Ερευνητές εκτύπωσαν νέα οφθαλμολογικά κύτταρα

20.12.2013
Ερευνητές εκτύπωσαν νέα οφθαλμολογικά κύτταρα

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να τυπώσουν νέα οφθαλμικά κύτταρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της απώλειας όρασης.

Τα τυπωμένα κύτταρα παρέμειναν υγιή και διατήρησαν την ικανότητά τους να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται στο εργαστήριο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με κύτταρα ζώων και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Biofabrication’.

Η ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε ότι το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για τις εξατομικευμένες θεραπείες αναγέννησης, σε ανθρώπους που πάσχουν από βλάβη στον αμφιβληστροειδή.

Πριν αρχίσουν έρευνες σε ανθρώπους χρειάζονται περισσότερες δοκιμές.

Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δείχνουν ότι ένας εκτυπωτής inkjet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση 2 ειδών κυττάρων από τον αμφιβληστροειδή ενήλικων ποντικών. Πρόκειται για κύτταρα που μεταφέρουν πληροφορίες από το ένα μάτι σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και παρέχουν στήριξη και προστασία στους νευρώνες.

Οι ερευνητές, Καθηγητής Keith Martin και Dr Barbara Lorber, δήλωσαν ότι η απώλεια νευρικών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή είναι στοιχείο πολλών νόσων απώλειας όρασης. 

Στον αμφιβληστροειδή υπάρχει μεγάλη και λεπτομερής οργάνωση και η ακριβής τοποθέτηση των κυττάρων για τη μεταξύ τους σχέση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία της όρασης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά πως κύτταρα που προέρχονται από το ώριμο κεντρικό νευρικό σύστημα, το μάτι, μπορούν να τυπωθούν σε εκτυπωτή. Αν και τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, σκοπός είναι να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία για χρήση, μελλοντικά, στην αποκατάσταση του αμφιβληστροειδούς.

Επιστήμονες έχουν ήδη κατορθώσει να αναστρέψουν την τυφλότητα σε ποντικούς με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.
Παράλληλα υπάρχουν υποσχόμενες έρευνες σε μεταμοσχεύσεις ηλεκτρονικού αμφιβληστροειδούς σε ασθενείς.

Πηγή: iatronet.gr