Πώς θα μπορέσω να συγκρατήσω τα νεύρα μου;

23.01.2018
Πώς θα μπορέσω να συγκρατήσω τα νεύρα μου;

Bγάζετε καπνούς όταν κάποιο αυτοκίνητο σας κλείνει στο δρόμο; Η πίεση σας χτυπάει κόκκινο όταν ο σύντροφός σας δεν έχει πλύνει τα πιάτα για άλλη μια φορά; Σας πήραν τη σειρά στο ταμείο του σουπερμάρκετ και θέλετε να κάνετε φόνο από τα νεύρα σας; Πριν αρχίσετε να βγάζετε τσιρίδες από το θυμό, σκεφθείτε ότι κάνετε κακό στον ίδιο σας τον εαυτό.

Ο θυμός και οι εκρήξεις εξαντλούν τον οργανισμό. Θυμηθείτε πόσο ερείπια (σωματικά και ψυχολογικά) νιώσατε την τελευταία φορά που βάλατε τις φωνές. Επιπλέον, όταν ο θυμός εκφράζεται προκαλεί με μαθηματική ακρίβεια παρόμοιες αντίδρασεις σε αυτούς που δέχονται το θυμό μας. Η αρνητική ενέργεια δημιουργεί περισσότερη αρνητική ενέργεια και συμπεριφορές όπως οι φωνές ή η λεκτική επιθετικότητα δεν μειώνουν τα συναισθήματα θυμού.

Ο χρόνιος θυμός επηρεάζει σχεδόν όλα τα πεδία της ζωής μας: τις διαπροσωπικές σχέσεις, την καριέρα, την υγεία, την ενέργεια και την ψυχολογική μας ισορροπία. Από την άλλη ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, μπορούμε να πούμε ακόμα και υγιές, συναίσθημα. Όμως είναι σημαντικό να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε με ένα θετικό τρόπο.

Ο άνθρωπος που παρουσιάζει συχνά ή έντονα ξεσπάσματα θυμού, τις περισσότερες φορές, κουβαλάει μέσα του τον φόβο και διακατέχεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Χρησιμοποιεί, λοιπόν, τον θυμό σαν όπλο για να επιβληθεί, κάτι που μετατρέπεται σταδιακά σε αυτόματο τρόπο αντίδρασης. 

Αφήστε το θυμό να ξεθυμάνει και σκεφθείτε πριν μιλήσετε

Η ώρα της έντασης δεν είναι η σωστή στιγμή για να λύσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα μας και είναι πολύ εύκολο να πούμε πράγματα για τα οποία είναι σίγουρο ότι θα μετανιώσουμε αργότερα. Μια καλή ιδέα, αν νιώσουμε ότι θυμώνουμε με κάτι ή με κάποιον, είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα μέχρι να καταφέρουμε να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε με ψυχραιμία την επόμενη μας κίνηση. Οργανώστε τις σκέψεις σας και δώστε χρόνο στον συνομιλητή σας για να ακούσετε τι έχει να πει και αυτός.

Μετρήστε αργά και σταθερά μέχρι το δέκα

Ακούγεται χαζό αλλά δεν θα πιστεύετε πόσο πιο ήρεμοι θα είστε και πόσο πιο καθαρά θα σκέφτεστε.

Πάρτε βαθιές αναπνοές

Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Με τον τρόπο αυτόν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και «καθαρίζει» το μυαλό.

Φύγετε από τον χώρο όπου βρίσκεστε και βγείτε για μια βόλτα

Το να απομακρύνεστε σωματικά από μία κατάσταση που σας φορτίζει βοηθά για να ηρεμείτε και να σκέφτεστε τα πράγματα καλύτερα. Ακόμα κι αν είστε στη μέση ενός καβγά, μην διστάσετε να τον διακόψετε λέγοντας «πάω για μία βόλτα». Με τον τρόπο αυτόν θα δώσετε χρόνο και στον άνθρωπο με τον οποίον καβγαδίζετε να ηρεμήσει.  

Ελάτε στη θέση του άλλου

Μήπως δεν είχε κακή πρόθεση; Μήπως ήταν η κακιά η ώρα; Μήπως πρέπει να σταματήστε να τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά;  

Διαπραγματευτείτε

Παραδεχτείτε και τα δικά σας τυχόν λάθη. Μοιραστείτε τα συναισθήματά και τις σκέψεις σας και προσπαθήστε να κάνετε έναν ειλικρινή διάλογο.

 

***

Πηγή: lifo