτσι μετά από μια τρελή νύχτα στα μπαρ».

Η Βρετανή Τζο Χέμινγκς, ψυχολόγος με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις, αναγνωρίζει «την πίεση που νιώθουν οι άνθρωποι και στο Facebook να παρουσιάζονται ζευγαρωμένοι». Λέει όμως: «Εγώ βέβαια είμαι μιας άλλης γενιάς και θα έλεγα σε όλους αυτούς τους απεγνωσμένους χρήστες: σηκωθείτε από την καρέκλα, πάρτε τα μάτια σας από την οθόνη, βγείτε έξω και αναζητήστε έναν πραγματικό σύντροφο».

Πηγή: enet.gr