Οι μύθοι για τη μετανάστευση

05.02.2014
Οι μύθοι για τη μετανάστευση

Η μετανάστευση παρουσιάζεται συχνά πυκνά σαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε αυτή τη χώρα. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα θέμα το οποίο, ως συνήθως, οι Έλληνες το έχουμε καταλάβει επιφανειακά και για αυτό το λόγο πέφτουμε σε παγίδες λαϊκισμού που δεν προωθούν λύση αλλά απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα σε μια μελλοντική περίοδο όταν και θα πέσει στα κεφάλια των επόμενων.

Πριν από λίγες μέρες έπεσε στην αντίληφή μου ένα εξαιρετικό και μικρό βιβλίο των Βασίλη Παπαστεργίου και Ελένης Τάκου σχετικά με τους μύθους της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Το σημαντικό σε αυτό το βιβλίο είναι πως, ότι ισχυρίζεται, το επιβεβαιώνει με πηγές και αριθμούς, κάνοντάς το ένα πολύ δυνατό εργαλείο κατά της βλακείας και του μισανθρωπισμού που κυριαρχεί στην δημοκρατική και ελεύθερη Ελλάδα της Χρυσής Αυγής.

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο εδώ δωρεάν.

Οι μύθοι με τους οποίους καταπιάνεται είναι οι εξής:

1. «Δεν χωράνε άλλοι»

2. «Είναι όλοι λαθρομετανάστες»

3. «Το καινούργιο μειονοτικό ζήτημα»

4. «Ο νόμος για την ιθαγένεια είναι μαγνήτης για τους λαθρομετανάστες»

5.«Οι μετανάστες καλοπερνάνε στην Ελλάδα – Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να φύγουν»

6. «Οι μετανάστες αποτελούν υγειονομική βόμβα»

7.«Έχουν έρθει εδώ και μας παίρνουν τις δουλειές»

8. «Απειλείται η ζωή και η περιουσία μας»

9. «Οι Αλβανοί έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία, αλλά οι Ασιάτες και οι Αφρικανοί είναι άλλο πράγμα»

10. «Μεμονωμένα περιστατικά και αγανακτισμένοι πολίτες»

11. «Οι δικοί μας πατεράδες μετανάστευαν νόμιμα»

Η δική μου άποψη για το μεταναστευτικό ταιριάζει αρκετά με την άποψη των συγραφέων του βιβλίου. Η λύση δεν είναι όπως λέει η ακροδεξιά "να φύγουν όλοι" μιας και πέραν της αδυναμίας μας να οργανώσουμε κάτι τέτοιο, ή της κατακραυγής από τις υπόλοιπες χώρες, θα δημιουργήσουμε πρόβλημα εσωτερικό με την αναστάτωση που θα προκληθεί.

Από την άλλη, η άποψη της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ που λέει "αφήστε τους όλους" έχει και αυτή τα δικά της προβλήματα.

Η λύση είναι να φτιαχτεί μια διαδικασία ένταξης των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία με νόμιμους τρόπους, να βρούμε τρόπο να ξεχωρίζουμε και να διώχνουμε τα εγκληματικά στοιχεία, και παράλληλα να βοηθούμε τους μετανάστες να αφομιωθούν.

Το θέμα της αφομίωσης είναι ίσως το πιο μεγάλο. Ακόμα και σε περιοχές όπου υπάρχει χρόνια τώρα το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως η Ξάνθη, αντί να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν Έλληνες, τους κάνουμε με διάφορους τρόπους τη ζωή δύσκολη και τελικά γυρνάνε για βοήθεια στην Τουρκία η οποία με αυτό τον τρόπο διατηρεί σημαντικό "πάτημα" μέσα στη χώρα μας.

Τέλος, η ένταξη των μεταναστατών θα βοηθήσει και δημογραφικά αλλά και θα δώσει ώθηση στους φόρους που εισπράτει το κράτος και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία αργοπεθαίνουν.

Όλα αυτά όμως θα γίνουν μόνο αν δωθούν κίνητρα και στους Έλληνες να προσλάβουν μετανάστες νόμιμα στις εταιρίες τους και στα χωράφια τους. Όσο οι μετανάστες παραμένουν παράνομοι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει.

Στο πρόβλημα της μετανάστευσης η λύση δεν βρίσκεται στις απόψεις ούτε της ακροδεξιάς αλλά ούτε και της ακροαριστεράς. Βρίσκεται στη λογική και στη σωστή πρόβλεψη και αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα αναλωνώμαστε στο να κυνηγάμε σκιές και να κατηγορούμε τους λάθος ανθρώπους για το πρόβλημα που δημιουργήσαμε εμείς.

Πηγή: greeksceptic.com