Ο «Μεγάλος Αδελφός» στο άνοιγμα των λογαριασμών

09.12.2013
Ο «Μεγάλος Αδελφός» στο άνοιγμα των λογαριασμών

Μεγάλο Αδελφό για καταθέσεις και δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων που ελέγχονται από όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και την Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος ενεργοποιεί στις 12 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το οποίο επιτρέπει στους ελεγκτές μέσα σε 24 ώρες από την υποβολή του αιτήματος τους να μπορούν να έχουν το πλήρες τραπεζικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου, με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας, αναφέρουν Τα Νέα.

Πως θα λειτουργεί το Σύστημα Μητρώου
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μέσω ειδικής εφαρμογής λειτουργεί ως μοναδικός κόμβος διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτικών Αρχών και των τραπεζών.Ως κόμβος διασύνδεσης των τραπεζών με την ΓΓΠΣ θα λειτουργεί η διατραπεζική εταιρεία Τειρεσίας ΑΕ.

Πως υποβάλλεται το αίτημα
Απαραίτητο στοιχείο για την υποβολή του αιτήματος, είναι το ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου που ελέγχεται. Επιπλέον όμως συμπληρώνονται τα στοιχεία του χρήστη ελεγκτή, τα στοιχεία υπόθεσης, τα πρόσθετα στοιχεία μητρώου τα οποία αφορούν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ελέγχεται καθώς και τα στοιχεία έγκρισης του προϊσταμένου.

Τι θα βλέπουν οι ελεγκτές
Με την υποβολή αιτήματος με τον κωδικό «Αίτημα 01», ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να απαντήσουν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου αρχικά εάν ο κάτοχος του είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος με οποιαδήποτε σχέση. Αν είναι πελάτης, θα παρατίθεται κατάλογος με τα δεδομένα για καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό, χορηγητικό, επενδυτικό ή άλλο λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζα.

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία
Πρόσβαση στα αποτελέσματα, θα έχουν ο χρήστης- ελεγκτής και ο προϊστάμενος του

Πότε απαντούν οι τράπεζες
Ως ανώτατος χρόνος διαβίβασης των αιτημάτων ορίζεται η 12η μεσημβρινή της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα υποβολής του αιτήματος.

Πότε ανοίγει το Σύστημα
Από τις 12 Δεκεμβρίου

Ποιος είναι υπεύθυνος
Υπεύθυνος είναι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ηλεκτρονικά Συναλλασσομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: iefimerida.gr