Η Ντροπή

21.12.2015
Η Ντροπή

Ντροπή είναι ο ψεύτης και ο νταής. Είναι το μέρος της κακοποίησης που ξεμένει στο μυαλό ενός επιζήσαντα και μετατρέπει το "κάτι κακό μου συνέβει"  στο "είμαι κακός."

Μετατρέπει το "ήμουν ευάλωτος και με χρησιμοποίησαν" στο "ήμουν αδύναμος και δειλός.

Η ντροπή ψεύδεται στους επιζήσαντες - ότι δεν αξίζουν σεβασμό, αγάπη ή ευτυχία. Η ντροπή στέκεται εμπόδιο στη γιατρειά και ακολουθείται από λέξεις αποθάρρυνσης και αποδοκιμασίας.

Ο επιζήσας που ψάχνει να καταλάβει, γιατί και πώς κακοποιήθηκε, συχνά ακούει την ντροπή να λέει - "το άξιζες, δεν είσαι ίσος με τους άλλους, φτιάχτηκες για να χρησιμοποιείσαι."

Και συχνά οι επιζήσαντες αφήνουν και διαιωνίζεται η κακοποίηση, επειδή δεν μπορούν να ακούσουν πέρα από τη βρυχόμενη φωνή της ντροπής.

Υπάρχει τεράστιο θάρρος στη φράση - "ναι, αξίζω, πάντα άξιζα." Και η αντίδραση της ντροπής θα είναι νευρική, επειδή χάνει έδαφος, υπενθυμίζοντας στον επιζήσαντα κάθε στιγμή που δεν κατάφερε να πλησιάσει ένα ανέφικτο πρότυπο κουράγιου και δύναμης.

Αυτοί που επιβιώνουν, ακόμη κι αν μπορούν να δουν την αξία των άλλων, παρά τις ατέλειές τους, θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να φτάσουν σε ένα επίπεδο τελειότητας που είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Όταν νικήσουν την ντροπή αγκαλιάζοντας τα λάθη τους και τις αποτυχίες τους με αγάπη και αποδοχή...

Όταν ο επιζήσας μπορέσει να πει, "δεν είμαι τέλειος, αλλά αξίζω αγάπη και σεβασμό - από τον εαυτό μου και από τον κόσμο", τότε η ντροπή θα μπορεί να πάει μόνο σε ένα μέρος - πίσω στον βασανιστή.

body safety

Πηγή: Fb - The Mama Bear Effect*

Διαβάστε περισσότερα: mamaword.com

* Το Mama Bear Effect αποτελείται από ανθρώπους που νοιάζονται, ενώνονται και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία των παιδιών. Για να καταφέρουμε να εμποδίσουμε την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας και να αναγνωρίσουμε τη δύναμη που έχουμε, να αφιερώσουμε χρόνο στην ενημέρωσή μας, και να είμαστε δυναμικά και ακλόνητα ενάντια στους κακοποιούς.

Δεν χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά, ούτε όπλα μαζικής καταστροφής, χρειάζονται άνθρωποι με μεγάλες καρδιές και ανοιχτά μάτια που θα υποστηρίξουν αυτά τα παιδιά την ώρα που θα το χρειαστούν περισσότερο. Κάθε ένας μας, από μόνος του, μπορεί να κάνει την διαφορά στη ζωή ενός παιδιού, ενώ όλοι μας, ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην κοινωνίας μας.

Μετάφραση - Επιμέλεια: Γεωργία Γεωργιάδου

CoverPhoto: @Sarolta Bán