Η νέα γενιά ελλήνων ξέρει από… SUCCESS STORY

17.11.2013
Η νέα γενιά ελλήνων ξέρει από… SUCCESS STORY
Πέντε start-up εταιρίες που «ανακάλυψαν» το μυστικό της επιτυχίας!
Η κρίση φαίνεται πως δεν αποτελεί δικαιολογία που έχει όραμα, φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Επιλέξαμε 5 ιδέες-εταιρίες που κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα είτε να αναγνωριστούν διεθνώς, είτε βρίσκονται στα… πρόθυρα της αναγνώρισης.
 
Αυτή είναι η ιστορία τους…
 
BugSense
bugsense
 
 
«Η BugSense διαθέτει μία ισχυρή ομάδα ανάπτυξης της mobile εφαρμογής και είμαστε ενθουσιασμένοι από την ένταξη της εταιρείας στο προϊοντικό μας πορτφόλιο». Η δήλωση ανήκει στον Godfrey Sullivan, πρόεδρο και διευθύνοντα  σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Splank Inc. Τρία χρόνια μετά το ξεκίνημά της στο χώρο της τεχνολογίας, οι ιδρυτές της εταιρείας Bugsense, Γιάννης Βλαχογιάννης και Παναγιώτης Παπαδόπουλος βιώνουν το «αμερικανικό όνειρο».
 
Με πελάτες από 60 χώρες και μερικές εταιρείες θρύλους όπως οι Samsung, VMWare, Skype, Instagram, Shazam και SoundCloud η Bugsense ανεβαίνει επίπεδο παγκοσμίως.
 
Ποια ήταν η πρωτοπόρα ιδέα που είχαν και υλοποίησαν οι δύο ιδρυτές της; Την περιγράφει ο ίδιος στη δημοσιογράφο Μίκα Κοντορούση, του News247.
 
«Η εταιρία μας σχεδίασε το εργαλείο που διευκολύνει προγραμματιστές να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τεχνικά σφάλματα σε εφαρμογές. Μια βιβλιοθήκη δηλαδή με έτοιμους μηχανισμούς για να βοηθήσουν τους δημιουργούς μιας εφαρμογής να ενημερώνονται άμεσα για τυχόν δυσλειτουργίες.
 
Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείς μια εφαρμογή στο iPhone ή σε οποιοδήποτε άλλο κινητό, καμιά φορά σταματάει να λειτουργεί και κλείνει (κρασάρει στην καθομιλουμένη).
 
Ο προγραμματιστής που την έφτιαξε δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη, έτσι ώστε να μπορέσει να επιδιορθώσει άμεσα το πρόβλημα. Με το εργαλείο που έχουμε δημιουργήσει εμείς, τού λέμε τι ακριβώς έγινε, συλλέγοντας στοιχεία από όλον τον κόσμο».
 
Μάλιστα, το blog του Google app engine αναφέρει την εταιρεία ως παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής.
 
Αξίζει να σημειώσουμε πως η BugSense χρηματοδοτήθηκε με 100.000 δολάρια  στο ξεκίνημά της από τo Silicon Valley Greek Seed Fund, εταιρεία ομογενών επενδυτών που υποστηρίζουν ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα.
 
Taxibeat
 
taxibeat
 
Βράδυ στην Αθήνα, ψάχνοντας ταξί, ο Νίκος Δρανδάκης μπήκε στο χάρτη του κινητού του για να τον κατευθύνει σε κάποιον κεντρικό δρόμο. Τότε σκέφτηκε πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα, εάν μπορούσε να εντοπίσει και να καλέσει το κοντινότερο διαθέσιμο ταξί. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Taxibeat.
 
Αρωγοί στην προσπάθεια του web delevoper ήταν ο Νίκος Δαμιλάκης και ο Κωστής Σακκάς. Τον Μάη του 2011, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, η εφαρμογή βρήκε το δρόμο της για το Appstore, με τη βοήθεια του επενδυτικού ταμείου Openfund.
 
Πλέον, κατεβάζοντας την εφαρμογή, απέχεις μόλις… τρία πατήματα πλήκτρων για να επιλέξεις και να καλέσεις το ταξί της αρεσκείας σου. Και γράφουμε αρεσκείας γιατί στο «προφίλ» του κάθε ταξί μπορείς να δεις την αξιολόγηση που του έχουν κάνει με «αστεράκια» άλλοι χρήστες, τη μάρκα του οχήματος, αλλά και άλλες ανέσεις όπως αν διαθέτει wi fi ή θέση φορτιστή για το κινητό σου.
 
Οι πόλεις που το Taxibeat «εισέρχεται» είναι το Ρίο Ντε Τζανέιρο (με πολλή… κίνηση λόγω Μουντιάλ 2014), το Παρίσι, το Μιλάνο και το Βουκουρέστι.
 
tradeNOW
 
tradenow
 
Αν και μετράει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής, έχει ήδη διακριθεί σε δύο διεθνής διαγωνισμούς («Webit Congress» και «Mind the Bridge»). Το tradeNOW είναι μια μεγάλη online αγορά ανταλλαγών, μια αυτοματοποιημένη πλατφόρμα ανταλλαγής προϊόντων και ακινήτων. Και όλα αυτά, με τέσσερις απλές κινήσεις: ανάρτηση, αντιστοίχιση, ανταλλαγή, αξιολόγηση.
 
Εκτός από την ανταλλαγή, η πλατφόρμα προσφέρει δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αντιστοίχισης ειδών, εσωτερικής επικοινωνίας, δημιουργίας δικτύων ανταλλαγών, δυνατότητα τριγωνικής συναλλαγής αλλά και δημιουργίας πολλαπλών λογαριασμών (sub-accounts).
 
Στην εταιρία συμμετέχουν 4 άνθρωποι - οι Γιώργος Καραμανόγλου, Γιάννης Δεληγιάννης, Μιχάλης Πιτσικαλής και Μαριανθή Σταυρίδου.
 
Cookisto
 
cook
  
Η μητέρα σου έχει μαγειρέψει, ως συνήθως, για έναν… λόχο και είστε μια τετραμελής οικογένεια. Τι κάνεις αυτό που περισσεύει; Πολύ απλά, όποιος έχει όρεξη για σπιτικό φαγητό απλά το… παραγγέλνει. Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά μπαίνοντας στο www.cookisto.com. H διαδικασία θυμίζει κάτι από Ebay.
 
Αν μαγειρεύεις, μπορείς να κάνεις ένα προφίλ και απλά δηλώνουν τα φαγητά που έχουν μαγειρέψει, πόσες είναι οι μερίδες, για πόσο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν και πόσο κοστίζουν. Οι άνθρωποι που θα επιλέξουν εσένα, θα σε βαθμολογούν. Και η βαθμολογία, μαζί με τα σχόλια θα φαίνεται στο προφίλ σου.
 
Αν πάλι είσαι εσύ που πεινάς, μπορείς να ψάξεις για υγιεινή… τροφή κοντά σου, για να σου έρθει και γρήγορα. Με το που επιλέξουν, μιλούν αυτόματα με τον… μάγειρα.
 
Οι Μιχάλης Γκόντας, Πέτρος Πιτσιλής, Παναγιώτης Παραδέλλης, Γιάννης Ασημακόπουλος και Δημοσθένης Νικούδης είναι οι εμπνευστές, αλλά και οι… εκτελεστές του πρωτότυπου project.
 
Προς το παρόν, το site που κερδίζει καθημερινά φίλους, δεν έχει κέρδη. Σκοπεύει να αποκτήσει όταν «γιγαντωθεί», μέσω μιας μικρής χρέωσης στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 1457 μάγειρες που… ταϊζουν 24.064 χρήστες της εφαρμογής.
 
Το BBC τους έχει κάνει αφιέρωμα, ενώ σκοπεύουν γρήγορα να εξαπλωθούν στις γειτονικές χώρες!
 
Pinnatta
 
pinnatta
 
To Pinnatta είναι μια δωρεάν εφαρμογή για smartphones, iPhone και πολύ σύντομα για Windowsphones, με την οποία μπορεί κανείς να στείλει διαδραστικά μηνύματα. Για παράδειγμα, αντί να στείλεις ένα απλό, τυπικό μήνυμα μπορείς να το εμπλουτίσεις με ήχο ή και εικόνα. 
 
Πηγαίνοντας στο μενού του Pinnatta, μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με το σκοπό που θέλεις να στείλεις το μήνυμα (από μια απλή «καλημέρα», μέχρι τα «χρόνια πολλά», ένα ραντεβού ή ακόμη και για φλερτ).
 
Μπορείς να στείλεις προσωποποιημένα μηνύματα, μέσα από τις διάφορες «πινάτες». Επιλέγεις μία και στη συνέχεια μπορεί να εμπλουτιστεί με τον ήχο που θέλεις (τη φωνή σου για παράδειγμα), ένα κείμενο, μια φωτογραφία. Για παράδειγμα, αν θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα σε κάποιον που έχει γενέθλια, μπορείς να πας στο συγκεκριμένο section, να διαλέξεις τούρτα, να τραγουδήσεις ή να βάλεις κεράκια (που θα τα φυσήξει ο παραλήπτης και θα σβήσουν), αλλά και να εκμεταλλευτείς όλες τις δυνατότητες του κινητού.
 
Πηγή: provocateur.gr