«Οικογενειακή υπόθεση» το φετινό Athens Pride

15.04.2014
«Οικογενειακή υπόθεση» το φετινό Athens Pride

Η φετινή διοργάνωση στρέφεται αποφασιστικά στη διεκδίκηση ισονομίας, ζητώντας να αναγνωριστούν νομικά οι ομόφυλες σχέσεις και η δυνατότητα τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.  Με κεντρικό σύνθημα «Οικογενειακή υπόθεση», το φετινό Athens Pride (14 Ιουνίου, πλατεία Κλαυθμώνος), το δέκατο στην πρόσφατη ιστορία του θεσμού (εκδηλώσεις ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας γίνονται στην Αθήνα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '80) στρέφεται αποφασιστικά στη διεκδίκηση ισονομίας, ζητώντας να αναγνωριστούν νομικά οι ομόφυλες σχέσεις και η δυνατότητα τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Η αφίσα, όπως συνήθως, προκαλεί τα στερεότυπα για το σεξουαλικό προσανατολισμό. Παρουσιάζει «το αρχετυπικό ζευγάρι, ως Αδάμ και Αδάμ, ενωμένους, με το παιδί τους, τον Έρωτα, σαν ένα παράδειγμα LGBT οικογένειας”, αναφέρει η ανακοίνωση του Athens Pride 2014 (διαβάστε την ΕΔΩ).

Athens-pride-afisa

«Η ισότιμη πρόσβαση στο οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση μιας σύγχρονης δημοκρατίας. H εξαίρεση πολιτών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, τον γάμο, την τεκνοποίηση, την παιδοθεσία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, σημαίνει τον ουσιαστικό και επιλεκτικό αποκλεισμό τους από την πολιτειακή προστασία και την στέρηση ασφάλειας που αυτή συνεπάγεται», εξηγεί η ανακοίνωση.

Athens-pride-1

Αν και η έμφαση στην κατεύθυνση της διεκδίκηση ισονομίας στο οικογενειακό δίκαιο έχει χαρακτηριστεί «συντηρητική επιλογή», το αίτημα σκοντάφτει στην ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης, στην επιρροή της Εκκλησίας αλλά και στην ατολμία μεγάλου μέρους της Αριστεράς.

Athens-pride-2

Όπως και να έχει, το Pride έχει γίνει θεσμός στην Αθήνα, με τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά και δυναμικά στην πορεία και να γεμίζει ασφυκτικά την πλατεία Κλαυθμώνος. Φέτος θα είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται Pride στη Θεσσαλονίκη, ενώ το αίτημα για διοργάνωση Pride έχει ωριμάσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Athens-pride-292x230

Δ.Αγγ.

Φωτογραφίες: Μάριος Βαλασόπουλος

Πηγή: efsyn.gr