Μικρές συνήθειες για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

18.12.2019
Μικρές συνήθειες για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Υπάρχει μυστικό καλύτερης λειτουργίας του εγκεφάλου; Πολλά, όπως αποδεικνύει η επιστήμη. Ωστόσο, οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να κάνετε τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα αφορούν μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητές σας στην επίλυση προβλημάτων και την πνευματική σας απόδοση.

Οι νευροεπιστήμονες υποδεικνύουν συγκεκριμένες σχετικά μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου μας. Όπως υποστηρίζουν, η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών οδηγεί σε άμεση αύξηση της παραγωγικότητας και καλύτερη γνωστική υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Να γιορτάζετε μία “μικρή νίκη” κάθε μέρα.
Είτε καταφέρατε να ολοκληρώσετε ένα τεράστιο project επάνω στο οποίο δουλεύατε εδώ και μήνες, είτε απλά διαγράψατε επιτέλους τα άχρηστα emails από το inbox σας, συγχαρείτε τον εαυτό σας. Ο εγκέφαλός μας δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ ενός μεγάλου επιτεύγματος κι ενός μικρού, σύμφωνα με τον συμπεριφορικό ψυχολόγο, Dr. B.J. Fogg (Stanford Persuasive Tech Lab). Φροντίστε, λοιπόν, να γιορτάζετε ακόμα και την πιο μικρή σας νίκη τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν οι άνθρωποι νιώθουν ικανοποίηση με αυτό που κάνουν, είναι πιο παραγωγικοί, πιο δημιουργικοί και εμφανώς πιο χαρούμενοι. Συνεπώς, οτιδήποτε φτιάχνει τη διάθεσή σας συμβάλει αφ’ ενός στο να γίνεστε καλύτεροι στη δουλειά σας και αφ’ ετέρου στο να γίνεται η δουλειά σας καλύτερη για εσάς.

Αφιερώστε 20′ για περπάτημα.
Τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι αμέτρητα, κι ένα από αυτά είναι η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την BrainHQ, οποιαδήποτε άσκηση ωφελεί την καρδιά, ωφελεί και τον εγκέφαλο – για τον ίδιο ακριβώς λόγο: Η αερόβια άσκηση στέλνει αίμα και οξυγόνο πιο γρήγορα στο σώμα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να δημιουργεί νέα κύτταρα. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία, και γενικά οποιαδήποτε άσκηση σας κρατά σταθερά σε κίνηση, δεν ενισχύει μόνο το καρδιαγγειακό σας σύστημα αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Σύμφωνα με την επιστήμη, ακόμα και 20 λεπτά σωματικής άσκησης επιδρούν θετικά στον εγκέφαλο.

Μάθετε μία καινούρια γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο.
Ακόμα και ζογκλερικά αν θέλετε να μάθετε, σημασία έχει να αρχίσετε να μαθαίνετε κάτι εντελώς άγνωστο για εσάς που θα σας αναγκάσει να λειτουργήσετε με εντελώς καινούριο τρόπο και που θα πυροδοτήσει μέρη του εγκεφάλου σας που συνήθως δεν χρησιμοποιείτε. Όσο πιο δύσκολο είναι αυτό που θα αποφασίσετε να κάνετε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος που θα αποκομίσετε.

Επενδύστε στον επαρκή και ποιοτικό ύπνο.
Η σημασία του επαρκούς ύπνου είναι γνωστή: Αποδίδετε καλύτερα στη δουλειά σας και μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή σας. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ώρα που κοιμάστε ή που ξυπνάτε, αρκεί να συμπληρώνετε οκτώ ώρες ύπνου.

Για να θεωρείται ποιοτικός ο ύπνος σας, θα πρέπει να περιλαμβάνει μία περίοδο αδιάκοπου βαθύ ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι το κινητό σας θα πρέπει να είναι είτε απενεργοποιημένο είτε σε λειτουργία πτήσης, καθώς ακόμα και η δόνηση μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας (ακόμα κι αν δεν ξυπνήσετε εντελώς). Επίσης, τοποθετείτε το κινητό σας σε κάποια απόσταση από το κρεβάτι σας (όχι, το κομοδίνο δεν θεωρείται “απόσταση”) επειδή η οθόνη του εκπέμπει μπλε φως, το οποίο αποδεδειγμένα διαταράσσει τις συνήθειες ύπνου. Περιττό να αναφερθεί ότι η χρήση του κινητού ή του τάμπλετ είναι απαγορευτική πριν να κοιμηθείτε αν θέλετε να εξασφαλίσετε ποιοτικό ύπνο.

 

Πηγή: globalist.gr