Η καλλιτέχνις που κοιμάται στον ώμο αγνώστων στο μετρό

25.11.2013
Η καλλιτέχνις που κοιμάται στον ώμο αγνώστων στο μετρό
Ένα πείραμα για την ευαισθησία των συνανθρώπων μας. Φανταστείτε να είστε στο μετρό, απορροφημένοι στις σκέψεις ή τη μουσική από τα ακουστικά σας και ξαφνικά ένα άγνωστο κεφάλι να γέρνει στον ώμο σας. Δίπλα σας μια άγνωστη να αποκοιμιέται εισβάλλοντας στον προσωπικό σας χώρο. Τι θα κάνατε τότε; Θα γελούσατε, θα αφήνατε αυτό το άτομο που δεν έχετε ξαναδεί στη ζωή σας να κοιμηθεί πάνω σας ή θα αλλάζατε θέση;
Η καλλιτέχνις Τζόρτζ Φεράντι από το Μπρούκλιν, σε μια προσπάθεια της να εξετάσει τα όρια προσωπικού και κοινού χώρου στο μετρό, συγκεκριμένα αυτό της Νέας Υόρκης, και να μελετήσει τη συμπεριφορά των συνανθρώπων της, πραγματοποίησε μια performance, την οποία και κατέγραψε στη σειρά εικόνων «It felt like I knew you». Η Φεράντι επιβιβαζόταν σε διαφορετικούς συρμούς μετρό, έβρισκε μια κενή θέση και σιγά σιγά αποκοιμιόταν στον ώμο του διπλανού της, απέναντι η «συνεργός» της Αγκέλα αποθανάτιζε τις αντιδράσεις του ανυποψίαστου «θύματος» με το κινητό της.
 
Απώτερος στόχος της καλλιτέχνιδος ήταν, όπως η ίδια εξηγεί να καταπολεμήσει τη μοναξιά και την αποξένωση που οι ίδιοι επιλέγουμε, να αναγκάσει τους συνεπιβάτες της να αλληλεπιδράσουν μαζί της, είτε αυτή η αλληλεπίδραση ήταν θετική είτε όχι. Με βάση τις εμπειρίες της σε αυτό το πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2012, δηλώνει πως η πλειοψηφία των επαφών της ήταν στοργική και σπάνια εχθρική.
 
1
 
66
 
212
 
37
 
74
 
57
 
 
Πηγή: luben.tv