Οι υπερβολικοί Έλληνες

22.04.2014
Οι υπερβολικοί Έλληνες

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι μέρες οι εορταστικές ξεχωρίζουν για την υπερβολή τους. Φαγητό και κρασί είναι οι πρωταγωνιστές και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η υπερφαγία έπειτα από τη μακρά νηστεία οδηγεί στο νοσοκομείο. Αλλά τι να κάνουμε, έτσι είμαστε ως λαός. Αγαπάμε την υπερβολή και το αποδεικνύουμε σε κάθε δυνατή περίπτωση.

Βγαίνουμε, ψωνίζουμε, ταξιδεύουμε παραπάνω απ' ότι αντέχει η τσέπη μας και χωρίς να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα. Θέλουμε να περνάμε καλά, να απολαμβάνουμε το σήμερα κι ας περιμένουν στο ψυγείο λογαριασμοί απλήρωτοι και ειδοποιητήρια στερεωμένα με μαγνητάκια διακοπών. Οι υποχρεώσεις μπορούν να περιμένουν, κάποια στιγμή θα τακτοποιηθούν.

Επομένως, η πολιτική των τελευταίων χρόνων εκτός από το ότι έχει κατεβάσει πολύ το βιοτικό μας επίπεδο κι έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, επιδιώκει να αλλάξει ριζικά την παγιωμένη ελληνική νοοτροπία, στάσεις και αξίες βαθιά ριζωμένες στην κοσμοθεωρία των Ελλήνων. Είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε σαν τους Ευρωπαίους.

Σε πρώτη φάση αυτό διαφαίνεται αρκετά αισιόδοξο. Πρέπει πλέον τα πράγματα να μπουν σε μια σειρά. Είναι καιρός να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, να μην αναβάλουμε άλλο αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από χτες, να μην βάζουμε σε προτεραιότητα την καλοπέρασή μας αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις μας, να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε και για το τι γίνεται γύρω μας και όχι μόνο για τον εαυτό μας.

Σε δεύτερη φάση το θέμα είναι κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, καθώς η όλη αντιμετώπιση των πραγμάτων από τους Έλληνες πηγάζει από τη γενικότερη νοοτροπία τους, η οποία με το πέρασμα των χρόνων καθρεφτίστηκε ακόμα πιο έντονα στο πρόσωπο του σύγχρονου Έλληνα που ξαφνικά πλούτισε και με ευκολία κινήθηκε ανοδικά στην κοινωνική πυραμίδα.

Σίγουρα η αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι δυνατή με την επιβολή μέτρων και νόμων που φαντάζουν τιμωρητικοί. Όμως έχει γίνει μια αρχή και οι επόμενες γενιές μάλλον θα μεγαλώσουν σε ένα πλαίσιο διαφορετικό, όπου οι νόμοι είναι για να τους τηρούμε, οι λογαριασμοί να πληρώνονται, το περιβάλλον να προστατεύεται και οι παράνομοι να τιμωρούνται. Μπορεί η υπερβολή να είναι ίδιον του ελληνικού χαρακτήρα αλλά δεν είναι κακό να την περιορίσουμε. Απλά αυτή η αλλαγή τώρα γίνεται με τρόπο αρκετά βίαιο και απότομο για τα «υπερβολικά» κι εγωιστικά γονίδιά μας.

ΜΠΑΝΙΛΑ ΕΛΕΝΗ

Πηγή: nobile.gr