Η κομμένη μπεσαμέλ του Γέροντα Παστίτσιου

22.01.2014
Η κομμένη μπεσαμέλ του Γέροντα Παστίτσιου

Στη Νέα Υόρκη Μπορεί να ορκίστηκε επισήμως ο πρώτος πασταφαριανός δημοτικός σύμβουλος, προ ημερών, φορώντας μάλιστα ένα σουρωτήρι στο κεφάλι, στην Ελλάδα όμως, η δημιουργική χρήση των ζυμαρικών – ας πούμε το παστίτσιο- μπορεί να καταδικάσει κάποιον σε δέκα μήνες φυλάκισης με αναστολή. Σίγουρα δεν το είχε υπολογίσει αυτό, ο Φίλλιπος Λοΐζος, όταν είχε την ατυχή έμπνευση να τα βάλει με την παραθρησκευτική υποκουλτούρα που εμπορεύεται τις ιστορίες του γέροντα Παϊσίου.

Η ιστορία είναι βεβαίως γνωστή, αλλά αξίζει να την ξαναδεί κανείς με όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.

Ο Λοϊζος, έφτιαξε στο facebook την διαδικτυακή περσόνα του "γέροντα Παστίτσιου", προκειμένου να σατιρίσει -όχι το θρησκευτικό αίσθημα, ή τον ίδιο τον γέροντα Παϊσιο- αλλά το γεγονός ότι ακροδεξιοί κύκλοι χρησιμοποίησαν τη μορφή του προκειμένου να πουλάνε βιβλία, εθνικισμό και ξενοφοβία.

Ας κάνουμε μια διευκρίνιση για τον Παϊσιο, που έγινε γνωστός στις μάζες δια της γαστρονομικής του μεταφοράς: Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν άγιος με την ικανότητα να θεραπεύει ανίατους κι άλλοι ότι ήταν ένας τρελός που έλεγε ότι του κατέβει και κάποιοι τα παίρναν τοις μετρητοίς. Η επίσημη εκκλησσία, δεν πιστεύει τίποτα, αφού δεν τον έχει ανακηρύξει, άγιο.

Ο ίδιος σε κάθε περίπτωση δεν έκανε τίποτα παραπάνω από αυτό που τον καλούσε η κλίση του να κάνει, ήτοι σημαίνει, έζησε στο Άγιο Όρος, όπως κάποιοι άνθρωποι κάνουν εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια περίπου. Εκανε πολύ καλά, δηλαδή και ουδόλως τον απασχόλησε τι θα έκανε ο Λοϊζος, ή πώς θα έγραφε η δίχως ανταπόκριση διαμάχη τους σε εμάς εν προκειμένω. Αυτό που δεν έγινε καλά, είναι πολλά γύρω από το πρόσωπο του, μετά θάνατον.

Για παράδειγμα η ανθηρή παραθρησκευτική φιλολογία που καυτηριάζει με τη σάτιρα του ο Παστίτσιος: Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν μετρώνται τα βιβλία με βίους σύγχρονων αγίων στον κατάλογο των ευπώλητων, είναι γιατί εγγράφονται στα χαμηλής κουλτούρας αναγνώσματα, τα οποία οι εκδότες δεν θεωρούν ότι προσφέρουν καλό μάρκετινγκ.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που διαβάζει και λέει ιστορίες σύγχρονων αγίων, ο σούπερ σταρ των οποίων είναι -καλά το μάντεψες- ο γέροντας Παΐσιος.

Οι κάθε λογής εκδότες του, όμως, φρόντισαν να τονίσουν ιστορίες για αυτόν που σκιαγραφούν μια ξενοφοβική, φιλοπόλεμη φιγούρα, η οποία δεν έχει μεγάλη σχέση με την αγάπη και την ανεκτικότητα. Υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες για τον Παίσιο, αλλά δεν έγιναν ποτέ της μόδας, αφού οι κύκλοι που τις διακινούσαν, είχαν μάλλον άλλη στόχευση.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν αποφάσισε να διεκδικήσει μερίδιο από τα ωφέλη, ένας άλλος παππάς, ο οποίος τώρα είναι στη φυλακή, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής. Ο Παππάς, ανησυχούσε για το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ εκκλησίας και αριστεράς και αποφάσισε να διεκδικήσει αυτό που ιστορικά ανήκε στη δεξιά, δηλαδή το δεύτερο συνθετικό του ιδεολογικού τρίπτυχου "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια".

Κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για το αν είναι ανεκτή μια τέτοια αισχρή βλασφημία και μας θύμισε ότι υπάρχει και σχετικός νόμος και αν πετάξεις καμιά χριστοπαναγία στο δρόμο κινδυνεύεις να συλληφθείς και να ψάχνεσαι.

Ο «Γέρων Παστίτσιος» δεν ήταν παρά η σπίθα που έβαλε φωτιά στον κοσμικό μανδύα της σύγχρονης Ελληνικής δημοκρατίας και αποκάλυψε ότι όχι μόνο υπάρχει φονταμενταλισμός αλλά είναι και πολλοί αυτοί που ζηλεύουν τους αγιατολάχ.

Η αστυνομία σήκωσε γη και ουρανό [έστειλε ένα μειλ στο facebook δηλαδή, το οποίο αγαπά τον φιλελευθερισμό και γι'αυτό παρέδωσε αμαχητί τα στοιχεία του νεαρού] και έφερε τον 27χρονο από τα Ψαχνά Ευβοίας ενώπιον της δικαιοσύνης του θεού και του έθνους, ή μάλλον του εθνοφυλετισμού και του αντισημιτισμού. Βλέπετε, ο ίδιος θεσμός που έριξε δέκα μήνες στον Λοϊζο για βλασφημία, είχε χαρακτηρίσει με απόφαση του Αρείου Πάγου, επιστημονικό πόνημα, το αντισημιτικό, κήρυγμα μίσους του «πατριάρχη» των Ελλήνων φασιστών, Πλεύρη, με τίτλο: «Εβραίοι: Ολη η αλήθεια!».!

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο διάλογος στα social media ξέσπασε και η Νέα Δημοκρατία έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε από τον Τσίπρα να τοποθετηθεί αν πιστεύει στο θεό ή όχι, συνδέοντας δυο τρία άσχετα μεταξύ τους πράγματα και προκαλώντας μας άφθονο γέλιο, για να ξέρουν και οι θεοσεβούμενοι ψηφοφόροι τι να ψηφίσουν.

Είναι πολλά τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτήν την φαινομενικά αστεία υπόθεση:

Η Χρυσή Αυγή που συγκρατεί δημοσκοπικά τα ποσοστά της, παρά το γεγονός οτι μισή ηγεσία της είναι στη φυλακή, δεν συνιστά απλώς μια ψήφο διαμαρτυρίας. Όλα τα στοιχεία που συγκροτούν τη φασιστική ιδεολογία, όπως ο ρατσισμός, ο φονταμενταλισμός, ο αντισημιτισμός, η καθαρότητα της φυλής, ο σεξισμός, είναι βαθιά ριζωμένα στην Ελληνική κοινωνία και τους θεσμούς της.

Η διαδικασία ξεκίνησε τη δεκαετία του 90 με την είσοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης και την κυριαρχία ενός lifestyle που πούλαγε μαγκιά, του σεξισμό και πλουτισμό με οποιονδήποτε τρόπο. Ηταν ο Χριστόδουλος με το μισαλόδοξο κήρυγμα του ενάντια στις γειτονικές χώρες, το πρώτο κύμα Αλβανών μεταναστών και την κινητοποίηση για τις ταυτότητες. Σε αυτό το κλίμα γεννήθηκε η Χρυσή Αυγή και εμπεδώθηκαν στοιχεία της φασιστικής ιδεολογίας σαν νόμιμα και κυρίαρχα στη δημόσια συζήτηση. Την ώρα που ο νεοφιλελευθερισμός υπόσχονταν άνοιγμα των συνόρων δια της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα κλεινόταν στον εαυτό της.

Ο φασισμός εξετράφη μέσα σε λανθάνουσες έννοιες, όπως η πολιτιστική ιδιοπροσωπία, η θρησκευτική ομοιογένεια, η ταύτιση της εθνικής ταυτότητας με την ορθοδοξία και μια σειρά από στερεότυπα, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν την κατάλληλη στιγμή, οι καπηλευτές τους.

Ματθαίος Τσιμιτάκης

Πηγή:  vice.com