Η προεδρική σκηνή με τα μυστικά

17.11.2013
Η προεδρική σκηνή με τα μυστικά
Ευρύχωρο, «υψηλής τεχνολογίας», εύκολα συναρμολογούμενο, από αδιαφανές ύφασμα: το αντίσκηνο του Προέδρου Ομπάμα είναι το «πέπλο ασφαλείας» του από τα κατασκοπευτικά συστήματα «φίλων» και εχθρών στα ταξίδια του στο εξωτερικό.
Δεν στήνεται στην ύπαιθρο, αλλά σε ένα δωμάτιο κοντά στη σουίτα  του ξενοδοχείου που τον φιλοξενεί -γράφουν οι New York Times- και εκεί καταφεύγει, όταν πρέπει να διαβάσει απόρρητα έγγραφα ή να έχει μια «ευαίσθητη συνομιλία» για να προστατευθεί από κρυφές κάμερες και συσκευές παρακολούθησης.
 
Οι υπηρεσίες ασφαλείας απαιτούν από τα αφεντικά τους -όχι μόνο τον Πρόεδρο, αλλά και τα μέλη του Κονγκρέσου, διπλωμάτες και ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου και των Ενόπλων Δυνάμεων- να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα όταν βρίσκονται εκτός των συνόρων, αφού είναι κοινό μυστικό ότι οι οικοδεσπότες τους δεν θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να τους κατασκοπεύσουν.
 
Παρότι οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες λόγω της γνωστής υπόθεσης της NSA και των παρακολουθήσεων των πάντων ανά τον πλανήτη, οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν -επικαλούμενοι αποδεικτικά στοιχεία- ότι δέχονται την ίδια μεταχείρηση όταν βρίσκονται σε ξένες χώρες, ακόμα και από τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
«Όπου κι αν βρισκόμαστε, είμαστε στόχος», δήλωσε ο Τζέιμς Γούλσεϊ, διευθυντής υπηρεσιών πληροφοριών επί προεδρίας Κλίντον. «Όπου κι αν πάμε -σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και στις περισσότερες αραβικές χώρες- προσπαθούν να μας κατασκοπεύσουν, γι’ αυτό πρέπει να προβλέψουμε και να πάρουμε όσα περισσότερα μέτρα μπορούμε».
 
Σε ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική το 2011, για παράδειγμα, μια επίσημη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα να συνομιλεί στο τηλέφωνο μέσα σε ένα «αντίσκηνο ασφαλείας» στη σουίτα του ξενοδοχείου του στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην άλλη γραμμή ήταν η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και το απόρρητο θέμα ήταν η επιχείρηση κατά του Καντάφι στη Λιβύη που είχε ξεκινήσει μια ημέρα πριν.
 
Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών, της CIA και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δεν ήταν πρόθυμοι να μαρτυρήσουν λεπτομέρειες για τα μέτρα προστασίας που παίρνουν στο εξωτερικό, αλλά πρώην και νυν αξιωματούχοι, ανωνύμως, περιέγραψαν στην εφημερίδα New York Times ορισμένα από αυτά. Για παράδειγμα, οι οδηγίες για όσους βρίσκονται σε επίσημα ταξίδια είναι να υποθέτουν ότι κάθε ψίθυρος, κάθε κουβέντα τους, κάθε κίνηση τους είναι υπό παρακολούθηση γι’ αυτό και πρέπει, μετά από τις επισκέψεις τους σε κυβερνητικές υπηρεσίες να ελέγχουν τα κινητά τους τηλέφωνα για «κοριούς», να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ιδιωτικές συνομιλίες τους και να αποφεύγουν να παίρνουν μαζί τις ταμπλέτες τους, αφού είναι ιδάιτερα ευάλωτες στους «εισβολείς».
 
Όσο για τον Πρόεδρο, εκτός από το αντίσκηνο, έχει και τη λιμουζίνα που τον ακολουθεί σε κάθε ταξίδι του και είναι ειδικά εξοπλισμένη για να κρατάει μακριά τα αδιάκριτα «αυτιά», ενώ διαθέτει φυσικά και ένα ειδικά κωδικοποιημένο κινητό BlackBerry.