Μέμφομαι και βολεύομαι

08.11.2013
Μέμφομαι και βολεύομαι

Πρώτα τα τετριμμένα. Σπανίως πέφτουν κυβερνήσεις από προτάσεις δυσπιστίας. Στην ελληνική μεταπολιτευτική δημοκρατία δεν έχει πέσει καμία. Συνήθως συσπειρώνουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Τότε γιατί (πρέπει να) γίνονται; Γιατί οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις επιλέγουν να διευκολύνουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις;

Ας μη θεωρητικολογούμε. Η σημερινή πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ βολεύει τους πάντες (πλην, ίσως, ενός). Πρώτα βολεύει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου έκανε άλλη μια επίδειξη προσαρμογής στην πραγματικότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τίποτα που θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η δήλωση αυτή δεν ακούστηκε καλά στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις από τη δήλωση του Μανώλη Γλέζου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά με πειστικό τρόπο στο ερώτημα πού θα βρει τα λεφτά για να υλοποιήσει όσα υπόσχεται.

Με την πρόταση μομφής ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να παραμερίσει αυτούς τους εσωκομματικούς μπελάδες. Άρα, τον βολεύει.

Ταυτόχρονα επιδιώκει να μεταφέρει το πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αρκετούς μπελάδες με βουλευτές (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) να αρνούνται να αποδεχθούν τον νόμο για τα ακίνητα. Τα καταφέρνει; Μάλλον όχι. Είναι απίθανο να βρεθεί την Κυριακή το βράδυ έστω κι ένας κυβερνητικός βουλευτής που να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η πρόταση βολεύει (και) την κυβέρνηση.

Τα μικρότερα κόμματα (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Πρόβλημα θα έχει μόνο η Δημοκρατική Αριστερά, όπως φάνηκε από την αμήχανη δήλωση που έκανε χτες το βράδυ ο Φώτης Κουβέλης. Δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν θέλει να γίνουν εκλογές. Αλλά δεν θα στηρίξει και την κυβέρνηση.

Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε, με την πρόταση μομφής, να δυσκολέψει τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, μάλλον αστόχησε. Αν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση τον άλλοτε σύντροφό του στον ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, μάλλον τα κατάφερε.

Εν κατακλείδι: Η πρόταση μομφής μπορεί να ταράξει για τρεις μέρες τα επικοινωνιακά νερά, αλλά στο τέλος θα κάνει μια τρύπα στο νερό.

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Πηγή: protagon.gr