Ιντερνετικά τρολ και πως τα αντιμετωπίζουμε

20.03.2016
Ιντερνετικά τρολ και πως τα αντιμετωπίζουμε

Έχω αποκτήσει μια κάποια εμπειρία ως τρολ, αρκετή για να καταλάβω τι συμβαίνει στα social media.

Είμαι σίγουρος πως δεν είναι λίγες οι φορές που σας κάνει εντύπωση η βλακεία κάποιων που σχολιάζουν σε σελίδες ΜΜΕ, ελληνικών και ξένων.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε αν αυτοί οι άνθρωποι που είτε αναπαράγουν εξωπραγματικές θεωρίες συνωμοσίας είτε απειλούν με κρεμάλες και σφαίρες ζουν πράγματι ανάμεσά μας, είναι γείτονες μας ή συνάδελφοι.

Αρκεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο λογισμικό που βρίσκει ομοιότητες ανάμεσα σε διάφορα προφίλ ή αν έχετε το χρόνο να κοιτάξετε έναν έναν τους σχολιαστές αυτούς.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες κατά την γνώμη μου:

Α. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες- διαχειριστές website δημιουργούν και διαχειρίζονται αυτά τα ψεύτικα προφίλ με σκοπό να προκαλέσουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη σελίδα για να κερδίσουν μερικά λεπτά του ευρώ από τα google ads. Συνήθως σχολιάζουν με αρνητικό τρόπο ώστε να προκαλέσουν την αντίδραση του κοινού και να κερδίσουν επισκεψιμότητα από την επιστροφή στο website για απαντήσεις.

B. Άγνωστης ταυτότητας τρολ με κοινό δίκτυο φίλων σχολιάζουν πάντα αρνητικά και με τον ίδιο τρόπο όλα τα ποστ. Ο σκοπός τους είναι να περάσουν το μήνυμα στον αναγνώστη πως οι κάφροι αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας και κατά συνέπεια πως είναι λογικό να μιλάς έτσι. Η κίνηση τους αυτή μπορεί να μην επηρεάζει τον μέσο αναγνώστη αλλά επηρεάζει κάποιον που βρίσκεται κοντά στο να γίνει κάφρος αλλά φοβάται πως είναι ο μόνος. Η "μαζικότητα" και ο "όχλος" του δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως είναι λογικό να συμπεριφέρεται έτσι.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε από πού και από ποιόν γίνεται η διαχείριση των προφίλ της δεύτερης περίπτωσης. Δε μου αρέσει η εύκολη λύση πως είναι ο εχθρός που εμείς έχουμε στο δικό μας μυαλό (πχ η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία κλπ) εξάλλου είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Μπορούμε όμως απλά ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΜΕ τέτοιες δημοσιεύσεις περιθωριοποιώντας τούς αντί να "δουλεύουμε" άθελά μας για αυτούς.

Να έχετε υπόψη σας πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, υπάρχουν άνθρωποι που αυτό είναι το επάγγελμά τους, χωρίς φυσικά να αποκλείω και τις περιπτώσεις της πραγματικής βλακείας. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι η ίδια.

 

Johannes O'Mayor