Μήπως διαπράττετε... συναισθηματική απιστία;

29.09.2014
Μήπως διαπράττετε... συναισθηματική απιστία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν την απιστία προς τον/τη σύντροφό τους ως τη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων με κάποιο άλλο άτομο, χωρίς να το γνωρίζει ο/η σύντροφος. Ωστόσο, όλο και περισσότερα άτομα, και των δυο φύλων διαμαρτύρονται ότι η σχέση τους έχει «πάρει την κάτω βόλτα» ή έχει δηλητηριαστεί λόγω συναισθηματικής απιστίας. Δηλαδή, ο ένας από τους δύο στη σχέση, χωρίς να έχει σεξουαλικές σχέσεις με κάποιο άλλο άτομο, με κάποιο τρόπο έχει δώσει την καρδιά του εκεί.

Τεστ: Μήπως διαπράττετε... συναισθηματική απιστία;

Υπάρχει στο γάμο/μόνιμη σχέση σας συνεχιζόμενη εχθρότητα και συγκρούσεις;

Νιώθετε συναισθηματική απομάκρυνση από τον/τη σύντροφό σας;

Είναι δύσκολο να συζητήσετε με τον/τη σύντροφό σας;

Μοιράζεστε περισσότερα με τον φίλο/τη φίλη σας απ' ότι με τον/τη σύντροφό σας;

Θεωρείτε ότι ο φίλος/ η φίλη σας σας καταλαβαίνουν καλύτερα απ' ότι ο/η σύντροφός σας;

Αισθάνεστε σεξουαλική έλη για τον φίλο/τη φίλη σας;

Η φράση «είμαστε μόνο φίλοι» είναι η εξήγησή σας για τη στενή αυτή φιλία;

Γνωρίζει ο/η σύντροφός σας για αυτή τη στενή φιλία ή αποτελεί μυστικό;

Περιμένετε ανυπόμονα να βρεθείτε με τον φίλο/τη φίλη σας περισσότερο απ' ότι με τον/τη σύντροφό σας;

Απάντηση:
Αν απαντήσατε «ναι» σε περισσότερες από 2 ή 3 ερωτήσεις, τότε πιθανότατα έχετε εμπλεχθεί σε συναισθηματική απιστία και θα πρέπει να ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τις συνέπειές της στη σχέση σας.

Τι ακριβώς είναι η συναισθηματική απιστία;

Η συναισθηματική απιστία συνήθως ξεκινάει απλά και αθώα σαν μια όμορφη φιλία. Καθώς επενδύει κανείς συναισθηματική ενέργεια και χρόνο στο άτομο που δεν είναι ο/η σύζυγος ή ο/η μόνιμη σύντροφος, αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως πλατωνική φιλία αρχίζει να μετατρέπεται σε έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό που υπονομεύει το στενό δέσιμο της ερωτικής σχέσης που προϋπάρχει (είτε μέσω γάμου είτε μέσω μιας σταθερής σχέσης).

Στη συναισθηματική απιστία το άτομο όχι μόνο επενδύει περισσότερη ψυχική ενέργεια στην εξωσυζυγική σχέση, αλλά και βασίζεται για φιλία και συναισθηματική υποστήριξη στο άτομο έξω από το γάμο του. είναι πιθανό ότι μέσα από αυτή την ψυχική και πνευματική εγγύτητα στη συνέχεια θα προκύψουν και σεξουαλικές επιθυμίες.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι μια συναισθηματική απιστία είναι ανώδυνη, η πράξη δείχνει ότι είναι ένα είδος απιστίας που σαμποτάρει τον γάμο. Πολλές φορές η συναισθηματική απιστία οδηγεί στη δημιουργία μιας κρυφής σεξουαλικής σχέσης, οπότε έτσι πλήττεται ο γάμος ή η μόνιμη σχέση.

Το δίκτυο MSNBC βρήκε σε έρευνά του ότι περίπου 50% των περιπτώσεων συναισθηματικής απιστίας τελικά καταλήγουν και σε σεξουαλική απιστία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να ανακαλύψουν ότι ο/η σύντροφός τους διαπράττει ακόμα και συναισθηματική απιστία είναι ψυχικά επώδυνο, αφού νιώθουν προδομένοι και εγκατελειμένοι.

Πότε υπάρχει συναισθηματική απιστία;

Αν αισθάνεστε ότι η συναισθηματική ενέργεια του συντρόφου σας είναι περιορισμένη και ότι ξαφνικά προτιμά να μοιράζεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις του με κάποιο άλλο άτομο, τότε πιθανότατα έχει αναπτύξει έναν άλλο συναισθηματικό δεσμό.

Τα άτομα που διαπράττουν συναισθηματική απιστία συνήθως δεν αισθάνονται ενοχές, γιατί δεν υπάρχει το σεξουαλικό κομμάτι για το οποίο μπορεί να κατηγορηθούν. Ωστόσο, ο/η σύντροφος ψυχολογικά εισπράττει τα ίδια αρνητικά συναισθήματα από τη συναισθηματική ή τη σεξουαλική απιστία. Ο λόγος είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν ψέματα, δόλος, κακοπιστία και αισθήματα προδοσίας και εγκατάλειψης.

Πώς διαφέρει η συναισθηματική απιστία από την πλατωνική φιλία;

Μια πλατωνική φιλία μπορεί να εξελιχθεί σε συναισθηματική απιστία όταν η επένδυση ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών περάσει το όριο που συνήθως θέτει ένα παντρεμένο ζευγάρι ή η κοινωνία.

Η πλατωνική φιλία είναι μια κατάσταση την οποία γνωρίζει και επικροτεί ο περίγυρος των φίλων, ενώ όταν η σχέση παίρνει διαστάσεις συναισθηματικής απιστίας τα μέλη της την κρατάνε κρυφή.

Στην πλατωνική φιλία δεν υπάρχει σεξουαλική έλξη, κάτι το οποίο τα μέλη της σχέσης συναισθηματικής απιστίας προσπαθούν να καταπνίξουν και να συγκαλύψουν.

Πώς να προστατέψετε το γάμο σας ή τη σχέση σας από τη συναισθηματική απιστία

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να προστατεύσει το γάμο ή τη σχέση του από τη συναισθηματική απιστία. Ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι να επιθυμεί κανείς να είναι σε αυτόν το γάμο ή σταθερή σχέση και να συνεργάζεται με τον/τη σύντροφό του για να δημιουργήσει μια γερή βάση εμπιστοσύνης, φιλίας, και επικοινωνίας.

Μήπως να περιορίσει κανείς τις κοινωνικές του σχέσεις; Σίγουρα όχι!

Μια άποψη που έχει εκφραστεί είναι να περιορίσει κανείς τις κοινωνικές του σχέσεις, ιδίως τις φιλίες με το αντίθετο φύλο. Ο συγγραφέας αυτής της άποψης M. Gary Neuman (το βιβλίο του έχει τίτλο: Emotional Infidelity: How to Affair-Proof Your Marriage and 10 Other Secrets to a Great Relationship) πιστεύει ότι αυτού του είδους η αστυνόμευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει κανείς τον γάμο του από συναισθηματική απιστία.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην κοινή λογική και την εμπειρία: δημιουργεί απομόνωση στο γάμο και την αίσθηση ότι τα μέλη της σχέσης είναι αποκομμένα από τον περίγυρό τους, κάτι που πολλές έρευνες δείχνουν ότι είναι επιβλαβές τόσο για το άτομο όσο και για τη σχέση του.

Η ιδέα του Neuman που περιορίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις είναι λανθασμένη γιατί έτσι είναι σαν να προτείνει ότι ο/η σύντροφος έχει αποκλειστικότητα και δικαιώματα 100% πάνω στον «έτερο ήμισυ» και τις προτιμήσεις του σε φίλους, ενδιαφέροντα, και αίσθηση του προσωπικού του χώρου και ιδιωτικότητας.

Δημιουργήστε γερή βάση εμπιστοσύνης, φιλίας, και επικοινωνίας

Δημιουργήστε συνθήκες για αρμονική ζωή μεταξύ σας

Δημιουργήστε χαρούμενες στιγμές και μάθετε να μοιράζεστε την ευχαρίστηση

Μην αφήνετε τον εκνευρισμό να συσσωρευτεί: μιλήστε ανοιχτά για ό,τι σας δυσαρεστεί και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις ή τη χρυσή τομή

Δοκιμάστε το σωματικό άγγιγμα, 5-6 φορές τη μέρα

Προγραμματίστε ένα «ραντεβού» για τους δυο σας

Κρατήστε τα κανάλια της επικοινωνίας ανοιχτά: κάντε 3-4 βαθιές συζητήσεις την εβδομάδα (πέρα από πρακτικά/οργανωτικά ζητήματα)

Επενδύστε στην ερωτική ευχαρίστηση μεταξύ σας

Δείξτε σεβασμό ο ένας προς τον άλλον

Δείξτε την υποστήριξή σας ο ένας προς τον άλλον

Σεβαστείτε ο ένας τα όνειρα του άλλου και βοηθήστε τον να τα πραγματοποιήσει

Μη θεωρείτε τη σχέση σας δεδομένη, κάντε μικρά ή μεγάλα πράγματα για να την κρατήσετε ζωντανή και ευτυχισμένη.

Να θυμάστε ποιες είναι οι αξίες σας και να τις συζητάτε με τον/τη σύντροφό σας

Να θυμάστε ότι αποφασίσατε να είστε μαζί με τον/τη σύντροφό σας και τον λόγο που τον/την ερωτευτήκατε και κάνατε αυτή την επιλογή

Αν νιώθετε την ανάγκη να δημιουργήσετε έναν άλλο δεσμό, διερευνήστε τα βαθύτερα αίτια, τις ανάγκες σας και πάρτε αποφάσεις ώστε να διατηρήσετε εσωτερική και εξωτερική ισορροπία. Ενημερώστε τον/τη σύντροφό σας και επιλέξτε αν θα μείνετε ή θα φύγετε.

 

Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Πηγή: greekpsychologypages