Ινδία - Ο μακρύς, σκοτεινος και επικίνδυνος δρόμος για την ...τουαλέτα

28.06.2014
Ινδία - Ο μακρύς, σκοτεινος και επικίνδυνος δρόμος για την ...τουαλέτα

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πηγαίνοντας στην τουαλέτα στην αγροτική Ινδία, πήρε σάρκα και οστά τον περασμένο μήνα, όταν δύο κορίτσια έπεσαν θύμα ομαδικού βιασμού και απαγχονίστηκαν σε ένα δέντρο. Όμως η αφόδευση έξω, είναι κάτι εντέλως φυσιολογικό για τους περισσότερους ινδούς.

Λιγότερο από 50 μίλια έξω από την πρωτεύουσα της Ινδίας το Δελχί, σε ένα χωριό που ονομάζεται Kurmaali, οι γυναίκες δύο φορές την ημέρα - την αυγή και το σούρουπο - βγαίνουν έξω στα χωράφια.

 75876404 women fields624 

Τα χωράφια είναι η μοναδική τουαλέτα που οι περισσότεροι από αυτούς έχουν γνωρίσει ποτέ. Μόνο 30 από τα 300 σπίτια του χωριού έχει τη δική του, και κανένα δεν έχει αποχέτευση.

Περπατούν μαζί, σε ομάδες, για λόγους ασφαλείας. Όλο αυτό διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

india-toualeta

Η Kailash, 38 χρ., ξυπνά τις τρεις κόρες της στις 04:00 κάθε πρωί. Παίρνουν ένα μπουκάλι νερό, και ξεκινούν.

"Πάντα πάμε σε ομάδες. Ποτέ δεν αφήνω τα κορίτσια μου να πάνε μόνα τους," λέει η Kailash.

Η μικρότερη κόρη της, η  Sonu 18 χρ., προσθέτει: «Πάμε κατ 'ευθείαν στην τουαλέτα και πίσω, ποτέ δεν αλλάζουμε δρόμο, ποτέ μόνες μας και αν δούμε αγόρι,  φωνάζουμε...

Πρέπει όλο αυτό να το οργανώνουμε σωστά. Όταν δεν υπάρχουν καλλιέργειες τα χωράφια είναι κυριολεκτικά μια ανοιχτή τουαλέτα.

Κατά τη διάρκεια της σποράς και της συγκομιδής όμως τα χωράφια δεν μπορούν να "χρησιμοποιηθούν". Πρέπει κανείς να περπατήσει άλλα 15 λεπτά, σε μια χέρσα περιοχή. Αυτό διαρκεί συνήθως από 45 λεπτά έως μία ώρα, ή και περισσότερο.

Το σκοτάδι δίνει κάλυψη στις γυναίκες και στις προσωπικές τους ανάγκες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για αυτές, αλλά κατά κάποιο τρόπο τις καθιστά και πιο ευάλωτες. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο άγραφος κανόνας είναι ότι οι άντρες πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνο την αυγή, αλλά τα αγόρια σπάνε τον κανόνα προκειμένου να παρενοχλήσουν τα μέλη του αντίθετου φύλου. Οι γυναίκες διηγούνται πολλές τέτοιες ιστορίες αλλά ποτέ δεν θα παραδεχτούν ότι έχει συμβεί σε αυτές, μόνο σε άλλες.

 toualeta-india

Οι συμβουλές της Sonu εάν εμφανιστεί ένα αγόρι; "Πάντα να είστε επιθετικές."

Η μεγαλύτερη αδελφή της, η Seema, λέει ότι δεν θα ντραπεί να δώσει χαστούκι αν τολμήσει κάποιος να αγγίξει τις αδελφές της.

Οι άνδρες μπορούν να πάνε οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή -  μόνο οι γυναίκες χρειάζονται προστασία και κάλυψη "

Η παρέα λέει μια ιστορία για μια γυναίκα από το χωριό που πήγε στα χωράφια και ξαφνικά βρέθηκε να φωτίζεται από τα φώτα ενός διερχόμενου φορτηγού. Το φορτηγό σταμάτησε και ο οδηγός βγήκε έξω. Η γυναίκα αναγκάστηκε να τρέξει για να σωθεί.

Η μητέρα ενός από τα κορίτσια που βρέθηκαν κρεμασμένα στο Uttar Pradesh μου εκμυστηρεύτηκε ότι συνοδεύε πάντοτε την κόρη της, αλλά εκείνη τη φορά τις είχε αφήσει να πάνε μόνες τους - μια απόφαση είπε, που για πάντα θα μετανιώνει...

Δεν υπάρχει χαρτί τουαλέτας στο χωριό, μόνο νερό, αν και μετά την επιστροφή του από τα χωράφια, οι γυναίκες κάνουν ένα κανονικό πλύσιμο με σαπούνι.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια μακρά αναμονή μέχρι το επόμενο ταξίδι στην υπαίθρια τουαλέτα όταν πέφτει το σκοτάδι το βράδυ, περίπου 14 ή 15 ώρες αργότερα.

india-ginaikes

Την περασμένη χρονιά η Sonu αρρώστησε με ανακατωσούρα στο στομάχι. Χρειαζόταν τουαλέτα επειγόντως, έτσι, γέμισα ένα μπουκάλι νερό και την πήρα στα χωράφια κατά τη διάρκεια της ημέρας, λέει η Kailash. Έμεινα μαζί της για τρεις ώρες. Απλώσα ένα σεντόνι κάτω από ένα δέντρο για να μπορεί να ξεκουράζεται μέχρι να νιώσει καλύτερα και να μην χρειάζεται πια τουαλέτα.

Οι γυναίκες της Kurmaali παραδέχονται ότι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τα παιδιά ή οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν ένα είδος κατσαρόλας - τουαλέτας μέσα στο σπίτι. Είναι όμως δύσκολο να το απολυμαίνουν, έτσι μετά από λίγες μέρες αρχίζει να μυρίζει και πρέπει να πεταχτεί. Λένε πόσο αηδιαστικό βρίσκουν αυτό το θέμα.

Η Σίμα, η μεγαλύτερη κόρη της Kailash, πέρασε μερικά χρόνια σε ένα οικοτροφείο, το οποίο είχε κλειστή ιδιωτική τουαλέτα. Γρήγορα συνήθησε σε αυτό, αλλά παρ' όλα αυτά, θεωρεί αυτό το είδος της τουαλέτας σαν ανάγκη που γεννήθηκε από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

«Το σχολείο και ο ξενώνας μας ήταν σε μεγάλα κτίρια, δεν υπήρχαν χωράφια γύρω, έτσι έπρεπε να φτιάξουν τουαλέτες», λέει.

Στο μόνο σχολείο στο Kurmaali, περίπου 300 μαθητών, βρήκα δύο τουαλέτες, αλλά όχι ακρίβως σε χρήση. Η μία δεν είχε πόρτα και η άλλη ήταν γεμάτη τούβλα και σκουπίδια.

Όταν ρώτησα γιατί έναν από τους διευθυντές του σχολείου, με ρώτησε γιατί κάποιος να θέλει τουαλέτα. Το σχολείο είναι ακριβώς δίπλα στα χωράφια, τόνισε. Αυτό εξαγρίωσε τις γυναίκες που με συνοδεύαν. Τα αγόρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χωράφια στο φως της ημέρας, τα κορίτσια, όχι.

  75876408 toilet santraj 624

Οι περισσότεροι από τους άνδρες του χωριού εργάζονται ως εργάτες ή οδηγοί. Λίγοι δουλεύουν στα χωράφια. Ένας από τους λίγους που διαθέτει ιδιωτική τουαλέτα είναι ο Santraj, ένας κτίστης, που ζει στη διπλανή πόρτα της Kailash.

Έχτισε μια τουαλέτα πριν από οκτώ χρόνια, με κόστος 10.000 ρουπίες (£ 100), το διπλάσιο από το μέσο όρο ενός μηνιαίου μισθού στο χωριού. Η τουαλέτα βρίσκεται στην κορυφή μιας βαθιάς τάφρου και υπάρχει παροχέτευση με τέτοιο τρόπο, λέει, που δεν υπάρχει δυσοσμία. Οι λάκκοι θα πρέπει να αδειάσουν κάποια μέρα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε 10 χρόνια.

Αλλά γιατί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων δεν έχει τουλέτα; Ο Santraj λέει ότι αυτός έχει μόνο τέσσερα παιδιά, ενώ οι περισσότερες οικογένειες έχουν τουλάχιστον μισή ντουζίνα. Στο Kurmaali οι οικογένειες έχουν πολύ περιορισμένο εισόδημα. Επίσης, η έλλειψη της τουαλέτας δεν ενοχλεί συνήθως τους άνδρες. «Οι άνδρες μπορούν να πάνε οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή," λέει. «Είναι μόνο οι γυναίκες που χρειάζονται προστασία και κάλυψη." Ακόμη και στις πόλεις, είναι συνηθισμένο να βλέπεις άνδρες να ουρούν δημοσίως σε τοίχους.

 64569368 wall urine afp464

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με μοτοσικλέτες και περιστασιακά βλέπεις ένα αυτοκίνητο, είδος πολυτελείας, κυρίως αποκτώνται ως μέρος της προίκας.

Η προίκα της Kailash δεν περιελάμβανε μοτοσικλέτα, αλλά ο σύζυγός της έχει αγοράσει μια τηλεόραση και ένα δορυφορικό πιάτο - ακόμη και αν ηλεκτρικό υπάρχει για τέσσερις ώρες κάθε μέρα το πολύ.

 75876409 man bike village girls624

Θα μπορούσε ίσως να φτιάξει μια τουαλέτα, με τη βοήθεια κρατικής επιχορήγησης που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Αλλά ενώ ο σύζυγός της Kailash μεταχειρίζεται τη γυναίκα του καλά, δεν πίνει αλκοόλ, δεν κάνει καταχρήσεις, μια τουαλέτα δεν είναι η προτεραιότητά του.

«Οι τουαλέτες δεν είναι τόσο σημαντικές για τους άνδρες," λέει η Kailash.

"Και δεν μπορώ να φωνάξω και να τσακωθώ γι 'αυτό, οι γυναίκες εδώ, δεν το κάνουμε αυτό."

 75876410 image-1

By Divya Arya - BBC News, Delhi

Πηγή: bbc.com